Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agronomski fakultet
  • 23.01.2019. 07:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Mjera 16: Može li se sjetvom pokrovnih kultura smanjiti uporaba herbicida u soji?

Agronomski fakultet u Zagrebu dobio je priliku za realizaciju projektne ideje koju je prijavila prof.dr.sc. Klara Barić, ovlaštena voditeljica projekta. Naziv projekta je "Implementacija načina obrade tla u integrirani sustav proizvodnje soje", a financirat će se sredstvima odobrenim kroz natječaj za tip operacije 16.1.1. Programa ruralnog razvoja.

Foto: J. Lakić
  • 3.431
  • 217
  • 0

Program ruralnog razvoja predviđa sredstva za potporu znanstvenom istraživanju (Mjera 16). Podnošenjem zahtjeva za potporu u tipu operacije 16.1.1. "Potpora za osnivanje operativnih skupina", Agronomski fakultet u Zagrebu dobio je priliku za realizaciju projektne ideje koju je prijavila prof.dr.sc. Klara Barić, ovlaštena voditeljica projekta. Naziv projekta je "Implementacija načina obrade tla u integrirani sustav proizvodnje soje".

Projekt, odnosno ideja projekta prijavljena je 03. travnja 2018. u okviru natječaja u mjeri 16 za tip operacije 16.1.1. koja ima za cilj potporu za osnivanje "operativnih skupina". 

Suradnja sa šest OPG-ova

Nakon prijave (03. travnja), 20. kolovoza 2018. obaviješteni su o pozitivnoj ocjeni administrativne kontrole zahtjeva za potporu 16.1.1., a ta pozitivna ocjena se odnosi na "potporu za osnivanje operativnih skupina".

cd
Strnište zakorovljeno ambrozijom (Foto: K. Barić)

Operativnu skupinu mogu činiti partneri iz četiri područja djelovanja (potrebna su minimalno dva partnera): poljoprivredna gospodarstva (ekonomske veličine 2.000-50.000 eura), javne ustanove u poljoprivredi, iz tehničkog područja (trgovina, prerada i sl.), regionalna (lokalna) samouprava i znanstvene institucije koje ujedno podnose zahtjev za potporu i odgovorne su za provedbu.

"Budući da su primarni "novi" ciljevi i strategija ZPP očuvanje ruralnog prostora, zaštita zdravlja ljudi, okoliša i bioraznolikosti, projektnom idejom smo se usmjerili na poljoprivredne prakse korisne za postizanje navedenih ciljeva. Operativnu skupinu za provedbu projektne ideje predstavljaju samo dva partnera (Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet  i šest OPG-ova). Međutim, Agronomski fakultet kao partner u operativnoj skupini predstavljen je s relativno velikim brojem različitih specijalista (herbologija, entomologija, opća proizvodnja bilja, pedologija, mehanizacija, agroekonomija) jer poljoprivreda sama po sebi integrira velik broj različitih specijalnosti koje su istovremeno u vrlo kompleksnoj interakciji. Upravo u interdisciplinarnom pristupu projektnoj ideji vidimo najveću vrijednost projektne ideje", objašnjava prof. Barić.

cd
Primjer malčiranja (u sredini) korova na strništu prije dozrijevanja sjemena korova (Foto: J. Lakić)

Bit će poticane samo površine pod sojom gdje nisu korištena SZB?

Projektna ideja je usko vezana uz proizvodnju soje kao važne poljoprivredne kulturu. Štoviše, proizvodnja soje je, kao kulture koja "fiksira dušik", posebno poticana (čl. 32. Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2018. godinu, NN 19/2018).

Pretpostavlja se da su površine pod sojom u RH posljednjih godina udvostručene zahvaljujući upravo ovom poticaju. Međutim, prema izmjeni istog Pravilnika (čl. 5., NN 42/2018), za potpore za "ekološki značajne površine" poticat će se samo proizvodnja soje na površinama gdje nije dopuštena primjena sredstava za zaštitu bilja (SZB).

Sjetvom pokrovnih kultura smanjiti uporabu herbicida

Povezanost navedenog i projektne ideje ogleda se u činjenici da projektna ideja uključuje sjetvu pokrovnih kultura (kao zelene gnojidbe) koja će postupno omogućiti, osim unosa organske tvari u tlo, smanjenje potrebe primjene herbicida (koji se uglavnom primjenjuju u usjevu soje), smanjenje emisije CO2, pozitivan utjecaj na biofazu tla i druge prednosti, čime će se  stvoriti preduvjeti za korištenje potpore za "ekološki značajne površine".  

cd
Primjer suzbijanja korova na strništu glifosatom prije dozrijevanja sjemena (Foto: J. Lakić)

Prema analizi aktualnih znanstvenih istraživanja u svijetu, pokrovne biljke u bilo kojem obliku (zelena gnojidba, međuusjevi, podusjevi i dr.) u poljoprivrednoj praksi prema današnjim standardima, predstavljaju velik potencijal s različitih gledišta. Na žalost, u RH ovoj mogućnosti ne posvećuje se dostatna važnost. Naša PG najčešće nakon žetve ozimih usjeva (početkom srpnja) do zimske brazde ne posvećuju nikakvu pažnju "gospodarenju strništem". Naime, od žetve ozime kulture do zimske brazde dovoljno je vremena za promišljeno gospodarenje strništem koje može imati višestruke koristi, objašnjava prof. Barić.

Proveli uvodna istraživanja

U pojedinoj disciplini sudjelovat će veći broj znanstvenika i suradnika na projektu.

"Na jednoj parceli svakog od šest OPG-a bit će provedeni isti planirani tretmani projektne ideje. Budući da smo bili uvjereni u važnost i vrijednost projektne ideje, na teret Zavoda za herbologiju SuZ Agronomskog fakulteta proveli smo uvodna istraživanja. Naime, važno je naglasiti da odgađanje početka istraživanja u poljoprivredi znači puno u smislu gubitka vremena (čitavu vegetacijsku sezonu). Stoga je Zavod za herbologiju SuZ Agronomskog fakulteta neovisno o rezultatima još uvijek neobjavljenog natječaja za tip operacije 16.1.2. Operativne skupine na teret vlastitih sredstava započeo provedbu projektne ideje", naglasila je prof. Barić.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja Integrirana proizvodnja Herbicidi Obrada tla Mjera 16 Projekt Klara Barić Agronomski fakultet Zelena gnojidba Ruralni razvoj


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/