Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva suncokreta
  • 06.04.2023. 16:30

Ne ponavljati greške kod setve suncokreta: Sačekati pravu temperaturu zemljišta

Treba sačekati kao u ovoj godini, i do kraja aprila izvesti setvu, pod uslovom da zemljište bude zagrejano na bar osam stepeni Celzijusa.

Foto: Depositphotos/Ivanov
  • 1.090
  • 136
  • 0

Ukoliko se suncokret seje posle pšenice, što je najčešći slučaj, neophodno je ugarenje ili oranje na 15 cm dubine da se prekine kapilaritet u zemljištu, odnosno isparavanje vlage iz zemljišta vani, što naši ratari retko rade. Nakon toga je oranje, najbolje plugovima obrtačima na dubini 25 do 30 cm. Razume se da se određena količina kompleksnih đubriva pre oranja u jesen unosi u zemljište po prethodnom upotrebom pneumatskih rasipača mineralnih đubriva.

U proleće se vrši predsetvena priprema zemljišta kultivatorima, balansnim drljačama i drugim oruđima na dubini setve semena suncokreta. U praksi, setva se obavlja 80 odsto pneumatskim sejalicama i 20 odsto običnim mehaničkim. Iskustvo je pokazalo da je postignut zadovoljavajući sklop biljaka u berbi ako je on obezbeđen sa 90 do 106 odsto od planiranog.

Ne treba sejati u vlažno i nezagrejano zemljište

Suncokret se seje kada se setveni sloj zagreje na osam do 10 stepeni Celzijusa, a to je obično od 1. do 10. aprila. Obavezno završiti do kraja aprila. To je iz razloga što setveni sloj nije zagrejan na navedenu temperaturu, te naši poljoprivredni proizvođači prave najveće greške jer seju najčešće u vlažno i nezagrejano zemljište. U tom slučaju seme istruli ili bude plen ptica i zemljišnih štetočina.

Treba sačekati kao u ovoj godini, i do kraja aprila izvesti setvu sejalicama, pod uslovom da zemljište bude zagrejano na bar osam stepeni Celzijusa.

Koja dubina, norma i međuredni razmak?

Dubina setve je četiri do šest centimetara. Norma je četiri do pet kilograma dorađenog semena hibridnog suncokreta. Zbog preciznosti koristiti precizne pneumatske sejalice, čija je optimalna brzina kretanja šest do sedam kilometara na čas.

Suncokret se seje na međuredni razmak 70 cm, a rastojanje u redu iznosi 20 do 30 cm, u zavisnosti od dužine vegetacije i namene hibrida, da bi se ostvarilo 40 - 60.000 biljaka po hektaru u berbi. Gustina za zelenu masu i silažu iznosi 60 - 70.000 biljaka/ha.

Postrni suncokret za seme seje se u sklopu 60 - 70.000 biljaka/ha, a za zelenu masu u sklopu 70 - 85.000 biljaka/ha. Setva je od 1. - 10. jula za seme, odnosno 1. - 15. jula za zelenu masu.

Kako izračunati razmak u redu?

Primer izračunavanja razmaka u redu pri setvi:

  • hibrid velja, sklop biljaka po metru kvadratnom iznosi 5,6 = 56.000 bilj./ha;
  • klijavost = 93 odsto;
  • čistoća = 98 odsto;
  • procenat povećanja setvena norme: 100 - (klijavost x čistoća/100) = 9%;
  • međuredni razmak u redu iznosi 70 cm (0,7 m).           
  • razmak u redu = 10.000 / (56.000 + 9 %) x 0,7 = 10.000 / 42.728 = 0,23 m (23 cm).

Podešavanje sejalice "Pigoli" je kao kod kukuruza.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Tagovi

Suncokret Priprema za setvu Dubina setve Razmak setve Izračunavanje razmaka u redu.


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.