Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 13.02.2022. 07:30

Manja proizvodnja pšenice i žitarica za hranidbu stoke - prognozira USDA

Promjene na svjetskom tržištu žitarica rezultat su promjena u ponudi i potražnji. Suša u djelovima svijeta smanjuje prinose

Foto: Depositphoto/Makaule
  • 396
  • 48
  • 0

Globalne prognoze za pšenicu u 2021/22. prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), uključuju nižu ponudu, veću potrošnju, povećanu trgovinu i smanjenje konačnih zaliha.

USDA predviđa da će isporuke pasti za 1,1 milijun tona, na 1,066 milijardi tona. Zbog dugotrajne suše na području Iraka i Sirije proizvodnja će biti ograničena. Najveći pad je vezan upravo za područje Bliskog Istoka.

Istovremeno se predviđa povećanje potrošnje za 0,6 milijuna tona na 788,1 mil. t zbog nešto veće upotrebe za stočnu hranu, što će nadoknaditi manju potrošnju za prehrambene namirnice, proizvodnju sjemena i industrijske svrhe.

Rast svjetske trgovine pšenicom

Predviđa se da će trgovanje pšenicom u svijetu rasti za 2,3 milijuna tona na 206,7 mil. tona u sezoni 2021/2022. Do toga će doći zbog većeg izvoza iz Indije i Argentine. Indijski izvoz pšenice u 2021. godini mogao bi se učetverostručiti u odnosu na prije godinu dana na najviši nivo u osam godina, jer ju rast globalnih cijena i viši troškovi transporta čine unosnom za azijske kupce. Predviđa se da će se povećati na 7 milijuna tona, što bi bio rekord. Izvoz argentinske je porastao za 0,5 mili. t na rekordnih 14,0 mil. t. 

Svjetska proizvodnja žitarica će dostići rekordne prinose?

Za globalne zalihe ove žitarice predviđanja idu u pravcu smanjenja za sezonu 2021/22. One će pasti za 1,7 milijuna tona na 278,2 mil.t. Ovome će doprinijeti pad u Kanadi i Indiji, a djelomično će biti nadoknađeno povećanjem u SAD i Ukrajini.

Trgovanje pšenicom u svijetu će rasti? (Foto: Depositphotos/armspot)

Predviđa se da će globalna proizvodnja žitarica za hranidbu životinja u sezoni 2021/2022 pasti za 2,7 milijuna tona na 1,497 milijardi tona.

Manja proizvodnja kukuruza i ječma

Do smanjenja proizvodnje kukuruza je došlo zbog pada proizvodnje u Brazilu i Paragvaju što je djelomično nadoknađeno rastom na Filipinima. Južnu Ameriku je zahvatila vrućina, nedostatak padalina i suša što je smanjilo prinose. Suša u Iraku i Siriji se odrazila na pad u svjetskoj proizvodnji ječma.

Dugoročna prognoza: Stiže sušno proljeće s manje padalina?

Vremenske neprilike su doprinijele nižem izvozu kukuruza iz Paragvaja. U sezoni 2020/2021 izvoz za Argentinu i Brazil u marketinškoj sezoni koja je započela u ožujku 2021., raste na osnovu do sada uočenih isporuka. Iran i Kanada povećavaju njegov uvoz.

Što se tiče ječma, izvoz u Europskoj uniji raste. Uvoz je porastao u Kini, ali se smanjio za Saudijsku Arabiju.


Tagovi

Prognoza za pšenicu Trgovina ječmom Trgovina kukuruzom Trgovanje žitaricama Cijene žitarica USDA


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo