Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestašica dizela
  • 12.10.2022. 15:00

Nema dizela, nema ni vađenja šećerne repe - francuska vlada oslobodila svoje rezerve

Rad tvornica šećera se bazira na dovoljnoj opskrbljenosti ratara neophodnim gorivom za vađenje šećerne repe i njezin transport

Foto: Depositphoto/natazhekova
  • 833
  • 131
  • 0

Nakon što je grupa proizvođača SNFS upozorila da bi nedostatak dizela koji utječe na vađenje šećerne repe mogao dovesti do zastoja u radu tvornica, vlada Francuske je oslobodila strateške rezerve goriva za proizvođače šećera, izvještava Reuters.

Naime, benzinske stanice su ostale bez rezervi zbog radničkih štrajkova u rafinerijama TotalEnergies i Exxon Mobil, što je poremetilo vađenje šećerne repe, preradu i isporuku.

Vlada je iskoristila svoje rezerve za opskrbu onih koje su ostale bez goriva.

Gorivo neophodno ratarima

Tvornice šećera u ovoj zemlji obično rade od rujna do kraja siječnja ili početka veljače. Njihov rad se bazira na dovoljnoj opskrbljenosti poljoprivrednika neophodnim gorivom za vađenje šećerne repe i transport u pogone za preradu.

Nema goriva, nema ni žetve (Foto: Depositphotos/jovanjaric)

Ove su sezone u toj zemlji odlučili ranije krenuti u kampanju prerade ove ratarske kulture. Razlog su moguća energetska ograničenja koje planira uvesti njihova vlada, u slučaju da Rusija prekine opskrbu plinom.

Morali usporiti proizvodnju

Najveći francuski proizvođač šećera Tereos morao je usporiti proizvodnju u nekim tvornicama nakon što je TotalEnergies rekao da neće moći isporučiti dizel. Cristal Union-u, drugom najvećem proizvođaču, su vlastite zalihe omogućile održavanje stope proizvodnje prošli tjedan, ali je iskoristio strateške rezerve tijekom vikenda.

"Objasnili smo da postoje zabrinjavajuće tenzije koje su riskirale dovesti do privremenog zatvaranja tvornica", rekao je predsjednik SNFS-a Christian Spiegeleer nakon sastanka proizvođača šećera i francuskog ministra poljoprivrede Marca Fesneaua. Dodao je da je država pristala upotrijebiti strateške zalihe kako nedostatak dizela ne bi utjecao na rad tvornica. 

Ministarstvo poljoprivrede nije komentiralo posljednja događanja.


Tagovi

Francuska Proizvodnja šećera Nestašica goriva Nestašica dizela Vađenje šećerne repe Christian Spiegeleer


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]