Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod kukuruza
  • 16.08.2018. 12:15

Kukuruz u dobroj kondiciji - prognozirani rod 8 miliona tona

Prema procenama, rod kukuruza, koji je ove godine u Srbiji zasejan na 900.000 hektara, trebao bi da dostigne oko 8 miliona tona, dok su godišnje potrebe naše zemlje oko 5 miliona tona. Ratari u srednjem Banatu zadovoljni su trenutnom kondicijom te žitarice, ali napominju da treba biti oprezan sa prognozama.

Foto: Flickr / Phil Warren
  • 396
  • 24
  • 0

U Srbiji je ove godine kukuruz posejan na površini od 900.000 hektara, a prema trenutnim prognozama ratara i stručnjaka očekuju se dobri prinosi. Prema procenama, koje prenosi RTS, ovogodišnja prognoza te žitarice bi trebala da dostigne osam miliona tona, dok su naše godišnje potrebe oko pet miliona tona kukuruza.

Kukuruz u odličnoj kondiciji, ali oprezno sa prognozama

Jovica Katić, ratar iz Zrenjanina, ove godine očekuje dobar rod te kulture. Kako on ističe, dovoljan broj sunčanih dana i relativno visoke količine padavina, povoljno su uticali na to da kukuruz poput ostalih prolećnih kultura predstojeću berbu čeka u odličnoj kondiciji. Katić naglašava da će kukuruz ove godine biti "jako dobar", a njegov rod izvanredan.

To potvrđuje i Jožef Balint, poljoprivrednik iz Mihajlova, koji se nada odličnom rodu. Međutim, Balint dodaje da ratari treba da budu oprezni sa prognozama, jer dok još kukuruz nije obran, a zrno u silosima, ne može se reći da je to gotovo. Ipak, trenutne prilike ukazuju na izuzetan rod.

Za optimalan rod potrebno odsustvo padavina u predstojećem periodu

U pet opština srednjeg Banata kukuruzom je zasejano ukupno 82.000 hektara. Agronom iz poljoprivredne stručne službe Zrenjanin Zorica Rajačić, zadužena je za ratarsku proizvodnju i redovno obilazi useve. Ona kaže da su usevi generalno prolazili mnogo brže faze razvoja, tako da je i faza cvetanja i oplodnje protekla još krajem juna ili početkom jula meseca pri optimalnim uslovima. Rajačićeva tvrdi da bi sada bilo dobro da u nekom narednom periodu nastupi sušniji period, da bi usevi sazrevali i počelo otpuštanje vlage iz zrna.

Prinos kukuruza 10 tona po hektaru

Ovoga leta ubrzan je bio razvoj i suncokreta, čija je žetva počela 10-15 dana pre uobičajenog roka. Prvi prinosi pokazuju odličan kvalitet zrna i rod, baš kao što se i kod kukuruza očekuje vanredno dobar prinos od oko 10t/ha.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Kukuruz Prinos Srednji Banat Zrenjanin Jovica Katić Jožef Balint Mihajlovo Zorica Rajačić Cena Prinos


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta