Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robne zalihe
  • 10.03.2022. 15:40

Može li Hrvatska uopće uvesti zabranu izvoza žitarica?

Ograničavanje vanjsko-trgovinske razmjene nije dozvoljeno u okviru europskog slobodnog tržišta, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/vlalukinv@gmail.com
  • 2.728
  • 137
  • 0

Vlada je jučer, na zatvorenom dijelu sjednice, donijela Odluku o obnavljanju strateških robnih zaliha pšenice, kukuruza i ječma. Točka je označena stupnjem tajnosti "vrlo tajno" i pojedinosti ne mogu biti objavljene, kažu. 

Danas je, pak, premijeru Andreju Plenkoviću otvoreno pismo poslao saborski zastupnik Domagoj Hajduković u kojem ga poziva da se ozbiljno razmisli o zabrani izvoza pšenice kako bi osigurali dovoljne količine za vlastitu upotrebu i hranidbu stoke. Traži da se razmisli i o zabrani izvoza drugih kultura, posebice kukuruza. 

Upozorava i da nam uz neprestan rast cijena repromaterijala, posljedično i smanjenu gnojidbu, prijeti i suša zbog čega možemo očekivati i manje prinose. Traži i da se upotrebi privede sve neobrađeno poljoprivredno zemljište. 

Iz Ministarstva poljoprivrede, na naš upit o stanju i količini skladišta te neizvjesnoj proljetnoj sjetvi i eskalaciji ratnih djelovanja u Ukrajini, naglašavaju da Hrvatska raspolaže "dostatnim skladišnim kapacitetima" u vidu zatvorenih i otvorenih podnih skladišta za prijem uroda svih količina žitarica i uljarica. Objavljen je i 250 milijuna kuna vrijedan natječaj za njihovu izgradnju.

Skladišni kapaciteti - dostatni

Kada su u pitanju količine, uzvraćaju brojkama. Podsjećaju da prema priopćenju Državnog zavoda za statistiku proizlazi da su površine zasijane žitaricama u jesenskoj sjetvi 2021. godine u odnosu na 2020., veće za 5,8 posto. Ovaj podatak se odnosi na površine zasijane pšenicom, ječmom, raži, zobi, tritikale i pirom.

Za 2,8 posto, kažu, povećane su i ukupne površine zasijane u jesenskoj sjetvi 2021. godine (žitarice i uljana repica) u odnosu na godinu prije.

Na upit planiraju li mjere strateškog zadržavanja vlastitih proizvoda unutar granica, s obzirom da dio iste proizvodnje izvozimo, a istovremeno prijeti manjak tih roba u nadolazećem razdoblju, uzvraćaju da ograničavanje vanjsko-trgovinske razmjene nije dozvoljeno u okviru europskog slobodnog tržišta.

"Države članice ne mogu samostalno donositi trgovinske mjere jer je trgovinska politika zajednička politika EU-a", stoji u odgovoru. 

Ima i dovoljno gnojiva

Podsjećaju da je na prošlotjednom izvanrednom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede EU, EK najavila niz koraka i mjera posebno uzimajući u obzir rast cijene energenata i posljedično gnojiva, transporta, stočne hrane i svih ostalih povezanih troškova proizvodnje.

Vučković: Nadogradit ćemo stanje robnih rezervi, očekujemo i povećanu proljetnu sjetvu

Naglašavaju i da je u sklopu Paketa mjera Vlade RH za ublažavanje rasta cijena energenata, vrijedan 4,8 milijardi kuna, u pripremi program pomoći za nabavu mineralnog gnojiva, vrijedan 200 milijuna kuna, kao i program pomoći za očuvanje likvidnosti ribare, uvećan s inicijalnih 50 na 75 milijuna kuna. 

Kažu i da ne treba brinuti o nedostatku umjetnog gnojiva. 

"Na tržištu ima dovoljnih količina i Petrokemija je u stanju proizvesti sve potrebe koje Hrvatska ima pa i znatno preko njih", zaključuju iz Ministarstva poljoprivrede. 


Tagovi

Žitarice Robne zalihe Proljetna sjetva Skladišni prostori


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]