Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN
  • 20.04.2022. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Temerin, Novi Sad

LEMKEN setvospremač Korund za maksimalan kvalitet obrade zemlje

Porodica Doboši iz Temerina pre jedne decenije poverenje je poklonila kompaniji LEMKEN, za koju kažu da je nenadmašna u proizvodnji visoko kvalitetne poljoprivredne mehanizacije. Trenutno poseduju četiri njihove mašine, a uskoro će, kažu, nabaviti i petu.

Foto: Lemken.com
  • 886
  • 269
  • 1

Deneš Doboši iz Temerina sa svojom porodicom bavi se ratarskom proizvodnjom i na više od 200 hektara obradivih površina uzgajaju soju, kukuruz, uljanu repicu, ječam i pšenicu.

Želeći da sebi olakšaju svakodnevne poslove i da poboljšaju kvalitet izvedenih radova, pre jedne decenije doneli su odluku da daju poverenje kompaniji LEMKEN i za sve ove godine nisu se pokajali. Naprotiv, oni kao i mnogobrojni korisnici ovog nemačkog brenda u Srbiji i svetu, svedoče da su napravilii pravi potez i doneli najbolju odluku, jer su kroz dugi niz godina uštedeli na vremenu, prohodima, održavanju mehanizacije, a da im je tehnologija obrade zemljišta, bez obzira na godinu uvek bila maksimalnog kvaliteta.

"Poslednju mašinu koju sam uzeo od LEMKEN-a je setvospremač Korund od četiri i po metara. Pre nekoliko godina uzeo sam model od šest metara, a kako sam bio zadovoljan njenim učinkom rešio sam da uzmem i ovaj manjeg radnog zahvata. Inače posedujem i LEMKEN plug Juwel 8 4+1, Kompaktor od šest metara, koji sam kupio pre desetak godina dok sam sejao repu. Naredne godine planiram da uzmem još Kompaktor, koji je pogodan za plitku obradu od nekih pet do šest centimetara i ne isušuje zemlju. Zaista odličan posao radi“, objašnjava Deneš Doboši.

LEMKEN plug Juwel 8 4+1

Setvospremač Korund pogodan za sve tipove zemljišta

Naš sagovornik kaže da setvospremač Korund 6m koristi za sve kulture, te da je pogodan za sve tipove zemljišta, ali da dubina setve zavisi od tipa zemljišta.

"Dubinu setve određujemo u zavisnosti od toga da li obrađujemo peskovitu, tešku, veoma vlažnu ili izrazito suvu zemlju. U svakom slučaju, ne idemo dublje od 10 centimetara zbog isušivanja. Ako uzmem dupli točak pozadi ide i pliće. Od prednosti ove mašine moram posebno da istaknem da kopira zemlju. Imam i druge setvospremače koji su u stanju da odrade jednu tablu i to je to. Ovaj LEMKEN Korund od šest metara ima četiri sekcije od po jedan i po metar što omogućava odlično kopiranje terena u poprečnoj ravni. Inače, setvospremač vučem sa traktorom od 195 konjskih snaga. Mogao bi biti i slabiji, dovoljno je da imate traktor jačine 160 KS“, kaže Deneš i dodaje da je prosečna radna brzina ove mašine između 10 i 12 kilometara na sat.

Inače, rotori svojom težinom sabijaju zemljište pri čemu stvaraju idealnu posteljicu za seme. Rotori, takođe kopiraju teren za postizanje najboljeg rezultata rada.

Plug Juwel za kvalitetniju obradu

Plug LEMKEN Juwel 8 4+1, spada u novu generaciju plugova obrtača i porodica Doboši koristi ga za zaoravanje kukuruzovine. Preporuke su da se ova mašina koristi uz traktore jačine od 190 do 200 konjskih snaga.

"Plug sam uzeo prošle godine i jesenas smo prvi put orali sa njime. Posedujem još jedan plug, drugog proizvođača, ali Juwel 8 4+1 radi daleko lepše i kvalitetnije. Reći ću vam samo da prilikom korišćenja ovog drugog pluga u drugom prohodu se vidi sastav redova, a kod Juwel-a se ne vidi i sve je lepo, ravno, kao jedna parcela“, kaže naš sagovornik.

Plug LEMKEN Juwel 8 4+1, spada u novu generaciju plugova obrtača

Vertikalni klirens je dovoljno velik da se plug ne guši u kukuruzovini ni pri dubokom oranju i kod Juwela 7 i 8 on je 85 cm, a kod Juwel 10 je 90 cm. Horizontalni klirensi su kod svih plugova 100 cm, a Juwel 8 nudi i opciju sa razmakom između plužnih tela od 120 cm za ekstremne uslove.

LEMKEN mehanizacija laka za održavanje

Deneš se godinama unazad iz prve ruke uverio da održavanje LEMKEN poljoprivredne mehanizacije nije zahtevno niti skupo, prvenstveno jer je ona napravljena od najkvalitetnijih materijala.

Imamo minimalan posao oko održavanja. Uglavnom podmazujemo mašine i to je to. Samo ću vam reći da mašine koje sam prve uzeo u sebi i dalje imaju originalne opruge. Nijedna nije pukla, što vam dovoljno govori o kvalitetu LEMKEN mehanizacije. Mnogi govore da je to skup brend, ali ipak mislim da nije tako jer kvalitet i dugovečnost opravdavaju cenu. Kada uzmete nešto jeftino, a morate svaki drugi dan da popravljate nešto ili da menjate delove, onda shvatite da ta mašina u stvari i nije bila jeftina. Mi sa LEMKEN mašinama radimo na njivama tokom čitave godine i nemamo nikakvih problema sa njima. Znam da su pojedini proizvođači kopirali LEMKEN setvospremače, međutim, to nije taj kvalitet. Ni blizu nije“, pojašnjava Deneš.

Za više informacija možete se obratiti LEMKEN predstavništvu na jedan od niže navedenih kontakata: Milan Slavković +381 69 780 345.


Tagovi

Lemken Setvospremač korund 6m Lemken juwel 8 4+1 Deneš Doboši


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.