Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstveno istraživanje
  • 19.09.2020. 07:30

Kukuruz tretiran vitaminom E tolerantniji je na sušu

Alfa-tokoferol doprinosi stvaranju potrebnih kiselina i potaknuo je razvoj kukuruza čak i kada ga je suša ozbiljno oslabila, zaključak je istraživačkog tima.

Foto: Depositphotos/absurdov
  • 269
  • 276
  • 0

Pakistanski istraživački tim iz Saudijske Arabije i Tajvana prskao je biljku kukuruza otopinom alfa-tokoferola, odnosno vitamina E u mladoj fazi razvoja, što je poboljšalo podnošljivost biljaka na sušu zbog antioksidativnog učinka spoja.

Potencijalno rješenje za sve toplija razdoblja?

U slučaju tretiranog kukuruza, prskanje je potaknulo razvoj biljaka čak i kada ga je suša ozbiljno oslabila. S obzirom na više od 160 milijuna hektara pod ovom žitaricom na svijetu, ovo otkriće, ako se uspješno primijeni i proširi, moglo bi biti od ogromnog značaja, posebno za zemlje koje imaju nedostatak padalina, piše agroxxi.ru.

Zbog suše u Europi niži prinosi, a kasni i sjetva ozimina

Deficit kiše utječe na 45% obradivih površina i jedan je od najvećih prepreka povećanju proizvodnje hrane u svijetu. S druge strane, procjenjuje se da će svjetska populacija tijekom sljedećih 25 godina narasti za oko 2,5 milijarde, što će imati ogroman utjecaj na proizvodnju hrane.

U Pakistanu i tropsko-suptropskim zemljama dehidrataciju biljaka dodatno pogoršava toplinski stres i posebno brzo isparavanje, kao i globalno zagrijavanje. Ondje je pretežito suha zemlja, a obrađuje se 34,15 milijuna hektara, dok je 23,60 mil. ha neobradive površine.

Vitamin E doprinosi stvaranju potrebnih kiselina

Razvoj i jačanje biljaka prvenstveno je pojačan antioksidativnim učinkom vitamina E, koji doprinosi stvaranju kiselina potrebnih za razvoj životnih funkcija biljaka, uključujući askorbinsku kiselinu i fenolnu kiselinu. U pokusima su testirane dvije sorte kukuruza (Agaiti-2002 i EV-1098), a za prskanje alfa-tokoferolom korištene su razine 0 i 50 mmol.

Suša će nas sve češće pogađati, koje sorte kukuruza i soje sijati?

Alfa-tokoferol primijenjen na lišće pomogao je vratiti rast kod obje sorte, što je povezano s poboljšanim fotosintetskim pigmentom, vodnom ravnotežom, antioksidativnim mehanizmom i boljom apsorpcijom hranjivih sastojaka u korijenima i izbojcima, smanjenjem peroksidacije lipida i povećanjem razine tokoferola u korijenju nakon folijarnog prihranjivanja.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Pakistan Vitamin E Suša Alfa-tokoferol


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]