Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroChem Maks
  • 15.03.2017. 13:50

Najbolji saveznik u borbi protiv korova

Lancelot 450 WG je idealan pripravak za sve proizvođače svih strnih žitarica i najbolji saveznik u borbi protiv širokolisnih korova.

Foto: bigstockphoto.com, ArrantPariah
  • 2.988
  • 162
  • 0

Jedna od najznačajnijih mjera u osiguranju kvalitete i prinosa žitarica je upravo rješavanje korova ili konkurentnih biljnih vrsta koje zasjenjuju naš usjev, koriste organska i mineralna hranjiva namijenjena našoj kulturi te se osjemenjuju i stvaraju još veću populaciju za naredne godine.

Nažalost, još i danas ima poljoprivrednih proizvođača koji zanemaruju korovske vrste i njihovu dominaciju u našim kultivarima.

Mjere zaštite u proljetnom roku

S obzirom da je jesen iza nas, preostaju nam mjere zaštite koja se mora provesti u proljetnom roku. S obzirom na osjetljivost biljaka u ovoj fazi, izbor herbicida biti će itekako važan faktor za postizanje konačnog uspjeha u proizvodnji strnih žitarica.

Nepravilan izbor herbicida, direktno će se odraziti na kvalitetu zrna i gubitke uroda, stoga ovisno o zastupljenosti korovne flore, preporučamo primjenu provjerenih pripravaka.

Nadmoćno djelovanje Lancelota na osjak

Lancelot 450 WG tvrtke AgroChem Maks je visoko učinkovit sistemični herbicid namijenjen svim proizvođačima koji žele visoku djelotvornost u suzbijanju ekonomski značajnih jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova u svim strnim žitaricama.

Lancelot 450 WG pruža odličnu kontrolu nakon nicanja uz rezidualno djelovanje preko tla, na veliki broj jednogodišnjih i višegodišnjih korovskih vrsta. Suzbija najproblematičnije korove svih strnih žitarica kao što su kamilica, broćika, poljski slak, poljska gorušica, mak, mišjakinja, poljski jarmen, samonikli suncokret, loboda, šćir, štavelj i dr., ali osobito je značajno njegovo nadmoćno djelovanje na osjak (Cirsium arvense) protiv kojeg, izuzev Lancelot-a, nema dovoljno učinkovitog herbicida na hrvatskom tržištu.

Primjena - od početka busanja do razvoja drugog koljenca

Nakon primjene pripravka Lancelot 450 WG, rast osjetljivih korova zaustavlja se unutar 24 sata. Prvi vidljivi simptomi kao što su promjena boje i uvijanje listova, praćeno skraćivanjem međukoljenaca, mogu se uočiti tri, četiri dana nakon primjene. Potpuno ugibanje tretiranih biljaka, može se očekivati unutar dva do četiri tjedna, ovisno o korovskoj vrsti i vremenskim prilikama.

Lancelot 450 WG se za razliku od ostalih herbicidnih pripravaka u strnim žitaricama, može primijeniti i u zobi, a dozvoljeno vrijeme primjene je znatno duže u odnosu na ostale herbicidne pripravke - od početka busanja sve do razvoja drugog koljenca usjeva.

Moguća i ranija primjena u borbi protiv korova

Lancelot 450 WG učinkovito djeluje i pri nižim temperaturama zbog čega je moguća i ranija primjena, a već jedan sat nakon primjene otporan je na ispiranje oborinama. Može se miješati s većinom graminicida, fungicida, insekticida, kao i tekućih gnojiva.

Lancelot 450 WG se primjenjuje u vrlo maloj dozi od svega 33 g/ha, od početka busanja sve do vidljivog drugog koljenca (BBCH 21 - 32) i upravo zbog dugog razdoblja primjene, zaštita se može, bez problema, prilagoditi vremenskim prilikama.

Djeluje preko lista i tla

Na korove djeluje preko lista, ali i preko tla, što sprječava i kasniji ponik korova, a upravo zbog dvostrukog načina djelovanja smanjuje se mogućnost razvoja rezistentnosti. U poljskim uvjetima, djeluje prvenstveno kao folijarni herbicid, ali s obzirom da pokazuje i vrlo dobro djelovanje preko tla, osigurava kontrolu kasnije nicajućih korova, kao i onih s produženim razdobljem nicanja, jedan do tri tjedna nakon primjene.

Zbog niske doze primjene, smanjen je unos aktivne tvari u usjev i zadržavanje u okolišu. Lancelot 450 WG pokazuje vrlo visoko translokacijsko djelovanje, a već jedan sat nakon primjene kiša ne može umanjiti njegovu učinkovitost. Može se miješati sa svim graminicidima u žitaricama, fungicidima, insekticidima i folijarnim gnojivima.

Lancelot 450 WG je idealan pripravak za sve proizvođače svih strnih žitarica i najbolji saveznik u borbi protiv širokolisnih korova.

Autor: Zlatko Šefer, ing. agr, Foto: bigstockphoto.com, ArrantPariah


Tagovi

AgroChem Maks Korovi Žitarice


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com