Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 03.07.2021. 12:00

Krenula žetva pšenice u Vojvodini - prinosi dobri, kvalitet zrna odličan

Očekujemo oko sedam tona po hektaru. Međutim, svakim danom je sve veća i veća temperatura tako da moguće je da će kasnije sorte da podbace, 37-38 stepeni ne pogoduje pšenici, kaže Rudolf Tot iz Temerina.

Foto: Aleksandar Radetić
  • 2.273
  • 811
  • 0

Iako su procene i stručnjaka i proizvođača bile da će žetva pšenice početi između 5. i 10. jula, usled tropskih vrućina i visokih temperatura, kombajni su u vojvođanske njive ušli već u poslednjim danima juna. Na granici temerinskog i gospođinačkog atara kod Novog Sada, ratar Rudolf Tot započeo je skidanje hlebnog žita, a prvi utisak je da će ova žitarica doneti veći rod u odnosu na druge kulture.

"Krenuli smo od najlošijeg prinosa, jer ipak još ne bi trebalo da bude kosidba i očekujemo oko sedam tona po hektaru. Ove njive na kojima se nalazimo su lošije. Vlaga je oko 10,9. Za sada je ovo dobro i nadam se da će biti ostale njive bolje, međutim svakim danom je sve veća i veća temperatura tako da moguće je da će kasnije sorte da podbace, 37-38 stepeni ne pogoduje pšenici", kaže Tot.

Sa bolestima nije bilo problema

Izmrzavanje koje je pšenica pretrpela u kasno proleće, kao posledicu naglih niskih temperatura u periodu kada je već bila u dobroj kondiciji i započela vegetaciju, te nedavne temperature iznad 35 stepeni, ocenjuje, mogu izazvati nešto niži prosečni prinos. Ali je, zato, napominje, kvalitet zrna odličan, jer sa bolestima nije bilo problema. Tretiranje protiv štetočina obavlja dva do tri puta.

Moguće je da će kasnije sorte da podbace, smatra Tot

"Proteini su preko 13, hektolitar preko 80, vlaga je ispod 13, tako da je izuzetno dobro, jer sa 13 to je bukvalno A klasa, mada čuo sam da ima onih koji su skinuli sa 71 hektolitrom, što je jako loše."

Nada se višoj ceni

A kada su u pitanju cene, nada se da će sav rod uspeti da proda po mnogo boljoj vrednosti u odnosu na prethodne godine.

"Nešto se priča da će akontna cena biti 20 dinara, međutim sigurno će biti veća cena. Na primer, zadnjih dana cena za prošlogodišnju pšenicu je baš skočila kad ne bi trebalo da skoči, ima ponude sada, dostigla je i više od 26 dinara sa PDV-om", kaže naš sagovornik.

Do skidanja pšenice svih 60 hektara ostalo mu je još nekoliko dana ukoliko vremenski uslovi budu bili na njegovoj strani. Deo prinosa će nakupcima predati odmah, a ostatak će na lageru čekati višu cenu.

Detaljnije o početku sezone žetve pšenice, možete pogledati u video prilogu Agrokluba:


Tagovi

Žetva pšenice Kasne sorte Rudolf Tot Kvalitet zrna Cena pšenice


Autor

Aleksandar Radetić

Više [+]

Snimatelj i ljubitelj digitalnih medija.