Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 24.03.2021. 14:00

Krajnje vreme za drugu prihranu pšenice - uskoro i zaštitni tretman

Uobičajeno je da se druga prihrana radi na 25 do 30 dana, od prve, tako da ko nije uradio drugu prihranu krajnje je vreme da to završi, kaže savetodavac u PSS Sombor Zoran Boca.

Foto: Bigstock/zorandim
  • 719
  • 100
  • 0

Pod pšenicom je u Srbiji na vreme zasađeno oko 600.000 hektara. Međutim, izuzetno niske temperature poslednjih dana ne pogoduju toj ratarskoj kulturi. Pet dana sredinom februara u pojedinim delovima Vojvodine temperature se snižavala i do -15 stepeni, a sve je to rezultiralo i pojavom jakih mrazeva, pa su polja umesto zelene dobila žutu boju, prenosi RTS.

U poljoprivrednoj stručnoj službi u Zrenjaninu ističu da ratari koji su pšenicu zasejali u optimalnom roku uz kompletnu primenu agrotehnike nemaju razloga da brinu.

"Međutim, ove temperature tokom prošle nedelje i ove nedelje ispod nule doprinele su novom oštećenju ali samo najmlađih listova", kaže za Javni servis Zorica Rajačić iz PSS Zrenjanin. 

Pepelnica, septorija, rđa uobičajne u ovoj fazi rasta

Prva prihrana je odavno već završena, a ratari sada veća završavaju i drugu prihranu ozimih useva.

"Uobičajeno je da se druga prihrana radi na 25 do 30 dana, od prve, tako da ko nije uradio drugu prihranu krajnje je vreme da to završi", kaže savetodavac u PSS Sombor Zoran Boca za RTV.

Kako da znate kad da prihranite pšenicu i sa koliko azota?

Na usevima pšenice i ječma primetne su bolesti, ali to su uobičajene pojave u ovoj fazi rasta.

"Na pšenicama smo registrovali prisustvo septorije, rđe, na gušćim sklopovima pepelnicu. Na ječmu imamo sočivastu pegavost i prisustvo pepelnice i rđe takođe", kaže Smiljka Mojsović, zaštitarka bilja, PSS Sombor.

Ratari u narednom periodu, po stabilizaciji vremena moraju da odrade tretman fungicidima i insekticidima, uz dodatak zaštite herbicidima


Tagovi

Žućenje lista pšenice Mraz na pšenici Prihrana pšenice Bolesti pšenice Smiljka Mojsović Zoran Boca Zorica Rajačić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.