Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratarstvo
  • 10.10.2022. 13:30

Kukuruzni plamenac uništava i do 20 odsto roda kukuruza

U cilju smanjenja brojnosti populacije kukuruznog plamenca primenjuju se hemijske, biološke i mehaničke mere zaštite.

Foto: Depositphoto/jovanjaric
  • 232
  • 182
  • 1

Kukuruzni plamenac (Ostrinia nubilalis) je jedna od najznačajnijih štetočina u poljoprivrednoj proizvodnji. Na pregledanim usevima kukuruza u Pčinjskom okrugu ove godine je, prema rečima inženjera za zaštitu bilja u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Dejana Mujakića registrovan nizak stepen položenih jaja i oštećenja od ubušenih larvi.

Intenzitet napada kukuruznog plamenca zavisi od visine vlažnosti i temperature. Niska relativna vlažnost u doba polaganja jaja može da izazove veliko smanjenje piljenja larvi.

"U vreme ubušivanja, gusenica je veoma osetljiva na nisku temperaturu i vlažnost, kao i starost biljke. Gusenica grize stabljiku, pravi kokon u kome se pretvara u lutku. Masovan let leptira kod nas se javlja od polovine juna do polovine jula", ističe Mujakić.

Masovan let leptira se javlja od polovine juna do polovine jula, ističe Mujakić

Prema njegovim rečima larve pričinjavaju štete ishranom, to jest ubušivanjem u stablu ili na klipu kukuruza, izgrizanjem prave splet vertikalnih hodnika, kada nastaje opasnost od lomljenja i slabljenja biljke i dovode do smanjenja prinosa. Mesta ubušivanja predstavljaju otvoren ulaz za infekcije raznim vrstama plesni, najčešće gljivica iz roda Aspergillus, Ffusarium, Penicillium. Na inficiranim klipovima se mogu stvoriti mikotoksini i kao takvi nisu bezbedni za ljudsku i stočnu upotrebu.

Suzbijanje kukuruznog plamenca - insekta koji izaziva pad prinosa

"U usevu paprike larve pričinjavaju štete ubušivanjem i takvi plodovi gube tržišnu vrednost, a mesta oštećenja su potencijalni izvori nastanka raznih vrsta truleži", kaže ovaj stručnjak.

Mere suzbijanja

Savetodavac naglašava da se u cilju smanjenja brojnosti populacije kukuruznog plamenca primenjuju mehaničke, biološke i hemijske mere suzbijanja. Od mehaničkih mera treba koristiti duboko zimsko oranje i smanjen sklop biljaka u usevu. Otuda je potrebno što niže seći stabljiku kukuruza za vreme berbe da bi se sa polja uklonio najveći procenat gusenica i svu odloženu kukuruzovinu iskoristiti do maja iduće godine.

Značajan uticaj na kretanje brojnosti kukuruznog plamenca imaju paraziti i to parazitna osica iz roda Trichogramma kao i predatori.

Zaštitite kukuruz od druge generacije kukuruznog plamenca

Hemijske mere treba primeniti kada se utvrdi prag štetnosti kukuruznog plamenca koji je pet odsto biljaka sa jajnim leglima kod semenskog kukuruza i kukuruza šećerca i 10 odsto kod merkantilnog kukuruza.

"Najbolji rezultati se postižu primenom preparata sa ovicidno - larvicidnim delovanjem, na bazi aktivne materije hlorantraniliprol i indoksakarb. Na pregledanim usevima kukuruza u Pčinjskom okrugu ove godine se registruje nizak stepen položenih jaja i oštećenja od ubušenih larvi", tvrdi Mujakić.

Najbolji rezultati se postižu primenom preparata sa ovicidno - larvicidnim delovanjem

Odrasli insekti Ostrinia nubilalis su svetložute do sivo smeđe boje, a ženke su svetlije i krupnije od mužjaka. Gusenice su žućkaste sa tamnim pegama do 25 milimetara dužine.

“Kod nas ima dve-tri generacije godišnje. Ženke polažu jaja na naličju lista uz glavni nerv. Prezimljava u stadijumu odrasle gusenice u kukuruzovini ili drugim biljnim ostacima. Pripada grupi polifagnih štetočina, a kod nas najviše štete nanosi usevima kukuruza i paprike", kaže naš sagovornik.

Prinos može biti smanjen čak za petinu

Štete od kukuruznog plamenca mogu da budu baš velike i da dostignu čak i 20 odsto prinosa. U zasade paprike ova štetočina zna da se premesti kada je sušna godina. Suzbijanjem kukuruznog plamenca onemogućava se naseljavanje patogena prouzrokovča kukuruza i umanjuje mogućnost prisustva mikotoksina u zrnu kukuruza. Suzbijanjem prve generacije, dok je još moguć ulazak u parcele sa kukuruzom smanjuje se i potencijal štetočine za drugu generaciju.


Tagovi

Kukuruzni plamenac Ostrinia nubilalis Dejan Mujakić Piljenje larvi Polaganje jaja Gusenica Mikotoksini Mere suzbijanja Insekti Smanjeni prinos


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.