Očekuje se pad prinosa i manja potrošnja. Gde se ova žitarica najviše, a gde najmanje u Evropi jede?
Međunarodni savet za žitarice (IGC) predviđa da bi u 2022./23. globalna žetva pirinča mogla pasti za 2,1 odsto na 505 miliona tona. Potrošnja će se smanjiti za 1,1 odsto na 520 miliona tona, uglavnom zbog pada potražnje u Indiji i Kini. Obim svetske trgovine pirinčom će se smanjiti za četiri odsto na 49 miliona tona, dok će se zalihe smanjiti za 5,1 odsto na 169 miliona tona.
Kada je reč o evropskom tržištu, najprisutniji je Japonica, pirinač kratkog ili srednjeg zrna i Indica, dugog zrna. Japonica je u Evropi postala tradicija i na nju otpada 75 odsto proizvodnje i potrošnje. Uglavnom se konzumira u južnim državama. Na Indicu otpada 25 odsto. Ona se uvozi i konzumira u severnim zemljama.
Prema poslednjim podacima Evropske komisije, ukupna proizvodnja u Evropskoj uniji se kreće oko tri miliona tona neoljuštenog pirinča. Uzgaja se na oko 450.000 hektara s prosečnim prinosom od sedam tona po hektaru. Italija ima 50 odsto proizvodnje, a sledi je Španija s 30 odsto na nivou EU.
Godišnje se potroši 2,8 miliona tona. Ipak, Unija nije dovoljna u ovom sektoru i zadovoljava 60 odsto svojih potreba. Ostatak se uvozi, iz Pakistana 26 odsto, Tajlanda 13,6 i Indije 13,4 odsto, pokazuju podaci trendeconomy.
Glavna izvozna odredišta iz EU su Velika Britanija s učešćem od 40 odsto, Jordan 10 i Švajcarska s učešćem od 9,07 odsto.
Kada je reč o potrošnji u celoj Evropi, ona je veća na jugu a najmanja na istoku kontinenta.
Najveći potrošač po glavi stanovnika je Portugal (16,1 kg), zatim Turska (15,8 kg), Albanija (12,3 kg) i Belgija (11,3 kg).
Najmanje se jede, piše landgeist u zemljama bivše Jugoslavije. Srbija ima najmanju potrošnju (0,9 kg), zatim Crna Gora (1,9 kg) i Hrvatska (2,5 kg). Iako su brojke najniže u istočnoj Evropi, postoji nekoliko izuzetaka. Rusija, Rumunija, Mađarska i Češka troše više pirinča od ostalih istočnoevropskih zemalja.
Podaci utemeljeni na FAO izveštaju uključuju sve proizvode od pirinča, uključujući rezance, sake, piričani skrob, pirinčano brašno i druge proizvode.
Tagovi
Autorka