Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrivanje
  • 03.11.2020. 16:00

"Lečenje" zemljišta podrivanjem

Stručnjaci savetuju da se u narednom periodu povede računa na zemljište koje nam je kao resurs veoma važan u pravilnom i nesmetanom gajenju biljnih vrsta. Jedno od važnih mera koje treba sprovesti kako bi zemljšte vratili našim biljkama je zasigurno podrivanje, ističe stručnjak za ratarstvo PSSS Šabac Darko Simić.

Foto: Depositphotos/a_taiga
  • 549
  • 162
  • 0

Obrada zemljišta u priči o očuvanju njegove strukture ima veliku ulogu. Ako zemljište iz godine u godinu obrađujemo prema tradiciji i navikama, odnosno kako nam vremenske (ne)prilike dopuštaju, odnosno naređuju, činimo mnogo grešaka. Pre same obrade zemljišta, tokom vegetacije i posle žetve, treba izaći na njivu da bismo videli u kakvom je stanju zemljište.

Zato stručnjaci savetuju da se u narednom periodu povede računa na zemljište koje nam je kao resurs veoma važan u pravilnom i nesmetanom gajenju biljnih vrsta. Jedno od važnih mera koje treba sprovesti kako bi zemljšte vratili našim biljkama je zasigurno podrivanje, ističe stručnjak za ratarstvo Poljoprivredno stručne službe Šabac Darko Simić.

Važnost aeracije

Gajene biljke koje su u nedovoljno aerisanoj sredini imaju degenerisanost korena u svom razvoju, a koja se odražava na veći prečnik korena kao i povećan međućelijski prostor u njemu. To se negativno odražava na samu ulogu korenovog sistema, a sa druge strane direktno utiče na stabilnu i sigurnu proizvodnju.

Da li rigolovati ili podrivati?

Aeracija sem što utiče na građu korenovog sistema, deluje i na njegov rast. Do drastičnog smanjenja rasta korenovog sistema dolazi kada se koncentracija koseonika smanji na 15 odsto u atmosferi zemljišta. Dakle, samo bitisanje korena mora biti u sredini koja je vrlo pogodna za sam razvoj, naročito kada je u pitanju fizika i hemija same zemlje, naglašava šabački stručnjak.

Obratite pažnju na meliorativne aktivnosti

Koncentracija ugljen dioksida veća od dva odsto deluje nepovoljno, jer njegovo prisustvo sprečava (inhibira) deobu ćelija u delu (apikalnom meristemu) gde je očekivano uvećanje korenovog sistema.

Orati ili podrivati? Ispitajte stanje zemljišta!

Podsetimo, ukoliko naiđemo na suvo zemljište, zbijeno, slabog vodo-vazdušnog režima, obavezno moramo izostaviti oranje te umesto toga možemo da koristimo podrivač ili teški kultivator.

Iz navedenih razloga veoma je značanjo da se pravilnom obradom, odvodnjavanjem, primenom organskih đubriva i drugim aktivnostima obezbedi takva struktura zemljišta u kojoj će biti doboljno pora ispunjenih vazduhom, pošto je to jedan od preduslova za normalan rast korenovog sistema.

Zato treba u narednom periodu jako obratiti pažnju na meliorativne aktivnosti jer su one jedan od faktora uspešnog gajenja ratarskih, povrtarskih i voćarskih kultura, pa zato stručnjaci apeluju na pravilno lečenje zemljišta i rešavanje ovakvih problema koje nastaju usled uticaja klimatskih faktora, zaključuje Simić.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Podrivanje Obrada zemljišta Podrivač Darko Simić Aeracija zemljišta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)