Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Postrna sjetva
  • 14.11.2018. 18:00

Krešimir Dolenčić: Zelena gnojidba gorušicom pokazala se uspješnom mjerom

Nakon malčiranja slijedi zaoravanje u tlo. Dolenčić je obavio sjetvu polovicom kolovoza i zadovoljan je rezultatima i dobivenom količinom mase.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.882
  • 212
  • 0

Krešimir Dolenčić iz Volodera poslije uljane repice posijao je gorušicu. Kako nam je rekao, nije više dvojio o gorušici kada se upoznao s tom vrstom gnojidbe. Čuo je o gorušici mnogo toga, no više se pak o toj jednogodišnjoj biljci za žutim cvjetovima informirao kod kolega u Sloveniji.

Puno se priča o postrnoj sjetvi, a ove godine upravo odluka o tome da će na svoje oranice ići s gorušicom, je bila pravi pogodak. Posijao ju je polovicom kolovoza i ono što je kod nje važno je upravo ta zelena masa koju je ovih dana malčirao i nju će potom zaorati u tlo.

"Odabrao sam sjetvu 15. kolovoza iz važnog razloga. A to je da je 60 dana od cvatnje treba zaustaviti. I ove godine je bilo slabije vlage i ona je zbog mnogo sunčanih dana ubrzala svoje faze cvatnje. Narasla je do 120 cm. Prije nje usjev je bila repica, ali nisam smio sijati odmah da se gorušica ne dovede u fazu osjemenjivanja. To onda nije dobro jer ostaje u tlu poslije kao korov. Najviši volumen ima u fazi prve cvatnje i tada ju treba izmalčirati", kaže Krešimir Dolenčić koji je sjetvu obavio žitnom sijačicom što se pokazalo dobrim.

Iako se gorušica može sijati i APV uređajem na gruberu ili nekom drugom priključku, kao i razbacivačem gnojiva. No, ovim je obavio sjetvu na gušće i išao u pripremljeno i vlažno tlo tako da je po hektaru sijao 25 kilograma sjemena koje je nabavio u tvrtki Agri vrt. Tim gušćim sklopom dobio je i bolju vlagu. Dolenčić ističe kako je jedini nametnik osa listarica i, da tako kažemo, zaštita protiv ovoga štetnika je jedina agrotehnička mjera. Kada se gorušica zaore ubija i nematode u tlu, a važno je da veliki i duboki korijen rahli tlo, priča gospodin Dolenčić koji će ju tako zaorenu ostaviti u tlu koje priprema za proljetnu sjetvu.

Ističe kako ga je ova zelena gnojidba koštala oko 250 kuna po hektaru. U tvrtki Agri vrt inače nude sortu Zlata koja je  standardna vrhunska sorta žute gorušice. Odlikuje se robusnim rastom te stvara veliku zelenu masu od početku rasta. Idealna je za zelenu gnojidbu i malčiranje. Štiti tlo od gubitka vode, erozije te istovremeno štiti tlo od korova. Zlata ima veliku sposobnost apsorpcije dušika koje skladišti u zeleni nadzemni dio. Tako je dušik u narednoj godini biljci na raspolaganju i zaštićen od ispiranja. Zbog svog robusnog rasta i brze sposobnosti smrzavanja čini Zlatu idealnu za malčiranje.

Malčiranje i sideracija kod pripreme i obrade tla imaju vrlo važnu ulogu. Ti postupci obogaćivanja tla iz organskog materijala idealni su za zaštitu tla od korova, erozije, suše, zamrzavanja, održavanja dobrih vodozračnih osobina tla te biološke raznolikosti. Povoljan način obogaćivanja tla uz pomoć prirode smanjujući unos gnojiva i korištenja pesticida.


Fotoprilog


Tagovi

Voloder Krešimir Dolenčić Gorušica


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]