Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza tla
  • 28.02.2017. 12:00

Ne đubrite "napamet", uradite analizu tla!

Odabir kulture za sjetvu vrlo često ne prati prethodno urađena analiza tla, što se kasnije odražava na rentabilnost te proizvodnje. Svake godine sa zasijanih površina iz zemljišta biljke "izvuku" određenu količinu biogenih elemenata, pa je potrebno prije nove sezone zemljištu vratiti uzeto.

Foto: Bigstockphoto/Yanosh Nemesh
  • 1.059
  • 191
  • 0

Visibabu smatraju prvim vjesnikom proljeća, toplijih i sunčanijih dana, a ako u tom periodu ugledate traktor u polju na njivi, znači da poljoprivredna sezona počinje. Vrlo je bitno da u ovom periodu se na početku ne naprave pogreške, najčešće one agromeliorativne. Odabir kulture za sjetvu vrlo često ne prati prethodno urađena analiza tla, što se kasnije odražava na rentabilnost te proizvodnje.

Svake godine sa zasijanih površina iz zemljišta biljke "izvuku" određenu količinu biogenih elemenata, pa je potrebno prije nove sezone zemljištu vratiti uzeto. Agrohemijskom analizom tla tačno se dobijaju preporuke za gnojidbu, količinu NPK, ph-reakciji tla i sadržaju humusa i hranljivih materija. Takav nalaz i preporuke su garant da se neće napraviti pogreške kod prvih proljetnih agromeliorativnih radnji na zemljištu.

Đubrenje "napamet"

Nemaju sve biljne vrste iste karakteristike u pogledu potreba i zahtjeva za pojedinim hranljivim materijama. Đubrenje u biljnoj proizvodnji u velikoj mjeri utiče na prinose, ali i iziskuje troškove stoga je bitno racionalno đubriti zemljište, unositi samo one hranjive elemente koji su potrebni. Svaki poljoprivrednik urađenom analizom tla zna koji elementi su u deficitu, a kojih ima u višku i na osnovu toga će izvršiti pravilno đubrenje. Najčešće pogreške se javljaju sa mineralnim đubrivima.

Agrohemijskom analizom tla tačno se dobijaju preporuke za gnojidbu, količinu NPK, ph-reakciji tla i sadržaju humusa i hranljivih materija.

Za primjenu mineralnih đubriva je važan nivo pristupačnog azota u zemljištu kako bi se mogla odrediti količina azota koja će se dati osnovnim đubrenjem i količina u vidu naknadnog prihranjivanja. U slučaju nedostatka nekog od elementa, meliorativnim đubrenjem problem se relativno lahko rješava. Međutim mnogo teže je riješiti problem suviška određenih elemenata u zemljištu pa često tzv. "napamet" ili slijepo đubrenje nanese mnogo više štete nego koristi. Gubici mogu nastati uprkos obilnom đubrenju, a nekada je rezultat mnogo bolji uprkos manjim količinma đubriva korištenim prema preporukama prethodne analize zemljišta.

Prva aktivnost, uzorkovanje zemljišta

Poželjno bi bilo da uzeti uzorak zemljišta, i njegova analiza bude temelj odabira kulture koja se planira sijati. Stoga preporučljivo bi bilo da prva aktivnost u novoj poljoprivrednoj sezoni bude uzimanje uzorka zemljišta za hemijsku analizu. Uzorak se može uzeti ručno, odnosno uz pomoć ašova ili posebnih sondi. Sa parcele se uzima više pojedinačnih uzoraka, od kojih se formira jedan (izmješan) reprezentativan uzorak za analizu.

Mjesta sa kojih se uzimaju uzorci treba da su ravnomjerno rapoređena po cjelokupnoj parceli. Također uz uzorak potrebno je dostaviti i određenu dokumentaciju sa podacima o mjestu uzorkovane parcele, vlasniku, katastarski broj, površini, prethodnim zasadima, planiranim novim zasadima i slično. Ili jednostavno što je vrlo česta pojava u paketu analize zemljišta ovlaštene laboratorije šalju stručno osoblje koje uzima uzorak.

Dakle analiza zemljišta predstavlja osnovu za racionalnu primjenu đubriva, a đubrenjem na osnovu analize zemljišta, pored osiguranja optimalnih količina hraniva za gajene biljke, može se uštedjeti i na potrošnji novca.

Foto: Bigstockphoto/Yanosh Nemesh


Tagovi

Traktor Sjetva Analiza tla Gnojidba Minralna đubriva Azot Gubici Poljoprivredna sezona Uzorak Parcela Laboratorija Novac


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]