Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Repičina pipa
  • 15.02.2022. 13:30

Mala i velika repičina pipa naseljava ovogodišnje useve

Prisustvo male repičine pipe (Ceutorhynchus pallidactilys) je uočeno u svim proizvodnim regijama, dok je za sada prisustvo velike repičine pipe (Ceutorhynchus napi) uočeno u regionu Sente i Kikinde.

Foto: PIS Srbija
  • 170
  • 6
  • 0

U svim najznačajnijim regijama proizvodnje uljane repice u našoj zemlji, počelo je naseljavanje repičinih pipa u ovogodišnje useve. Njihovo prisustvo je potvrđeno u lovnim klopkama i u vizuelnim pregledima useva, obaveštava Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Prisustvo male repičine pipe (Ceutorhynchus pallidactilys) je uočeno u svim proizvodnim regijama, dok je za sada prisustvo velike repičine pipe (Ceutorhynchus napi) uočeno u regionu Sente i Kikinde.

Velika repičina pipa uočena je u regionu Sente i Kikinde

Podsetimo, ovi insekti imaju sivkastu boju tela. Velika repičina pipa ima crne noge, naraste tri do četiri milimetra, a mala ima riđe noge te naraste 2,5 do 3,5 mm. Larve obe vrste su bele boje sa smeđom glavom. Razvijaju jednu generaciju godišnje, a prezimljavaju u fazi imaga, najčešće u zemljištu.

Da li hemijski tretirati?

Uljana repica se najčešće tretira nekim od sintetički piretroida s aktivnom materijom kao što je alfa-cipermetrin, deltametrin, lambda-cihalotrin, gama-cihalotrin i cipermetrin. Zaštita se sprovodi u popodnevnim satima, u vreme najviših temperatura u danu koje će izmamiti pipe. Optimalna temperatura za prskanje je 10°C. 

Međutim, trenutno je u toku dopunska ishrana i kopulacija odraslih jedinki i još uvek nije vreme za insekticidni tretman. Osnovna strategija u suzbijanju ovih štetočina je suzbijanje pipa pre polaganja jaja u stablo i lisne drške radi sprečavanja razvoja larvi, te će Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja redovno sprovoditi monitoring prisustva i razvoja ovih štetočina kao i prisustvo simptoma bolesti i na vreme signalizirati vreme za tretman. 


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Repičina pipa Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja Insekticidi Zaštita Pregled Repičišta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u