Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Filip Prša
  • 05.10.2020. 15:00
  • Virovitičko-podravska, Kutovi

Listopad je, mjesec kada Filipu Prši slijedi vađenje i berba - kikirikija!

Prvih 50 sjemenki nabavio je preko interneta prije četiri godine. Danas ovaj maturant dijeli savjete o uzgoju, a narudžbe i pitanja neprestano pristižu.

Foto: album Filipa Prše
  • 3.435
  • 1.224
  • 1

"Vadi se kao krumpir, a onda bere", kratko i jasno opisuje nam Filip Prša (17) što mu slijedi ovih dana s - kikirikijem. Upravo ovu, za naša polja, neobičnu kulturu posijao je sad već četvrtu godinu, a od 2.500 sjemenki na očevom OPG-u u mjestu Kutovi nedaleko Orahovice, očekuje par stotina kilograma. 

Srednjoškolac, učenik 4. četvrtog razreda Poljoprivredne i veterinarske škole u Osijeku, do sjemenki mnogima omiljene grickalice, došao je putem interneta. Netko je, sjeća se, prodavao na facebooku i odlučio je kupiti prvih 50. 

Kikiriki odlično uspijeva na slavonskom tlu 

"Od njih sam dobio oko 20 kilograma, negdje oko pola vreće krumpira. Sve što sam dobio, opet sam posijao", prisjeća se početaka bavljenja uzgojem ove mahunarke koja potječe iz Argentine, međutim odlično uspijeva na slavonskom tlu. 

"Iznenadilo me koliko dobro. Mislim da mu odgovara naša klima, puno sunca i plodno tlo", priča nam Filip naglašavajući da je potražnja ogromna. Otkako je u jednoj grupi objavio s čim se bavi, ne prestaju stizati narudžbe - svi žele i sami probati sijati. Koliko je velika bila potražnja, najbolje govori to da su sve prodali do veljače. 

U polju - kikirikija 

"Rado dajem savjete o uzgoju, zašto ne bi probali, a zainteresirani smo i za suradnju pa i ugovaranje proizvodnje na većim površinama", smije se vrijedni, ali i ambiciozni poljoprivrednik pojašnjavajući da kikiriki jako voli sunce, ali ne podnosi korov. Sije se početkom svibnja, kad zemlja ugrije oko 15 stupnjeva, a urod je u listopadu, kada zrna pocrvene.

"Želite li visok prinos, mora ga se zagrtati jer su na biljci dolje položeni cvjetovi, a na gornjem dijelu su položeni listovi i cvijet kad je oprašen, mora biti u zemlji", stručno pojašnjava mladić kojega je uzgoj ove kulture zaintrigirao i zbog nedostatka na našem tržištu. U Hrvatskoj ga najčešće možete pronaći prženog u ulju ili genetski modificiranog, a riječ je, naglašava, o prilično jednostavnoj proizvodnji. 

Ljubičasti krumpir i crveni kukuruz 

Kikiriki ipak nije jedino s čim se ovaj mladić bavi. Tu je i ljubičasti krumpir čijih je par gomolja dobio od jednog zaposlenika u suši restoranu, ali i crveni kukuruz čijeg je sjemena, kako nam je otkrio, već sad prodao 150 kilograma, a prvi dobio od nastavnice u školi prije sedam godina. Obitelj ima i farmu svinja na kojoj su hibridne nazimice Naima. Riječ je o francuskoj pasmini, s prosjekom 16 prasadi po leglu, što je, opisuje nam, vrhunac genetike u svinjogojstvu. 

U planu ovoga maturanta, koji zahvaljuje roditeljima što su ga naučili raditi, ali i profesorima na podršci i pomoći, je i upisivanje Veterinarskog fakulteta te otvaranje vlastitog OPG-a. 

"U poljoprivredi i na selu vidim svoju budućnost", zaključuje poduzetni mladić. 


Povezana biljna vrsta

Kikiriki

Kikiriki

Sinonim: Arahid, arahis, arašidi, zemno orašče, orašac | Engleski naziv: Peanuts | Latinski naziv: Arachis hypogea L.

Kikiriki je jednogodišnja biljka zanimljiva po tome što poput krumpira, plodove razvija pod zemljom. Naraste od 30 do 50 cm. Iako bi ga mnogi svrstali u orašaste plodove,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Filip Prša Kikiriki Uzgoj kikirikija Uzgoj crvenog kukuruza Uzgoj ljubičastog krumpira


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce