Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz
  • 19.05.2022. 16:30

Kukuruz u dobroj kondiciji - sledi zaštita od korova

Poljoprivredni proizvođači u Sremu ovih dana obavljaju zaštitu kukuruza protiv korova. Usev je, kako kažu, u dobroj kondiciji, a pogodovali su i vremenski uslovi u prethodnom periodu.  

Foto: Zlatko Markovinović
  • 169
  • 72
  • 0

Poljoprivrednik iz Vognja, Jova Matić, ove godine ima zasejan kukuruz na 24 jutra. Kaže kako je setvu obavio na vreme, a ovih dana je uradio i zaštitu protiv korova. Od setve zavisi kakva će biti i žetva, pa je zato bitno da se uradi kvalitetno i na vreme.

"Kukuruz je u dobroj kondiciji za sada na svim njivama, na vreme je posejano i posle toga su pale kiše. Nije skoro bila ovako dobra godina, ne samo za kukuruz, nego i za sve useve koji su sejani", kaže Matić

"Bez dobre mehanizacije nema ništa"

Usev na njegovim parcelama izgleda dobro, a ovogodišnju setvu je uradio sa novom sejalicom, s kojom je, kako kaže, veoma zadovoljan. 

"Sada sa novom sejalicom mi je bar 20 odsto više niklo zrna, nego sa prethodnom koju sam koritio. Bolji je razmak i stvarno je mašina odradila svoj posaoBez dobre mehanizacije nema ništa, mora mehanizacija da prati nove tehnike, jer se traže vrhunski prinosi."

Rezultati dobre setve

Skuplja hemija i đubriva?

"Dosta su skuplja i đubriva i hemija, ali je i s druge strane dobra cena poljoprivrednih proizvoda. Na hemiji ne štedim, jer seljak ako tu štedi, to će se na jesen pokazati."

Kukuruz dobro izgleda i na ostalim njivama u Sremu. U dobrom je stanju, pa se poljoprivrednici nadaju i dobrom prinosu, naravno pod uslovom da vremenski uslovi budu povoljni. Kukuruz je i dalje najznačajnija biljna vrsta kod sremskih seljaka, jer je u tom regionu zasejan na više od 100 hiljada hektara.

O tome opširnije u prilogu TV Fruška Gora:

 


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.