Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 23.10.2021. 12:00

Krenulo vađenje šećerne repe, otkupna cena ne pokriva ulaganje

Prinosi su, kako kaže ratar iz Kisača Jozef Fokman, dobri u odnosu na to kakva je godina bila, ali ističe da zarade neće biti velike jer otkupna cena ne pokriva troškove ulaganja.

Foto: Aleksandar Radetić
  • 1.516
  • 131
  • 0

Vađenje šećerne repe na oranicama širom Vojvodine u punom je jeku, a ratar iz Kisača Jozef Fokman ističe da su u posao, nakon celogodišnjeg i zahtevnog tretiranja kraljice ratarske kulture, krenuli na vreme.

"Uslovi su idealni, bilo je kiše, pa se zemlja malo raspustila. Nije kasno. Da ima strpljenja možda bi još trebalo sačekati", kaže Fokman.

Prinosi manji nego lane, ali dobri s obzirom na godinu

Sa parcele od 12 hektara očekuje da će u šećerane u Crvenki i u Žablju, koje otkupljuju njegov rod, biti odneto oko sedam vagona plative šećerne repe. Prinosi su, kako kaže, dobri u odnosu na to kakva je godina bila, ali ističe da zarade neće biti velike jer otkupna cena ne pokriva troškove ulaganja.

"Na ovakvu godinu se ne isplati uzgajati šećernu repu. Kad je dobra godina isplati se, ali jako je niska cena šećerne repe. Pre pet godina bila je oko 50 evra tona, a sad je 34, plus PDV i onda sve je to u JUS-u kvalitetu."

Da ima strpljenja možda bi još trebalo sačekati sa vađenjem, smatra Fokman

Iako su prinosi manji nego lane, Fokman smatra da je slatki koren ove godine u odličnom stanju, te da je praćen visokom digestijom, koja je procenjena na oko 17 do 18 odsto.

"Prošle godine sam imao dobar prinos, ali je bila mala digestija - oko 13 odsto. Zbog toga su mi skinuli mnogo s prinosa. Ove godine nije bilo velikih problema sa bolestima. Dva puta je prskan rod protiv cerkopspore i jednom protiv pipe", naglašava Fokman.

Nekada je u Srbiji poslovalo 14 šećerana, a danas tek četiri, a taj trend vidljiv je i u Evropi. Kao i šećerana sve je manje onih koji proizvode slatki koren. I kisački ratar koji je nekad obrađivao i po 25 hektara šećerne repe, sledeće sezone bi tradiciju dugu 45 godina mogao da prekine.

Detaljnije u prilogu Agrokluba:

 


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Šećerna repa Ulaganja Otkupna cena Šećerane Jozef Fokman


Autor

Aleksandar Radetić

Više [+]

Snimatelj i ljubitelj digitalnih medija.