Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS Srbija
  • 12.09.2018. 16:15

KWS predstavio digitalno praćenje useva iz vazduha

Kompanija KWS u okviru tradicionalnog Dana polja u Bečeju poljoprivrednim proizvođačima predstavila je 16 komercijalnih hibrida kukuruza i dve nove sorte, koje će se naći u prodajnom portfoliju kompanije iduće sezone.

Foto: Zorana Bogdanović
  • 1.479
  • 129
  • 1

Kompanija KWS u okviru tradicionalnog Dana polja u Bečeju poljoprivrednim proizvođačima predstavila je 16 komercijalnih hibrida kukuruza i dve nove sorte koje će se naći u prodajnom portfoliju kompanije iduće sezone. Reč je o hibridima KOLLEGAS iz grupe 480 i ORLANDO iz grupe 520.

"Ove godine imali smo oko 3.000 hektara semenske proizvodnje i za sada je sve kao što smo očekivali, čak i nešto bolje. I za sledeću godinu će biti dovoljno semena hibrida kukuruza, suncokreta i uljane repice koje proizvodimo ovde u Srbiji", istakao je generalni direktor kompanije KWS dr Pavle Sklenar

On je prisutne podsetio da je ta kompanija za konstantan kvalitet semena dobila brojna domaća, ali i inostrana priznanja i sertifikate, a posebno se ističe Seed Guard sistem, koji prati i kontroliše kvalitet tretmana semena.

Projekat praćenja i analize useva pomoću drona

U cilju unapređenja proizvodnje i poboljšanja prinosa, kompanija KWS je uz podršku kompanije Agremo, sprovela projekat digitalnog praćenja i analize useva i to pomoću snimaka drona. Reč je o projektu koji se tokom ove godine odvijao na poljima 35 proizvođača iz Srbije i Rumunije, a čiji je cilj da se kroz digitalne inovacije i softver, koji je izradila kompanija Agremo, izvrši optimizacija polja i ujedno proizvođačima pomogne u donošenju odluka. 



"To je vrlo isplativo i dobro za proizvođače koji obrađuju veće površine, recimo parcele od desetak hektara i veće, jer mogu da dobiju sve potrebne informacije i da pravovremeno reaguju. U razgovoru sa proizvođačima uvideli smo da su zainteresovani. Međutim, kao i sve drugo, zahteva praktičnu upotrebu i da se vidi kakvi će rezultati biti. Mislim da nam treba stresnija godina, kada će moći da se vide veće razlike koje se u takvim godinama javljaju na tim parcelama i onda će to proizvođačima biti mnogo vidljivije i uočljivije", istakao je dr Zdravko Hojka, agroservis menadžer KWS Srbija.

Ovaj vid tehnologije omogućava praćenje useva tokom čitave vegetacije. Proizvođač može da uoči razliku između planiranog, posejanog i onoga što je niklo. Na ovaj način, poljoprivrednici su mogli da prate neujednačeno nicanje biljaka, da dobiju informacije o korovu, o delu parcele koji je ugrožen, da uoče stres kod biljaka i da na kraju dobiju procenu prinosa, koja se radi na osnovu podataka u softveru.

"Proizvođači bi trebalo da imaju kompletnu sliku stanja useva na svojim parcelama u različitim fazama proizvodnje. Taj softver sugeriše neke stvari koje se mogu uraditi u toj vegetaciji. Postoje neke informacije koje mu ne mogu pomoći da reaguje pravovremeno, ali sa tim informacijama može da raspolaže i da ih koristi u narednoj sezoni sa narednim usevom", kazao je Hojka.

Pozitivna iskustva poljoprivrednika

Čuvši sve ovo, mnogi poljoprivredni proizvođači saglasili su se da Dan polja predstavlja idealnu priliku za upoznavanje sa novim tehnologijama, semenima, ali i za razmenu iskustva i saveta u proizvodnji kukuruza.

"Mi radimo isključivo KWS-ove hibride i u semenskoj i u merkantilnoj proizvodnji. Ova ogledna polja nam služe kako bismo uporedili njihove hibride. Želimo da vidimo varijacije po grupama od 400 do 500", rekao je Momčilo Pilić, direktor Zemljoradničke zadruge Nadalj.

Sa njim se složio poljoprivrednik Svetozar Murgaški iz Čeneja, koji kaže da sve voli da vidi svojim očima i da se lično uveri u kvalitet hibrida.
"Volim da vidim oglede koji nisu navodnjavani. Prošla godina je bila loša, ova je mnogo bolja. Zato i ogledi mnogo bolje izgledaju", kazao je Murgaški.

Umereno visoke temperature u fazi cvetanja i dovoljno vlage u toku vegetacije doprinele su tome da ova godina bude izuzetno pogodna za kukuruz, zbog čega se očekuju prinosi nešto viši od proseka od 10 do 15 tona po hektaru, u zavisnosti od hibrida, FAO grupe, rokova setve. 
Za više informacija o svim hibridima kukuruza obratite se prodajno-stručnom timu kompanije KWS Srbija na jedan od niže navedenih kontakata!


Foto prilog


Tagovi

KWS Dan polja Hibridi kukuruza KOLLEGAS ORLANDO Pavle Sklenar Zdravko Hojka


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

KWS Srbija d.o.o

Industrijska 5, 21220 Bečej, Srbija
tel: +381 21 215 61 04, e-mail: mykws.rs@kws.com web: http://www.kws.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P