Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana izvoza
  • 07.04.2022. 09:00

Naše žito i kukuruz "idu" i u Bosnu i Hercegovinu, Slovenija potražuje?

Dobili smo čvrsto uveravanje da će Vlada Srbije doneti odluku na osnovu koje će biti omogućen nastavak izvoza ugovorenih količina. Reč je o 196.145 tona merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice, rekao je ministar spoljne trgovine BiH Staša Košarac.

Foto: Depositphotos/myronstandret
  • 466
  • 67
  • 0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je u Beogradu sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislavom Nedimovićem o omogućavanju nastavka izvoza merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice iz Srbije na tržište Republike Srpske i Federacije BiH, piše RTRS.

Sastanak je usledio nakon sastanka srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zorana Tegeltije sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Mostaru, kao i najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će BiH biti izuzeta od odluke Vlade Srbije o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

"Dobili smo čvrsto uveravanje da će Vlada Srbije doneti odluku na osnovu koje će biti omogućen nastavak izvoza ugovorenih količina. Reč je o196.145 tona pomenutih poljoprivrednih proizvoda", rekao je Košarac.

Nedimović i Košarac usaglasili su da je od izuzetnog značaja nastavak spoljnotrgovinskog prometa merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice, budući da je Srbija, nakon EU, najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH.

Mostarski sajam: Srpske firme osvajaju bosansko tržište

Podsetimo, u 2021. godini spolјnotrgovinska razmena između Srbije i BiH povećana je za oko 600 miliona evra i dostigla je iznos od 2,34 milijardi evra, što je za 34,34 odsto više nego prethodne godine.

Slovenija traži naše žito

Prema pisanju Danas-a, Slovenija vodi razgovore o povećanju uvoza pšenice iz Srbije zbog prekida u snabdevanju usled rata u Ukrajini, izjavio je ministar poljoprivrede Jože Podgoršek.

Slovenija proizvodi oko 70 odsto sopstvenih potreba, ali proizvođači traže da se njihova pšenica otkupljuje po tržišnim cenama, rekao je predsednik Slovenalčke poljoprivredne komore Roman Zveglic.

Više od polovine slovenačkog uvoza pšenice dolazi iz Mađarske, zemlje koja je zabranila izvoz žitarica u martu zbog rata u Ukrajini. Podsećanja radi, Srbija je odobrila izvoz kukuruza i pšenice za Italiju i Albaniju, a postoje indicije da će uskoro krenuti i prethodno dogovorene količine za Severnu Makedoniju.


Tagovi

Izvoz Izvoz pšenice Izvoz kukuruza Zabrana izvoza BiH Slovenija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.