Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN
  • 23.02.2022. 10:00
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Ada

LEMKEN System Kompaktor i Heliodor učinkoviti i pouzdani za predsetvenu pripremu

LEMKEN poljoprivrednu mehanizaciju odlikuje velika učinkovitost, pouzdanost, ali i lakoća održavanja. Za predsetvenu pripremu odlično su se pokazali System Kompaktor i kratka tanjirača Heliodor, bez kojih posao na njivi ne bi bio urađen kvalitetno i efikasno.

Foto: Lemken.com
  • 481
  • 280
  • 0

Preduzeće "Metal-hemiko" iz Ade bavi se isključivo ratarskom proizvodnjom, koja se obavlja na 2.500 hektara obradivih površina u sopstvenom vlasništvu. Na njihovim njivama uglavnom su zastupljene pšenica, ječam, uljana repica, soja, ječam i kukuruz, a najveći deo površina je pod sistemom za navodnjavanje.

Sve što proizvedu uglavnom koriste za ishranu svinja, budući da preduzeće poseduje i farmu sa 1.100 krmača.

Veliki oslonac u poljoprivrednoj proizvodnji pružaju im LEMKEN mašine, zahvaljujući kojima je posao na njivi odrađen kvalitetno i efikasno.

"Prošle godine na proleće pred samu setvenu pripremu stigao nam je nosač oruđa  LEMKEN Gigant 10/800S za oruđa radnog zahvata 8 metara. Nosač oruđa može da nosi različite alate zahvata osam metara, shodno tome smo kupili germinator System Kompaktor i kratku tanjiraču Heliodor, obe zahvata osam metara. Opredelili smo se za ove modele kompanije LEMKEN jer na imanju od ranije posedujemo System Kompaktor, ali nošeni, radnog zahvata šest metara. Sa njim smo radili kompletnu predsetvenu pripremu na njivama u Adi i bili smo veoma zadovoljni kvalitetom urađenog posla“, objašnjava Mikloš Ištvan, rukovodilac mašinske opreme i navodnjavanja.

On objašnjava da su se za veći radni zahvat opredelili jer su obnovili mašinski park sa traktorom snage 320 konja, za koji je i namenjen novi nosač oruđa Gigant.

Prosečna radna brzina oko 10 km/h

Sama radna brzina mašine zavisi od stanja zemljišta, objašnjava naš sagovornik i dodaje da prosečna brzina iznosi desetak kilometara na čas. Njive u Adi koje one obrađuju najvećim delom spadaju u prvoklasno zemljište, te ne spadaju u teška zemljišta.

System Kompaktor radnog zahvata osam metara, odnosno dva krila od po četiri metara

"Mi praktikujemo da zemljište koje pripremamo Kompaktorom bude uzorano, jer mi sve njive oremo. Pored oranja, odmah u jednom prolazu vučemo i paker valjke, koji su takođe iz LEMKEN programa. Oranje izgleda tako kao da je već jednom podrljana njiva. Moram da kažem da Kompaktor jako lepo odradi i njive koje nisu pređene paker valjkom. Važno je da zemljište bude lepo prosušeno, do te mere da je moguće izvršiti predsetvenu pripremu“, kaže Ištvan.

Kratka tanjirača Heliodor za ljuštenje strnjišta

Kratka tanjirača Heliodor je zahvata osam metara, a u preduzeću "Metal-hemiko“ koristi se za ljuštenje strnjišta.

"Imali smo u planu da, pored setvospremača, za novi traktor nabavimo i tanjiraču. Najoptimalnije rešenje je bilo da se za postojeći nosač oruđa Gigant kupe dve sekcije kratke tanjirače Heliodor, zahvata četiri metra. Kratku tanjiraču koristimo za ljuštenje strnjišta pšenice, uljane repice, ječma. Čak smo ga probali i u kukuruzu, mada mi kukuruzište oremo. Uspešno je odgovorio na sve zadatke. Prošle godine smo uzeli u zakup jednu manju parcelu na kojoj je prethodna kultura bila suncokret i probali smo Heliodor bez oranja na tom strnjištu, te smo ujedno uspešno posejali pšenicu. Bili smo prezadovoljni učinkom tanjirače. Lepo je iseckala sve ostatke suncokreta. Iskoristili smo je u dva navrata. Inače, na njivi je bilo i korova sirka. Kratka tanjirača Heliodor je uradila zaista dobar posao predsetvene pripreme za pšenicu", kaže Mikloš.

Kratka tanjirača Heliodor zahvata osam metara

On dodaje da su na manjoj parceli površine od oko 80 hektara imali repište i probno su to zemljište obradili samo sa Heliodorom u dva navrata.

"Bez rada Kompaktora i oranja, na toj površini smo nakon rada Heliodora posejali ječam, koji je lepo nikao i lepo izgleda. Politika preduzeća je da se za osnovnu obradu koristi klasično oranje, ali na ovoj parceli smo isključivo tanjirali i to sa LEMKEN kratkom tanjiračom", ističe naš sagovornik.

Na mestima gde je teže izvesti oranje i tamo gde ono nije izvedeno najuspešnije, zemljište se može obraditi sa kratkom tanjiračom Heliodor. Taj postupak je pogodan pre predsetvene pripreme, a preporučuje se poljoprivrednicima koji obrađuju njive gde su teža zemljišta.

LEMKEN mašine kvalitetne, učinkovite i lake za održavanje

Naš sagovornik kaže da su zadovoljni učinkom kako kratke tanjirače Heliodor, tako i sa System Kompaktorom.

"Generalno smo zadovoljni sa svim LEMKEN mašinama. Pored ovih mašina koje sam spomenuo, od LEMKEN programa imamo još dve sejalice uskoredne, kao i tri pluga obrtača koji pored sebe imaju vario paker. Da nisu učinkovite i kvalitetne, ne bi se vlasnik preduzeća opredeljivao za kupovinu novih mašina. Što se tiče rezervnih delova, manje-više se koriste svi rezervni delovi koji su predviđeni da budu habajući. Ipak, zbog same konstrukcije Heliodora i Kompaktora nije potrebno mnogo održavanja. Svi ležajevi su zatvorenog tipa, bez potrebe za podmazivanjem jer su oni fabrički namešteni. Postoji nekoliko mesta, koja su predviđena za podmazivanje, ali sve u svemu, mašine nisu zahtevne za održavanje", objašnjava Mikloš Ištvan.

Za više informacija možete se obratiti LEMKEN predstavništvu na jedan od niže navedenih kontakata: Milan Slavković +381 69 780 345.


Tagovi

LEMKEN Heliodor System Kompaktor Mikloš Ištvan Obrada zemljišta Predsetvena pripema


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com