Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine
  • 03.05.2022. 13:30

Kukuruzna pipa napada useve pšenice

Najveći napadi i oštećenja od kukuruzne pipe su uočeni po obodima parcela.

Foto: Depositphotos/somos.ferenc7.gmail.com
  • 236
  • 14
  • 0

Na području Vrbas ove godine je uočena veća brojnost kukuruzne pipe (Tanymecus dilaticollis) u odnosu na prethodne godine, obaveštenje je Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Pored prisustva ove pipe u usevima kukuruza, ove godine su uočene značajne štete od njene ishrane i na usevima pšenice, pogotovo na parcelama gde je prošle godine bio kukuruz. Na mestima gde se ova štetočina hranila na listovima, uočeno je i intenzivno prisustvo vrtnih muva (Bibio hortulans).

Na području Vrbas uočena je veća brojnost kukuruzne pipe (foro: PIS Srbija)

Vrtne muve nisu poznate kao štetočine poljoprivrednih useva, one se samo hrane biljnim sokovima (usni aparat za lizanje).

Najveći napadi i oštećenja od kukuruzne pipe su uočeni po obodima parcela.

Siva kukuruzna pipa intenzivno grize mlado lišće iznikle biljke

Kako smo ranije pisali, imago je dug pet do osam milimetara, sive je boje, ovalno je izduženog tela, kao i glave koja je na vrhu preobražna u rilo. Larva joj je bele boje, bez nogu, savijena u luk, dužine pet do šest milimetara, piše Marija Ivezić u svojoj knjizi Entomologija: Insekti i ostale štetočine u ratarstvu. 

Pipa prezimljuje u stadiju imaga na 15-50 cm dubine zemljišta, na poljima gde je i prethodne godine bio posejan kukuruz, što je potvrda da je plodored najbolja preventivna mera protiv ovog štetočina. 

Preporuka je da se usevi kukuruza redovno obilaze jer tek predstoji nicanje na velikom broju useva, a pipa je najopasnija u periodu od nicanja do razvoja prvih listova


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Kukuruzna pipa Usevi pšenice Prognozno-izveštajna služba Vrtne muve


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...