Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski duhani
  • 15.09.2018. 10:30

Na Danu polja Hrvatski duhani dodijelili nagrade Zlatni list, a veliku pažnju privukao berač duhana

Na jučerašnjem Danu polja u organizaciji Hrvatskih duhana dodijeljene su nagrade kooperantima Zlatni list, a pričalo se o programu za poboljšanje kvalitete tla, ispitivanju novih sorata, sustavima za navodnjavanje, pa i o ovogodišnjoj otkupnoj cijeni.

Foto: Karolina Tušek
  • 1.434
  • 73
  • 0

Unatoč zahtjevnoj proizvodnoj godini, proizvođači duhana iz virovitičkog kraja uspjeli su ostvariti zadovoljavajuće prinose, a duhan je u prosjeku više kvalitete u usporedbi s prošlom godinom, zaključak je Dana polja, tradicionalnog okupljanja proizvođača duhana u organizaciji Hrvatskih duhana, najvećeg otkupljivača duhana koji posluje u sastavu British American Tobaccoa.

Na 19. po redu Danima polja održanima u Virovitici, Hrvatski duhani nagradili su svoje kooperante priznanjem Zlatni list u vrijednosti 10.000 kuna.

Zlatni list za budućnost pripao je 26-godišnjem Mariju Martinušiću iz Turnašice koji nastavlja obiteljsku tradiciju proizvodnje duhana. Mladi kooperant je ove godine napravio iskorak u proizvodnji investirajući u novu tehnologiju mehaniziranog berača duhana koji je u suradnji s Hrvatskim duhanima pokrenuo kao pilot projekt na hrvatskim poljima. Zlatni list za vjernost dodijeljen je Nevenki Marković iz Treštanovaca koja se više od trideset godina kontinuirano bavi uzgojem duhana u sustavu Hrvatskih duhana.

fd
Dobitnici nagrade Zlatni list: Goran Marković (u ime majke Nevenke Marković) i Marijo Martinušić

OPG Marković duhan uzgaja više od 30 godina

Nevenkinu nagradu preuzeo je njen sin, Goran Marković, vlasnik OPG-a Marković koji se duhanom bave već preko 30 godina.

"U tom poslu je cijela obitelj, majka, otac, dide i bake. Ja se duhanom bavim oko 20 godina. Dobili smo ovu nagradu koja nam svakako predstavlja uspjeh za našu proizvodnju. Ove godine bilo je problema s radnom snagom i nekim vremenskim neprilikama, no nadamo se da će sve biti dobro na kraju. Zadovoljni smo otkupom, sa suradnjom sa Hrvatskim duhanima i BAT-om. Sviđa mi se njihova inicijativa za poboljšanje kvalitete tla, a samim time i poboljšanje proizvodnje duhana. Od njih dobivamo zaštitnu odjeću, sredstva za zaštitu, sjeme. U budućnosti planiramo kupiti kombajn za berbu duhana zbog manjka radne snage. Trenutno je satnica oko 25 kuna, no radnika nema", govori Goran.

ff
Goran Marković

Održiva proizvodnja duhana

"BAT razmišlja dugoročno i investira u proizvodnju duhana jer je nama duhan temelj poslovanja. Zbog toga smo u Hrvatskim duhanima pokrenuli program održive proizvodnje duhana, prvi takav program u hrvatskom agraru, kojim želimo dodatno potaknuti i educirati sve kooperante o važnosti ulaganja u održivost proizvodnje. Proizvodnja duhana ima budućnost u Hrvatskoj, a mi kroz sustav BAT-a domaćim proizvođačima jamčimo siguran otkup svih proizvedenih količina", izjavio je generalni direktor BAT Adria regije Antal Bekefi.

Doniraju 3,5 milijuna kuna za poboljšanje kvalitete tla u Podravini i Slavoniji

U sklopu programa održive proizvodnje u protekle dvije godine Hrvatski duhani su proveli analizu tla svojih kooperanata te su, sukladno rezultatima, ove godine pokrenuli dvogodišnji program doniranja 3,5 milijuna kuna vrijednog materijala za poboljšanje kvalitete tla kooperanata te dodjelu sredstava za osobnu zaštitu u radu na polju i prilikom primjene pesticida.

U Hrvatskim duhanima još zbrajaju rezultate ovogodišnje berbe duhana, no vidljiv je rast kvalitete duhana kod kooperanata što upućuje da će prosječna otkupna cijena duhana i ove godine nastaviti rasti. Prošle godine prosječna otkupna cijena bila je 7 posto viša u odnosu na prethodnu godinu, a u proteklih 10 godina prosječna otkupna cijena duhana porasla je čak 55 posto. Hrvatski duhani su prošle godine otkupili duhana u vrijednosti 95 milijuna kuna

Na Danima polja kooperantima je predstavljeno i iskustvo proizvodnje duhana u BiH, nekada snažne proizvođačke zemlje. Ravnatelj Federalno agromediteranskog zavoda Mostar, Marko Ivanković, naglasio je da se BiH danas suočava s velikim problemima u proizvodnji, prvenstveno zbog nepostojanja organiziranog otkupa te je sustav organizirane proizvodnje i otkupa u Hrvatskoj naznačio kao uzor.

dv
Berač duhana

Proizvođače oduševio berač duhana

Brojnim uvaženim gostima iz Hrvatske i inozemstva predstavljene su inicijative pokrenute ove godine. Hrvatski duhani su pokrenuli pilot projekt nabavke mehaniziranog berača koji je u ovogodišnjoj berbi pokazao dobre rezultate, prvenstveno u ublažavanju problema nedostatka radne snage koja je trenutno najveći ograničavajući faktor širenja proizvodnje duhana u Hrvatskoj. Također, Hrvatski duhani nastavljaju s programima ispitivanjima novih sorata, osiguravaju financiranje uvođenja sustava navodnjavanja, a provode i razne tehnološke mjere i ispitivanja novih sorata duhana, sve s ciljem povećanja prinosa i kvalitete duhana.

Popričali smo i s mladim proizvođačem, koji je i kooperant Hrvatskih duhana, Goranom Pavlovićem iz Podgorja kod Požege. 

"Radimo oko 15 hektara duhana, obitelj se time bavi oko 25 godina. Radimo sa Hrvatskim duhanima od samog početka proizvodnje. Privlači me ideja kupnje kombajna za berbu kada bi bili sigurni u proizvodnju i otkup duhana nekih 10-ak godina, uzeli bi ga sami ili bi se s nekime udružili. Radna snaga nam je veliki problem, iako je satnica 30 kuna. Ja se u budućnosti i dalje vidim u ovoj proizvodnji, nikako mi nije cilj odlazak u inozemstvo. Svakako bih modernizirao gospodarstvo, bilo bi dobro imati kombajn za berbu, strojeve za okopavanje duhana, kidanje i prskanje", rekao nam je Goran.


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Hrvatski duhani Duhan Proizvodnja Dani polja duhana Virovitica Stroj za berbu Zlatni list British American Tobacco


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Hrvatski duhani d.d.

Osječka ulica 2, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0)33 730844, e-mail: Hrvatski_Duhani@bat.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!