Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TOTY 2021
  • 25.11.2020. 07:30

Najmoćniji Fendt guseničar do sada - 1167 Vario MT na TotY takmičenju

Na takmičenje su prijavili tri traktora. U prvoj kategoriji (Traktor godine) nominovan je Fendt 1167 Vario MT, u drugoj (Najbolji univerzalni) Fendt 211 Vario, dok se za treću titulu (Najbolji specijalizovani) bori Fendt 211 V Vario. 

Foto: Fendt
  • 421
  • 15
  • 0

Nakon što smo u nedelju predstavili i trećeg po redu kandidata, Claas Axion 960 CEMOS, za ovogodišnji izbor Tractor of the Year (TotY) na red je došla kompanija sa najviše nominovanih - nemački proizvođač poljoprivrednih traktora i mašina Fendt

Na TotY takmičenje prijavili su se u tri kategorije. Za Traktor godine nominovan je Fendt 1167 Vario MT, za Najbolji univerzalni Fendt 211 Vario, dok se za treću titulu, Najbolji specijalizovani bori Fendt 211 V Vario.

 Iz Claasa stiže Axion 960 CEMOS i kažu - najbolji softver za najbolji hardver

"Fendt predstavlja pet stvari - izvrsnost, efikasnost, pouzdanost, kvalitet i strast. Razvili smo traktor koji nije samo veliki, već pruža rukovaocima veću kontrolu sa vodećim prenosom u industriji, novim elementima vešanja za najbolju udobnost i sa više inteligencije korišćenjem vrhunskih preciznih tehnologija“, izjavio je marketing menažder ove kompanije Andrej Sunderman prilikom predstavljanja finalista iz prve kategorije.

1167 Vario MT - najveći Fendt traktor do sada

Ovaj model, koji inače pripada seriji 1100 Vario MT, dugačak je 6,7 i širok tri metra sa maksimalnom radnom težinom 27.000 kg. Odlikuje ga MAN-ov 6-cilindrični motor zapremine 16,2 litara. Maksimalnih 673 konjskih snaga postiže na 1.730 obrtaja u minuti, a najveći obrtni moment od 3.100 Nm na 1.450 o/min motora, objašnjavaju inženjeri.

Mašina ima maksimalan vučni kapacitet na terenu bez ikakvog prekida snage vuče

Ovom najmoćnijem guseničaru sa bezstepenskim prenosom na svetu, bilo da se radi o teškoj obradi zemlje, predsetvenoj pripremi ili samoj setvi, široka paleta opcija omogućuje izvršenje svih radova u svim uslovima. On nudi mogućnost balastiranja na zadnjim pogonskim točkovima, kao i na prednjim sa dodatim utezima na njihovim bočnim stranama kao i napred zahvaljujući tegovima na prednjoj osovini. SmartRide+ uključuje dva upravljačka hidraulička cilindra koji uravnotežuju pomeranje težine tokom radnog procesa, dajući mašini maksimalan vučni kapacitet na terenu bez ikakvog prekida snage vuče.

Važan podatak je i taj da se hidrauličkim cilindrima takođe može upravljati direktno iz kabine kako bi se vozilo spustilo spreda. To omogućuje jednostavno pričvršćivanje i odvajanje prednjeg tega bez potrebe za dodatnim uređajima.

TotY 2021: Proglašenje najboljeg evropskog traktora 18. decembra

Kao deo pogona gusenica, četiri središnja valjka Longlife, okačena su na takav način da fleksibilno prate konture zemljišta kako bi povećali vuču. Sadrže prsten izrađen sa patentiranim poliuretanskim jedinjenjem. Takođe, lako se zamenjuje, smanjujući rad na održavanju, a samim tim i troškove.

Pouzdana i prostrana kabina 

Vrhunac ove mašine je ekskluzivno okretanje koje može ići za 28° u bilo kom smeru kao i zaokretni zadnji podizač sa vešanjem u tri tačke koji ima radijus kretanja od 12° u oba smera. 

Opremljen je pouzdanom kabinom Fendt 900 Vario MT.

"Ova prostrana kabina nudi dovoljno mesta i pruža odličnu vidljivost i jednostavnost upotrebe na klasičan način. Parametre mašine lako je kontrolisati i nadgledati na Varioterminalu 10,4" s velikim ekranom osetljivim na dodir. Rad mašine je brz i ergonomski, sa poznatim višenamenskim naslonom za ruke i ugrađenim višenamenskim džojstikom“, pojašnjava Sunderman. 

Odlična vidljivost iz udobne kabine

Važno je naglasiti da motor zadovoljava potrebe evropskih standarda emisije V stepena sa recirkulacijom izduvnih gasova, katalizatorom oksidacije dizela (DOC), filterom čestica dizela (DPF) i poznatom SCR (selektivnom katalitičkom redukcijom) tehnologijom. Interval servisa takođe je produžen na 500 sati.

Fendt 211 Vario i Fendt 211 V Vario

Druge dve kategorije pripadaju seriji Fendt 200 Vario, kompaktnih standardnih traktora. Model 211 Vario višenamenski je traktor, dugačak 4,1 i širok 2,2 metra sa maksimalnom radnom težinom od 7.500 kilograma. 

Nešto uži, pogodan za vinograde i voćnjake, je model 211 V Vario. On ima veliku sposobnost vuče i kretanja po uzbrdici sa što manje klizanja. Takođe, ima mogućnost da prenosi težinu sa mašine na zadnju osovinu. Dugačak je 3,7, a širok 1,6 metara sa maksimalnom radnom težinom od 4.800 kg. 

Oba modela na 1.600 obrtaja u minuti razvijaju 508 Nm obrtnih momenta, a maksimalnu snagu od 114 KS postižu na 2.100 obr/min.

Najveća novost kod oba modela je nova digitalna ploča koja daje sve informacije o traktoru. Glavna dugmad omogućuju odabir različitih menija (motor, menjač ili hidraulika) dok dodatne služe za radio i klimu. Takođe, stavljen je i novi višenamenski džojstik. Vešanje kabine je mehaničko, a tip sedišta pneumatski. Kao i kod 1167 kabina je prostrana, a nudi dovoljno mesta i pruža odličnu vidljivost.

Model 211 V Vario pogodan je za voćnjake i vinograde

Što se hidraulike tiče, glavna pumpa kod oba traktora ima kapacitet od 42 l/min kao standard, a kao opcija izbora i 71 l/min. Zadnja hidraulika kod Fendt 211 Vario ima podiznu moć 4.204, a prednja 2.540 kg, dok kod modela 211 V Vario ima 2.775 (zadnja) i 2.380 (prednja) kilograma. Kapacitet rezervoara im je 16 litara, a dizel goriva 125 (običan Vario) i 70 (V Vario) litara. Servisni interval motora je 500 radnih sati. 

Podsetimo da je aktuelni nosilac titule traktora godine 2020. Fendt 942 Vario

Fendt 942 Vario s 415 KS osvojio titulu Traktor godine 2020!

Ova mašina osvojila je žiri svojom inovativnom tehnologijom, performansama i odličnom izradom. Model 942 može da se pohvali optimizovanim motorom sa šest cilindara koji pruža najveću snagu pri malim obrtajima i Vario menjačem koji osovinama pruža različiti obrtni moment što optimizuje vuču na njivi i na putu. 


Foto prilog


Tagovi

TotY 2021 Fendt 1167 Vario MT Fendt 211 Vario Fendt 211 V Vario Traktor guseničar Kabina Mehanizacija Traktor godine


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić