Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj soje
  • 28.09.2020. 07:30

Kukuruz zamenio soju u Argentini, dok je u Brazilu ima na sve više površina

I dok se ratari u Argentini prebacuju sa soje na kukuruz zbog sušnog vremena, u Brazilu se povećavaju površine pod ovom mahunarkom.

Foto: Jumpstory
  • 222
  • 63
  • 0

Dok se u Evropi podstiče proizvodnja biljnih proteina, kako bismo bili nezavisni od uvoznih, većinom iz država Južne Amerike, u Argentini se ratari prebacuju na uzgoj kukuruza. Na to ih je nateralo suvo vreme i zemljište upitno za setvu soje. Oni su veću količinu ove kulture odlučili da zamene više otpornom - kukuruzom. 

"Trenutno je u boljem položaju od soje sa kojom se svake godine takmiče u zauzimanju površina. To bi moglo jako da utiče na proizvodnju ove mahunarke, a već smo primetili kako se dosta poljoprivrednika odlučuje za veće zasejane površine pod kukuruzom u sledećoj sezoni", kaže Emilke Tere, glavna ekonomistkinja na berzi Rosario. Dodaje i kako tome doprinosi i nedavni oporavak cene te žitarice. 

Sva sreća pa Kina kupuje sve

Tamo se do kraja septembra očekuje sušno vreme, a u oktobru tek poneki pljusak. Ali, klimatski fenomen La Ninja koji u zemlji obično donosi sušu, s vrhuncem u decembru, mogao bi negativno da utiče tokom cele godine, piše Reuters.

"Dolazi nam jako komplikovana sezona, a čak i ako La Ninja ne bude jaka, svakako šteti usevima. Cene bi trebalo da budu bolje i sva sreća pa Kina kupuje sve“, ističe uzgajivač u gradu Saladilo.

Cene ruske pšenice rastu, Argentina postaje konkurentan izvoznik suncokretovog ulja

Inače, Argentina je najveći izvoznik stočne hrane na bazi soje, koja se koristi za tov svinja i goveda najviše u Evropi i jugoistočnoj Aziji. Globalne cene ove kulture u septembru su po prvi put u poslednje dve godine dosegle 10 dolara, a glavni razlog su niži prinosi u Sjedinjenim Državama što je potencijalna blagodet za argentinske uzgajivače. 

Veće površine pod sojom u Brazilu

S druge strane, brazilski poljoprivrednici na severu i severoistoku zemlje, u regijama gde preovladava prašuma Amazona i savana Serado poveća će svoje površine pod tom mahunarkom za više od šest odsto u idućoj sezoni, procene su to dve konsultantske kuće za žitarice "Arc Mercosul" i "AgRural". Obe predviđaju kako će se broj zasejanih površina povećati za oko 350.000 hektara. 

U planu je i da se šire i na novo, isušeno područje, nekadašnje pašnjake i močvare, navodi Reuters

Zasadi soje i suncokreta u dobrom stanju, očekuju se stabilni prinosi

Zagovornici zaštite životne sredine oštro se protive time jer smatraju kako će zamena prirodne vegetacije na poljima povećati emisiju štetnih gasova, a time i intenzivnije klimatske promene. 

Brazil je inače najveći svetski izvoznik soje i srodnih proizvoda. 


Tagovi

Argentina Brazil Uzgoj soje Uzgoj kukuruza Površina Suša Trendovi


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.