Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrt za poljoprivredu Jemrić
  • 22.05.2019. 07:30
  • Vukovarsko-srijemska, Šiškovci

Modernizirao obiteljski OPG, otvorio vlastiti, preveo ga u obrt i - zapošljava

Mladi diplomirani inženjer poljoprivrede Ivan Jemrić prvo je obiteljsko gospodarstvo razvio u moderan OPG, potom otvorio vlastiti koji je lani prerastao u Obrt za poljoprivredu Jemrić. Daljnje poslovanje razvija i uz pomoć sredstava Programa ruralnog razvoja.

Foto: arhiva Ivana Jemrića
  • 7.809
  • 948
  • 0

Tridesetšestogodišnji Ivan Jemrić iz Šiškovaca, idiličnog malog sela smještenog nedaleko Vinkovaca i Županje, pravi je primjer nove generacije poljoprivrednika koja koristi znanja i iskustva prijašnjih generacija, a ujedno prati i suvremene trendove u poljoprivredi te uspješno koristi nove mogućnosti financiranja.

Naime, skromno roditeljsko gospodarstvo, s nekoliko krava i 10 hektara zemlje, taj je mladi diplomirani inženjer poljoprivrede, razvio u moderan OPG. Potom je otvorio i vlastiti OPG koji je nakon pet godina prerastao u obrt, a nedavno je, kroz mjere iz Programa ruralnog razvoja, uspio povući višemilijunska sredstva.

"Budući da nisam gradsko dijete, poljoprivreda je nešto s čim sam odrastao. Od malih sam nogu, s roditeljima i bratom, radio na obiteljskom gospodarstvu. Imali smo tek nekoliko krava i obrađivali 10 hektara zemljišta. Poljoprivredni poslovi i rad sa životinjama odredili su i smjer u kojem sam odlučio krenuti te sam, kao svoje buduće zanimanje, odabrao poljoprivredu. Završio sam tadašnji Poljoprivredni fakultet u Osijeku (danas Fakultet agrobiotehničkih znanosti, op.a.) te sam stekao zvanje diplomirani inženjer poljoprivrede.

Od OPG-a do obrta u 5 godina

Imao sam sreću, pa sam uspio dobiti posao u struci te sam stalno zaposlen u poljoprivrednoj zadruzi, kao rukovoditelj poslovnih jedinica. Ipak, zbog radnog mjesta nisam zapostavio naše obiteljsko gospodarstvo. Na OPG-u, čiji je nositelj bio moj stariji brat, postepeno smo povećali broj goveda na 50, od čega je bilo 15 muznih krava. Usporedo smo povećali i površinu poljoprivrednog zemljišta s 10 na 65 hektara. Nažalost, zbog teške situacije u mljekarstvu i stočarstvu, od 2010. godine na gospodarstvu više nemamo stoku“, kaže Ivan Jemrić koji je 2013. godine otvorio i vlastiti OPG. Krenuo je s 15, a danas obrađuje 63 hektara zemlje.

Uz ratarstvo, Ivan se putem svog obrta bavi i uslugama u poljoprivredi

OPG, koji je pokrenuo poljoprivrednik iz Šiškovaca, u međuvremenu je prerastao u obrt koji se bavi pružanjem raznih usluga poljoprivrednicima.

"Na svom sam OPG-u počeo s proizvodnjom šećerne repe, kukuruza, pšenice, soje i uljane repice. Prošle godine OPG prelazi u Obrt za poljoprivredu Jemrić koji se, uz ratarstvo, bavi i uslugama u poljoprivredi, primjerice sjetvom, vađenjem repe, žetvom i prijevozom, zbog čega se ukazala i potreba za novim parom ruku te smo u stalni radni odnos zaposlili jednog radnika, a uz njega, po potrebi, zapošljavamo i sezonce“, kaže mladi inženjer poljoprivrede.

Uz vlastita sredstva, financijsku je "krvnu sliku" popravio i potporom koju je dobio iz županjske tvrtke za kupnju vadilice za šećernu repu. No, najveća pomoć dolazi kroz mjeru 4 Programa ruralnog razvoja, putem kojih je ovaj mladi poljoprivrednik povukao višemilijunska sredstva.

Kroz mjere 4 i 6 do vrijednih sredstava

"Kako bih mogao razvijati posao, koristim kredite poslovnih banaka i mogu reći da je danas jedan od najvećih problema mladih poljoprivrednika upravo dobivanje povoljnog kredita za ulaganje. Na sreću, financijsku je konstrukciju sada moguće zatvoriti i kroz mjere iz Programa ruralnog razvoja. U suradnji s tvrtkom koja nam je izradila projekte za prijavu na natječaj ruralnog razvoja, sa zajedničkim smo projektom, u kojem sudjeluju OPG Serezlija Slavko, OPG Galović Marko te OPG Stojanović Josip, prošli na natječaju za tip operacije 4.1.1.”Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”, te nam je odobreno 4,2 milijuna kuna, s 50 posto povrata.

Kako objašnjava, udružili su se iz razloga što je za tip operacije 4.1.1, za obnovu mehanizacije, bio iznimno veliki interes, a kroz zajednički projekt su dobili 5 dodatnih bodova na udruživanje. Tim novcem, dodaje, planira kupiti potrebnu mehanizaciju, kombajn, dva traktora, prikolice, plug, kultivator, malčer, kratku tanjuraču i drugo.

Ministrov tim radi dobar posao za male i mlade poljoprivrednike

"Iako smo nastupili udruženo, kredit glasi na mene, kao nositelja projekta te se meni vraćaju i sredstva. Samostalno sam, pak, prošao na natječaju za provedbu tipa operacije 6.4.1. "Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“, gdje smo dobili pozitivnu odluku na iznos od milijun i 157 tisuća kuna sa 70 posto povrata“, pojašnjava mladi poljoprivrednik te ističe kako za ministra Tomislava Tolušića i njegov tim ima samo riječi hvale, jer, kako kaže, rade dobar posao za male i mlade poljoprivrednike.

Ivanov obrt se, uz ratarstvo, bavi i uslugama u poljoprivredi 

Na tip operacije 6.4.1, koja se odnosi na dodatne djelatnosti, nevezano za poljoprivredu, išao je, kaže, na komunalni dio gdje mu je mogao proći utovarivač budući da njegov obrt radi usluge utovara i prijevoza žitarica. "Sad samo čekamo konačnu odluku kako bi preko banke mogli realizirati sve do kraja. Odobrena sredstva namijenili smo za kupnju utovarivača, prikolice i malčer za košnju kanala", dodaje Ivan navodeći da je zadovoljan i plasmanom proizvoda.

S tržištem, kako kaže, nema nikakvih problema jer se sve što proizvede na 63 hektara poljoprivrednog zemljišta odmah plasira preko tvrtki s kojima ima suradnju. U planu mu je, stoga, povećati broj usluga koje njegov obrt nudi, okušati se na novim natječajima iz Programa ruralnog razvoja te zaposliti još dva radnika, na što se i obavezao kroz mjeru 4.


Fotoprilog


Tagovi

Ivan Jemrić Program ruralnog razvoja Obrt za poljoprivredu Jemrić Tip operacije 6.4.1 Tip operacije 4.1.1


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P