Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DLG-Feldtage Digital
  • 15.06.2020. 15:00
  • Erwitte, Njemačka

Međunarodno takmičenje u uzgoju ozime pšenice - ove godine online

Deset timova agronoma iz šest zemalja predstaviće svoje strategije uzgoja ozime pšenice na takmičenju DLG-Feldtage Digital.

Foto: DLG-Feldtage
  • 92
  • 13
  • 0

Međunarodno takmičenje u poređenju metoda uzgoja ozime pšenice, koje je važan deo tehničkog programa DLG-Feldtageu od 1988. godine, ove godine održaće se preko interneta pod nazivom DLG-Feldtage Digital. Za takmičenje se prijavilo deset timova iz Češke, Danske, Nemačke, Rusije, Švedske i Švajcarske koji su na polju u mestu Ervit u Nemačkoj 19. oktobra posejali svoju pšenicu. Cilj takmičenja je postizanje što kvalitetnijeg i većeg prinosa.

Ove godine osim prinosa važna je i strategija uzgoja

Koju metodu setve i uzgoja bi trebalo izabrati, kakvu sortu posejati i koja zaštitna sredstva i đubriva koristiti samo su neka od pitanja sa kojima su takmičari morali da se suoče, a za razliku od prethodnih godina kada su najkvalitetniji i najveći prinosi kao i finansijski rezultat bili jedini kriterijum za ocenjivanje, ove godine se posebna pažnja posvećuje i odabranoj celokupnoj strategiji učestvovanja.

Svim posetiocima stranice i onima koje takmičenje interesuje omogućeno je kontinuirano praćenje rasta useva zahvaljujući visokokvalitetnim fotografijama koje su slikane tokom celog rasta. 

"Novom internet platformom želimo da pokažemo posetiocima ono što bismo mogli da vidimo i na polju u Ervitu. Ova internet verzija na kojoj imamo i slike pomoći će nam da detaljno analiziramo i uporedimo svaku strategiju. To je drugačije iskustvo i posetioci stranice mogu da se upoznaju sa novim kulturama iz različitih evropskih regija" rekao je Aleksander fon Kapui, vođa projekta. 

Uslovi i ispitivanja

Pre samog takmičenja, svi timovi su imali na raspolaganju podatke o geografskim, vremenskim i zemljišnim uslovima kao i lokaciji kako bi mogli da odaberu optimalnu strategiju. 

Samo polje smešteno je na 100 metara nadmorske visine na imanju "Brockhofu već spomenutom Ervitu gde je prosečna godišnja količina padavina 773 l/m2 i prosečna godišnja temperatura 10,3°C. Vrsta zemlje je crnica, peskovita ilovača sa pH vrednošću od 6,9. 

Iskoristivi kapacitet polja je 250 mm vode, a u razmeri od 100g zemljište sadrži 7,3 mg fosfora, 19,5 mg kalijuma i 2,8 mg magnezijuma. Sadržaj humusa je između 1,8 i 1,9 odsto. Na polju je 2019. godine bio posejan ječam, a 2018. godine krompir.

Iz Nemačke najviše takmičara

Iz Nemačke se takmiči čak pet timova. Prvi tim je "North Rhine Westphalia (NRW) Chamber of Agriculture" iz Bad Sasendorfa čija se metoda uzgoja sprovodi na održiv način sa dugoročnim ispitivanjem. Sorta pšenice je Informer, a ciljni prinos osam tona po hektaru. Sledeći takmičari su "Hochschule Anhalt" (FH), odsek za poljoprivredu, ekotropologiju i razvoj pejzaža iz Bernburga. Oni su za uzgoj koristili sortu Emerik koju su đubrili sa 20 odsto manje azota, a očekivani prinosi su im devet tona po hektaru. 

Tim instituta za kulturu zemljišta i useve iz Šakental odlučio se možda za najhrabriju metodu - neće koristiti fungicide i insekticide. Sorta koju koriste je Informer, a očekivani prinosi su čak 11 t/ha. Univerzitet primenjenih nauka u Južnoj Vestfaliji, Odsek za poljoprivredu iz Soesta koristi Kampezino, a kako tvrde najveće moguće prinose treba postići na probnom polju, sa posebnom pažnjom na odabir sorte. Njihov cilj je deset tona po hektaru.

Poslednji tim iz ove zemlje dolazi iz mesta u kome se nalazi polje, Ervit i njihova strategija je uobičajen uzgoj krmne pšenice, a visoki prinosi se ostvaruju uz minimalni mogući napor. Koristili su sortu Rif, a željeni prinosi su im deset tona po hektaru. 

Značaj setve ozime pšenice u optimalnom roku

Tim "Patriotisk Selskab" iz Odense u Danskoj odlučio je da koristi veliko seme, a takođe koriste samo neophodna đubriva i zaštitu. Sorta sa kojom žele da ostvare deset tona po hektaru je Heerup.

Češki tim iz Brna, Poljoprivredni fakultet Univerziteta Mendel izabrao je pšenicu Asory. Oni žele da pokažu kako istovremeno može da se smanji negativan učinak sredstava za zaštitu, ali i ostvari visoki bruto profit. Cilj im je da imaju deset tona po hektaru. "Agrostandart LCC" iz Rusije želi da ima osam tona po hektaru sa sortom Kubus. Njihova strategija je jasna, niski troškovi za proizvodnju, sigurnost su za okolinu. 

Švajcarski agronomi iz Strikhof savetovališta uzgajaju visokokvalitetnu pšenicu Poncione bez korišćenja fungicida, a cilj im je da dobiju osam i po tona po hektaru. Šveđani 10-tonskluben takođe koriste Informer sortu sa kojom žele da dobiju 11 t/ha, a koriste najsavremenije fungicide i rade sa niskom emisijom CO2.

Rezultati će biti objavljeni na jesen

Nakon žetve, dobijeni prinosi koristiće se za utvrđivanje prodajne cene i vrednosti useva. Rezultati celog takmičenja biće objavljeni na jesen, a posetioci će moći da provere koliko su dobro učesnici prilagodili svoje metode uslovima na lokaciji i jesu li postigli ciljeve. 

Na stranici DLG-Feldtage organiziraju i onlajn predvanja o zaštiti useva, tehnologijama, obradi zemljišta, biološkoj raznovrsnosti, robotima u poljoprivredi i slično. Više informacija možete da potražite ovde

Kako su do sada izgledali susreti u oglednim poljima, pogledajte u galeriji ispod teksta


Foto prilog


Tagovi

DLG-Feldtage Digital Takmičenje Ozima pšenica Nemačka Danska Švedska Švajcarska Rusija Češka


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.