Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj soje
  • 25.03.2020. 18:00

Kreće setva soje - pripremite tlo na vreme

Najsigurnija setva je kada su temperature u površinskom sloju tla između osam i 10°C. Soja se može posejati krajem aprila, u maju i junu, no uglavnom se radi u isto vreme kao i kukuruz.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 230
  • 14
  • 0

Soja je jedna od najstarijih poljoprivrednih kultura. Njena prehrambena vrednost poznata je još od pre 5000 godina, a danas se koristi u proizvodnji ulja, ishrani stoke i prehrambenoj industriji. 

Biljka je kratkoga dana i većina sorata zahteva 10 i više sati mraka dnevno. Najbolje uspeva na dubokim, strukturnim i plodnim zemljištima bogatim humusom, a potrebe za vodom rastu kako raste i sama biljka. 

Najsigurnija setva kada je površina tla između osam i 10°C

Ova je grahorica jedan od najboljih preduseva za mnoge ratarske kulture. Njeni najpogodniji predusevi su strne žitarice, šećerna repa i kukuruz, a najnepovoljniji predusevi su suncokret i ozima uljana repica. Na istu njivu soja može doći nakon dve do četiri godine. Predsetvena priprema tla obavlja se u proleće i to drljačama, tanjiračama ili setvospremačima.

Organska soja uspeva u područjima dobrim za uzgoj kukuruza

Najsigurnija setva je kada su temperature u površinskom sloju tla (do osam centimetra) između 8°C i 10°C. Soju možete posejati krajem aprila, u maju i junu, no uglavnom se seje u isto vreme kao i kukuruz jer imaju gotovo iste temperaturne zahteve pri klijanju. Razmak među redovima je 45 - 50 cm i izvodi se pneumatskim sejalicama. Prva kultivacija obavlja se kada soja tek nikne i dobro se raspoznaju redovi, a druga kada je biljka visoka oko 20 - 30 cm.

Đubrenje - azot i kalijum potrebni za vreme cvetanja

Potrebe za hranivima se povećavaju od početka cvetanja do mahunanja i nalivanja zrna. Maksimalne doze azota i kalijuma potrebne su u fazi cvetanja i formiranja mahuna, a fosfora i sumpora u vreme formiranja i nalivanja zrna. 

Na plodnijim zemljištima đubrenje se obavlja na osnovi 30 - 60 kg/ha azota, 60 - 90 kg/ha fosfora i 40 – 60 kg/ha kalijuma, uz napomenu da se 2/3 azota osiguravaju pravilnom bakterizacijom. Na manje plodnim, težim tlima đubri se na osnovi 60 - 100 kg/ha azota, 90 - 120 kg/ha fosfora i 100 - 120 kg/ha kalijuma. Soja povoljno reaguje na đubrenje stajnjakom zaoranim u jesen, pod zimsku brazdu.

Zaštita od korova i štetočina

Jedan od bitnih faktora u tehnološkom ciklusu je borba protiv korova. Izuzetno je specifična i zahtevna, a uspeh osim herbicida uslovljuje i dobar sklop biljaka. Borbu protiv korova možemo započeti odmah nakon setve klasičnim zemljišnim herbicidima koji za uspeh traže padavine.

Kako se rešiti grinja u usevu soje

Najčešća bolest koja se javlja kod soje je plamenjača (Peronospora manshurica). Simptome bolesti nalazimo najčešće na lišću, mahunama i semenu. Lišće poprima žućkaste pege koje se mogu spajati i izazvati pucanje lista, a zaraženo seme je sitnije i na njemu se vide veće ili manje pukotine. 

Osim plamenjače, soju za vreme leta kada su temperature jako visoke napadaju grinje. Na licu lista štete se vide u obliku sitnih sivkastih pegica, a kod jakog napada uništava se hlorofil, list dobija žutu pa crvenkastu boju, suši se i otpada. Ako se ne prati pojava ovog štetočina u povoljnim uslovima za njihov razvoj može doći do znatnog smanjenja prinosa.

Žetva soje

Optimalna vlaga zrna za žetvu je 14-16 odsto, tada su gubici najmanji, ali su troškovi proizvodnje povećani zbog sušenja. U praksi se žetva nastoji obaviti kad je vlaga zrna 13-14 odsto, jer se takva soja može skladištiti bez sušenja u sušarama. 

Zbog nepovoljnijeg odnosa zrno - slama propusna moć kombajna je smanjena i do 50 odsto, za šta je potreban manji broj okretaja bubnja. U našim agroekološkim uslovima žetva soje uglavnom se obavlja sredinom i u drugoj polovici septembra, zavisno od roka setve, izabranoj sorti i vremenskim uslovima.


Tagovi

Uzgoj soje Setva Plodored Đubrenje Korovi Plamenjača Grinje Predusev Žetva Štetočine


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]