Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje kukuruza
  • 15.09.2022. 16:30
  • Pomoravski okrug, Jagodina

Manji prinosi kod ranijih hibrida kukuruza, kasniji odoleli suši

Ti kasniji hibridi su ostali duže zeleni i nekako su sačekali padavine. Rani hibridi su završili svoje zrenje ranije i definitivno će prinosi kod njih biti manji, rekao je savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno savetodavno stručnoj službi u Jagodini Aleksandar Ilić

Foto: Jelena Lukić
  • 367
  • 141
  • 0

Suša, koja je ove godine pogodila sve krajeve Srbije, pa tako i Pomoravski okrug, ostavila je traga i na kukuruzu, kažu poljoprivredni stručnjaci iz Jagodine.

"Ove godine suša je trajala jako dug vremenski period pa je izazvala problem u poljoprovredi. Imamo parcele gde će biti dobri prinosi i parcele gde su loši. Prinosi naravno dosta zavise od primenjene agrotehnike", kaže savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno savetodavno stručnoj službi u Jagodini Aleksandar Ilić

Prosečno od šest do sedam tona

Jagodinska stručna služba je i ove godine organizovala manifestaciju Dan polja kukuruza na svojoj oglednoj parceli u Donjem Štiplju kod Jagodine. Poljoprivrednici su imali prilike da pogledaju kakvo je stanje 20 hibrida kukuruza iz četiri semenske kuće.

"Na ovom oglednom polju naša služba je primenila punu agrotehniku. Imali smo tri herbicidna tretmana, jednu prihranu, zatim predsetvenu prihranu i osnovno đubrenje. Mislim da smo uspeli da izvučemo ovu parcelu. Možda neće biti rekordni prinosi ali će biti na višem nivou od republičkog proseka." 

Suša izazvala problem u poljoprovredi, kaže Ilić

Ove godine kukuruz je u Pomoravlju posejan na manjim površinama jer je akcenat stavljen na suncokret koji zauzima oko 700 hektara. Kukuruz je tradicionalno najzastupljenija žitarica u Pomoravskom okrugu, a ove godine je zasejan na oko 40.000 hektara.

"Prinosi kukuruza u našem kraju su prosečno od šest do sedam tona. Naravno imamo rekordere i sa deset tona ali i parcele koje imaju i mnogo lošije prinose", kaže naš sagvovornik.

Kod ranijih hibrida manji prinosi

Kako kažu poljoprivredni stručnjaci, ove godine, s obzirom na sušu, i kišu koja je kasno pala, kasniji hibridi kukuruza su uspeli da izvuku svoj potencijal.

"Ti kasniji hibridi su ostali duže zeleni i nekako su sačekali padavine. Te padavine su nastupile kasno ali su ipak došle. Rani hibridi su završili svoje zrenje ranije i definitivno će prinosi kod njih biti manji."

Kasniji hibridi su ostali duže zeleni

U Pomoravskom okrugu se gaje srednje kasni hibridi pa poljoprivredni stručnjaci ocenjuju da ni prinosi neće biti tako loši kao u nekim delovima Srbije.

Podsetimo, protesti koji su održani širom Srbije sredinom avgusta bili su između i zbog zahteva ratara da se proglasi elementarna nepogoda usled suše. Procene su da je tod kukuruza podbacio 80 pa do 100 posto, soje oko 60 odsto, dok iako je manji rod suncokreta, smatra se da je ova uljarica od svih kultura najbolje podnela nepovoljne uslove.


Foto prilog


Tagovi

Suša Prinosi kukuruza Aleksandar Ilić Rani hibridi Kasni hibridi Ogledno polje


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.