Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetveni ostaci
  • 10.07.2013.

Kvalitetna obrada strništa nakon žetve

Kako kvalitetno obraditi i poboljšati strukturu tla...

  • 2.509
  • 177
  • 0

Žetva se polako bliži kraju, a ratarima predstoji jedna od najvažnijih operacija za poboljšavanje strukture tla. Obrada strništa se ne obavlja samo kako bi se "sakrili" žetveni ostaci i uljepšale površine. "Konzerviranje znači ostavljanje žetvenih ostataka koje tlo štite od prekomjernih količina oborina, odnosno kišnog degradirajućeg udara. Slama u tom slučaju služi kao neki kišobran. Žetveni ostaci pomažu i sprječavaju isparavanja vode iz tla, ali i štite mikroorganizme u tlu koji su izuzetno važni, jer u tlu u kojem nema života nema ni proizvodnje hrane" - tvrdi poznati hrvatski profesor s katedre za opću proizvodnju bilja, odnosno Zavoda za bilinogojstvo Poljoprivrednog fakulteta.

Obrada strništa se obavlja:

  • kako bi se prekinulo kapilarno uzdizanje vlage i kako bi se zaustavilo isušivanje tla
  • kako bi se mehanički suzbili korovi
  • kako bi se rasuto sjeme korova i žitarica isprovociralo na nicanje
  • kako bi se žetveni ostaci ravnomjerno umiješali u gornji sloj tla gdje ima dovoljno zraka i topline te gdje je mikrobiološka aktivnost najintenzivnija za razgradnju tih žetvenih ostataka.

Budućnost i opstanak hrvatske poljoprivrede ovisi o mnogim čimbenicima, kako se to može čuti u posljednje vrijeme od mnogih stručnjaka, a prema najnovijim razmišljanjima i u novom pristupu kod obrade tla koje potpuno ili djelomice isključuje oranje.

Za obradu strništa na zakorovljenim površinama treba izbjegavati strojeve, koji mogu usitnjavati rizome korijenja korova (kao što su tanjurače ili freze sa noževima), jer se time korovi ne suzbijaju, već razmnožavaju, stoga se ne preporučuje niti oranje dublje od 20 cm, čime se žetveni ostatci zakopavaju u dublje slojeve gdje nema zraka niti mikroorganizama za razgradnju žetvenih ostataka.

Jedan od vodećih proizvođača strojeva idealnih za konzervirajuću i reduciranu obradu tla je tvrtka Horsch.

Tvrtka Horsch je osnovana 1984. godine u Schwandorfu u Njemačkoj i kao mlada firma modernog razmišljanja, posvetila se pronalaženju suvremenih rješenja obrade tla, sjetve, gnojidbe i zaštite bilja.

Strukturne promjene u poljoprivredi napreduju vrlo velikim koracima čime se poljoprivrednoj mehanizaciji zadaju novi zadaci. Osnovni zahtjevi koji karakteriziraju kvalitetan stroj su optimalizacija metode obrade tla, sjetve i zaštite bilja, kao i smanjenje troškova i efikasniji rad, dok se u isto vrijeme očekuje povećanje prinosa i poboljšavanje kvalitete uroda.

Horsch je jedan od najpoznatijih zagovornika tehnologije obrade tla sa smanjenim brojem prohoda, pri čemu se vlaga zadržava u tlu. Ova tzv. konzervirajuća obrada tla ima zadatak da se postigne dobra struktura tla i da se stvore idealni uvjeti za razgradnju žetvenih ostataka, pri čemu se vlaga konzervira u tlu i ubrzava klijanje sjemena.

Tvrtka Horsch proizvodi veliku paletu vrhunskih strojeva, koji omogućuju obradu tla do dubine 30 - 35 cm. Strojeve, koji ravnomjerno umiješaju biljne ostatke na dubinu obrade gdje je mikrobiološka aktivnost najintenzivnija, gdje ima zraka i topline za mikroorganizme koji razgrađuju te biljne ostatke. Strojevi tvrtke Horsch ne ostavljaju zbijeni sloj (plužni taban) u dubini tla i osiguravaju optimalan vodno - zračni režim tla. Horsch proizvodi kombinirane strojeve, u koje je ugrađeno više radnih organa i koji u jednom prohodu obavljaju više operacija. Na taj se način ostvaruju značajne uštede na gorivu, na vremenu , smanjuje se zbijenost tla, poboljšava se njegova struktura i vraća život u tlo.

Horsch Terrano

Jedan od takvih strojeva je i Horsch Terrano - specijalno rovilo (gruber) koji se koristi za plitku obradu strništa i za osnovnu obradu tla do 30 cm dubine, s radnom brzinom oko 10 - 15 km/h. Horsch Terrano je opremljen sa 3 reda asimetrično postavljenih Mulch mix HM plus rovila, koja su posebnog oblika i koja omogućuju 20% manju potrebnu vučnu silu te pouzdano i intenzivno miješanje velikih količina biljnih ostataka sa tlom. Agresivni nazubljeni diskovi ravnjači Ø 460 mm osiguravaju ravnomjerno i pouzdano poravnavanje tla. Horsch Terrano se može isporučiti u raznoj izvedbi od 3,00 do 7,00 m radne širine. Potrebna snaga traktora je oko 40 - 60 KS po jednom metru radne širine ovisno o tipu tla i radnoj dubini.

Horsch Joker CT

Drugi stroj kojeg sve češće viđamo na hrvatskim poljima je Horsch Joker - kratka tanjurača kojom se može postići radna brzina do 15 km/h . Idealan je za plitku obradu strništa i za ravnomjerno miješanje biljnih ostataka u sloj tla do 15 - 18 cm i pripremu prije sjetve. Agresivno postavljeni diskovi promjera 46 odnosno 52 cm imaju veliki broj okretaja i stoga bolje usitnjavaju tlo, učinkovito miješaju biljne ostatke sa zemljom i ostavljaju vrlo dobru strukturu tla.

Mnogi poljoprivrednici odbacuju i samu pomisao na primjenu reducirane obrade tla. Činjenica je da je svakome njegova zemlja najteža i mnogi smatraju da se njegova zemlja obavezno mora orati. Upravo se oko oranja stvara najveće zabluda. Reducirana obrada ne znači nužno potpuno izostavljanje oranja iz tehnologije biljne proizvodnje. Reducirana obrada tla znači da se sa 1 ili 2 prohoda sjeme i gnojivo optimalno uloži u tlo. No kako bi mogli smanjiti prohode, moramo imati strojeve koji nam to omogućuju.

Tvrtka Horsch osim strojeva za obradu strništa proizvodi i kombinirane strojeve, u koje je ugrađeno više radnih organa i koji u jednom prohodu obavljaju više operacija. Na taj se način ostvaruju značajne uštede na gorivu, na vremenu , smanjuje se zbijenost tla, poboljšava se njegova struktura i vraća život u tlo.

Horsch Pronto DC

Tako npr. Horsch Pronto DC - vučeni integrirani stroj koji u jednom prohodu usitnjava tlo i ravnomjerno miješa biljne ostatke na dubinu obrade, priprema sjetvenu posteljicu, stabilizira tlo kako bi se uspostavilo kapilarno uzdizanje vlage, ulaže mineralno gnojivo u zonu korijena buduće biljke, ulaže sjeme i pokriva sjeme rahlom zemljom i sve to po radnoj brzini do 15 km/h. Može se koristiti za sjetvu strnih žitarica, soje i drugih kultura sitnog zrna radnog zahvata 3, 4, 6, 7.5, 8 i 9 m, sa vrlo velikim spremnikom za zrna zapremine 2800 - 5000 l.

Horsch Express TD je nošeni integrirani stroj za istovremenu obradu tla i sjetvu strnih žitarica, soje i drugih kultura sitnog zrna, koji koristi sve prednosti Pronto sistema: obradu, stabilizaciju, sjetvu, sabijanje- sve u jednom prohodu. Radnog zahvata 3 i 3.5 m, sa spremnikom za zrna od 1500 l i koji može postići radnu brzinu između 10 - 20 km/h.

Horsch Express TD

Zakoračite i vi u svijet reducirane obrade tla, smanjite troškove svoje proizvodnje, poboljšajte kvalitetu uroda i povećajte svoje prinose sa vrhunskim strojevima koji vam u tome mogu pomoći.

Tvrtka Agron d.o.o. je ovlašteni trgovački partner tvrtke Horsch za Slavoniju i Baranju, te osim novih strojeva u svojoj ponudi ima i originalne rezervne dijelove za sve strojeve marke Horsch, kao i ovlašteni servis sa educiranim osobljem.

Zahvaljujući osobnoj brizi za svakog kupca, slušajući njihove potrebe te visokom učinku prvoklasne servisne službe tvrtka Agron d.o.o. postala je pouzdani partner svakom poljoprivredniku. Obratite im se s povjerenjem jer vam djelatnici tvrtke Agron u svako doba rado stoje na usluzi za sve vaše potrebe. Posjetite prodajno - servisni centar u Bizovcu gdje ćete iz prve ruke od educiranih djelatnika dobiti potrebnu pomoć pri odabiru odgovarajuće opreme za Vaše gospodarstvo, koji će obaviti stručni servis Vaših postojećih strojeva, opskrbiti Vas s originalnim rezervnim dijelovima i pružiti stručnu pomoć pri sakupljanju dokumentacije za natječaje i potpore iz fondova Europske unije.

AGRON d.o.o.
Kralja Tomislava 1g
31222 Bizovac
Tel/fax: 031/673-242
Prodaja strojeva: prodaja@agron.hr
Laslo Bečkei - 091 464 22 66 - laslo.beckei@agron.hr
Atila Albert - 091 464 22 71 - atila.albert@agron.hr
Servis i rezervni dijelovi: servis@agron.hr
Oskar Romer - 091 464 22 70 - oskar.romer@agron.hr
Dnevne novosti i uvijek svježe informacije vezane uz strojeve pogledajte i na facebook stranici: http://www.facebook.com/AgronDoo ili na www.agron.hr


Tagovi

Strnište Žetva Obrada tla Oranje Vlaga u tlu Korov

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/