Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj soje
  • 28.09.2020. 07:30

Kukuruz zamijenio soju u Argentini, a u Brazilu pod njom još više površina

I dok se ratari u Argentini prebacuju sa soje na kukuruz zbog sušnog vremena, u Brazilu se povećavaju površine pod ovom mahunarkom.

Foto: Jumpstory
  • 325
  • 62
  • 0

Dok se u Europi potiče proizvodnja biljnih proteina, kako bismo bili neovisni o uvoznim, većinom iz država Južne Amerike, u Argentini se ratari prebacuju na uzgoj kukuruza. Ondje ih je na to natjeralo suho vrijeme i tlo upitno za sjetvu soje. Oni su veću količinu ove kulture odlučili zamijeniti više otpornom, kukuruzom. 

Farmeri oduševljeno dočekali povećanje proizvodnje biljnih proteina

"On je trenutno u boljem položaju od soje s kojom se svake godine natječe u zauzimanju površina. To bi moglo jako utjecati na proizvodnju ove mahunarke, a već smo primijetili kako se dosta poljoprivrednika odlučuje za veće zasijane površine pod kukuruzom u idućoj sezoni", kaže Emilce Terre, glavna ekonomistica na burzi Rosario. Dodaje i kako tome pridonosi i nedavni oporavak cijene te žitarice. 

Sva sreća pa Kina kupuje sve

Ondje se do kraja rujna očekuje sušno vrijeme, a u listopadu tek pokoji pljusak. No, klimatski fenomen La Niña koji u zemlji obično donosi sušu, s vrhuncem u prosincu, mogao bi negativno utjecati tijekom cijele godine, piše Reuters.

"Dolazi nam jako komplicirana sezona, a čak i ako La Niña ne bude jaka, svakako šteti usjevima. Cijene bi trebale biti bolje i sva sreća pa Kina kupuje sve“, ističe uzgajivač u gradu Saladillo.

Cijene ruske pšenice rastu, Argentina postaje konkurentan izvoznik suncokretovog ulja

Inače, Argentina je najveći izvoznik stočne hrane na bazi soje, koja se koristi za tov svinja i goveda ponajviše u Europi i jugoistočnoj Aziji. Globalne cijene ove kulture u rujnu su po prvi puta u posljednje dvije godine dosegle 10 dolara, a glavni razlog su niži prinosi u Sjedinjenim Državama što je potencijalna blagodat za argentinske uzgajivače. 

Veće površine pod sojom u Brazilu

S druge pak strane, brazilski poljoprivrednici na sjeveru i sjeveroistoku zemlje, u regijama gdje prevladava prašuma Amazona i savana Cerrado povećat će svoje površine pod tom mahunarkom za više od 6% u idućoj sezoni, procjene su to dvije konzultantske kuće za žitarice Arc Mercosul i AgRural. Obje predviđaju kako će se broj zasijanih površina povećati za oko 350.000 hektara. 

U planu je širiti se i na novo, isušeno područje, nekadašnje pašnjake i močvare, navodi Reuters

Zašto raste proizvodnja šećera od trske u Brazilu i Indiji?

Zagovornici zaštite okoliša oštro se time protive jer smatraju kako će zamjena prirodne vegetacije poljima povećati emisiju stakleničkih plinova, a time i klimatske promjene. 

Brazil je inače najveći svjetski izvoznik soje i srodnih joj proizvoda. 


Tagovi

Argentina Brazil Uzgoj soje Uzgoj kukuruza Površina Suša Trendovi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]