Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 17.11.2017. 07:30

Nastavljen pad cijena ruske pšenice

Izvozne cijene ruske mlinske pšenice i dalje su u padu, dok je cijena krušnog zrna na tržištu u toj zemlji stabilna. Žetva uljarica u Ukrajini je pri kraju, a prinosi suncokreta i soje su malo veći od prošlogodišnjih. Kada je o kukuruzu riječ, zabilježen je blagi pad prinosa u Bjelorusiji, ali i rast izvoza te žitarice u Rumunjskoj.

Foto: Heather Durnin / Flickr
  • 556
  • 34
  • 0

Izvozne cijene ruske mlinske pšenice prošli tjedan su zatvorile s cjenovnim padom, koji je u prosjeku iznosio dolar po metričkoj toni. Cijena pšenice s 12,5% proteina iznosila je 192-193 dolara po toni, dok se pšenica sa 11,5% proteina prodavala po cijeni od 186-188$/t.

Cijene ruske pšenice su pod stalnim pritiskom situacije na svjetskom tržištu, ali na njih donekle utječe i slaba potražnja uvoznika. S druge strane, zbog dovoljnih zaliha pšenice ovogodišnjeg roda, cijene pšenice na domaćem ruskom tržištu nisu se mijenjale i bile su stabilne u većini regije

Egipat glavni uvoznik ruske pšenice

Međutim, da interesa za pšenicu iz Rusije ima, pokazuje i podatak da je protekli tjedan Egipat putem tendera kupio 120 tisuća tona ruske mlinske pšenice po prosječnoj cijeni od 210 dolara po toni. Da cijena te žitarice na svjetskom tržištu pada svjedoči i informacija da je prije samo oko 20 dana Egipat kupio 230 tisuća tona ruske pšenice i za nju je platio 213$/t.

Ukrajina: Prinos soje za 16% manji nego u 2016.

Žetva uljarica u Ukrajini ulazi u završnu fazu. Suncokret je požnjeven sa 5.860 terahektara (98% planiranih površina), pri čemu je sakupljeno 11.725 tisuća tona te uljarice i prosječan prinos od dvije tone po hektaru. To je za 11,5% više u odnosu na isti period lani. S druge strane, ukrajinski farmeri su požnjeli soju s površine od 1.838 terahektara. Uskladišteno je 3.520 tisuća tona te uljarice i ostvaren prinos od 1,92t/ha.

Bjelorusija: Slabiji prinos kukuruza nego lane

Prema aktualnim podacima bjeloruskog Ministarstva poljoprivrede, kukuruz je obran s 96,5 terahektara, a ostvaren je prosječan prinos od osam tona po hektaru. Žetva zaostaje za prošlogodišnjom, a o tome svjedoče podaci da je u istom periodu lani ta žitarica skinuta sa 106,5 terahektara a prinos je bio 8,37t/ha. Osim kukuruza, ratari u Bjelorusiji nastavljaju i vađenje šećerne repe, kao i branje kasnog povrća. Žetva silažnog kukuruza je također pri kraju. Posao otežavaju vremenski uvjeti, jer česte padaline ometaju radove u poljima, a vrijeme usporava i rast ozimih kultura.

Rumunjska izvezla 9% više kukuruza nego prošle godine

Od početka sezone 2016/17, izvoz kukuruza iz Rumunjske iznosio je 3,375 milijuna tona. To je za 9% više nego u istom periodu 2016. godine, izvještava UkrAgroConsult. Međutim, ovo je odličan rezultat ako se uzme u obzir da je u kolovozu ta zemlja izvezla samo 30 tisuća tona kukuruza, što je niže u odnosu na prethodne dvije sezone i gotovo 2,5 puta niže od petogodišnjeg prosjeka za taj mjesec - 80 tisuća metričkih tona. Glavni kupac bio je Egipat, a za njim slijede Turska, Francuska, Libanon i Portugal, dok su s druge strane Španjolska, Nizozemska i Italija naglo smanjile količinu uvoza.

Foto: Heather Durnin / Flickr


Izvori

Black Sea Grain


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]