Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jerković d.o.o.
  • 25.04.2022. 13:30

Korekcijskim signalima za navigacije do točnosti uklapanja prohoda

Dodatno smanjenje preklopa tijekom obrade tla, sjetve, gnojidbe, primjene zaštitnih sredstava i sličnih agrotehničkih mjera, omogućuju korekcijski signali za navigatore, a u ponudi ih ima tvrtka Jerković d.o.o.

Foto: Jerković d.o.o.
  • 604
  • 97
  • 0

Prednosti sustava navigacije na traktorima već su poznate. Riječ je o uštedama na sjemenu, pesticida, gnojiva, ali i goriva. Naime, Trimble navigatori čiji je zastupnik za naše podneblje tvrtka Jerković d.o.o. mogu se koristiti u kombinaciji s kontrolerima za navođenje.

Jedan takav je NAV – 900 koji je najnapredniji GNSS prijemnik do sada, izgrađen za maksimalno vrijeme rada i širok raspon opcija točnosti od osnovne do najveće preciznosti. "Omogućuje praćenje više satelita iz više konstelacija, što dovodi do izuzetno dobrih performansi s otežanim uvjetima, kao i do brže RTX konvergencije", pojasnili su nam iz ove tvrtke.

Njegove glavne karakteristike su da posjeduje raspon signala korekcije: GPS, GLONASS, Galileo, Beidou i QZSS konstelacije. Također ima ugrađen Bluetooth za modemsko povezivanje i povezivanja vanjske veze. Dodatno, omogućuje automatsko upravljanje s GFX – 750 i GFX – 350 kontrolerima, a kod njega je pojednostavljeno i podešavanje s manje komponenti.

Sustavima navigacije do uštede sjemena, pesticida, gnojiva i goriva

Drugi kontroler za navođenje u ponudi ove tvrtke je NAV-500 koji uparen s bilo kojim zaslonom serije GFX može primati korekcije od više GNSS satelitskih konstelacija. "Dobijete ponovljivu točnost ispod metra i pokrivenost cijele farme po sjajnoj cijeni za korištenje tijekom obrade tla, sijanja velikog hektara, prskanja i žetve", objasnili su iz tvrtke Jerković.

Kontroler NAV – 900 najnapredniji je GNSS prijemnik do sada

Karakteristike ovog proizvoda su: niskoprofilno i robusno kućište, Trimble ViewPoint RTX korekcije, 5 satelitskih konstelacija, ručno navođenje s korekcijom poprečnog nagiba te kompatibilnosti sa sistemom za upravljanje EZ – Pilot – Pro.

Trible xFill tehnologija

Besprijekorno sigurnosno pozicioniranje na razini od nekoliko centimetara putem satelita ako su izvori RTK ili VRS signala prekinuti zbog prekida signala ili gubitka radio veze, pružiti vam može Trimble xFill koji pokreće RTX tehnologija

"Njime možete nastaviti postizati kvalitetne rezultate koji su vam potrebni bez prekida u kraćem vremenu, poboljšavajući svoju produktivnost", istaknuli su.

Što se tiče korekcijskih signala, kažu, Trimble navigatori su GNSS modularni i njihova točnosti i funkcionalnost se može nadograđivati, a mogućnosti točnosti su sljedeće:

  • Signali osnovnog nivoa točnosti se najčešće koriste kod manualnog navođenja, ali se mogu koristiti i za manje zahtjevne operacije po pitanju točnosti prohoda.
  • Signali srednjeg i visokog nivoa točnosti imperativ su za automatsko ili asistirano upravljanje, kako bi se ostvarila propisana točnost prohoda.

"U obavljanju najzahtjevnijih operacija preporučuje se korištenje signala visokog nivoa točnosti i RTK korekcijski signal", napominju.

Kako do što boljeg ukapanja prohoda?

RTK korekcijski signal moguće je ostvariti na dva načina. Prvi je pomoću GNSS baznih stanica, a drugi, pretplatom na VRS servis.

Tablica 1. Točnost uklapanja prohoda u centimetrima ovisno o korekcijskom signalu.

Korekcijski signal

Točnost uklapanja prohoda u cm

EGNOS

15 – 20

RangePoint RTX

15

OmniSTAR XP

8 – 10

OmniSTAR HP

5 – 10

CenterPoint RTX

4

RTK

2.5

Naime, CenterPoint RTK osigurava točnost korekcije u krugu dometa uspostavljene pojedinačne lokalne RTK bazne stanice ili mreže baznih stanica. Dok CenterPoint VRS pruža trenutni pristup RTK korekcijama, točnost od 2,5 cm, osigurana je redundancija, bez potrebe za lokalnom baznom stanicom.

"Trimble RangePoint RTX je pristupačna, početna alternativa satelitskim signalima koji pružaju točnost od 15 cm te 50 cm ponovljive točnosti dajući poljoprivrednicima stabilniji signal s istom jednostavnošću korištenja", kažu nam iz tvrtke Jerković.

Kako dodaju, ova napredna tehnologija u poljoprivredi pomaže postići standarde kvalitete koje su potrebne za kraće vrijeme kada obrađujete poljoprivredne površine. "Tijekom korištenja RagnePoint RTX tehnologije, bazna stanica vam nije potrebna i nema potrebe za brigom o gubitku veze s radio signalom ili gubitku vremena na čekanje signala", pojasnili su.

Bazne stanice s Autobase tehnologijom

Trimble RTK bazne stanice dizajnirane su za jednostavno i pouzdano funkcioniranje kao dio mreže RTK baznih stanica ili kao pojedinačne mobilne bazne stanice za korištenje na farmi.

Tvrtka Jerković d.o.o. posjeduje mrežu od 5 baznih stanica diljem Osječko-baranjske županije

Od njihovih karakteristika bitno je za naglasiti da imaju Autobase tehnologiju za pokretanje jednim prekidačem, ponovljivost od 2,5 cm između prohoda iz godine u godinu, jednostavno korištenje monitora za provjeru konfiguracije i statusa, stalno napajanje, širok opseg frekvencija od 450 MHz i 900 MHz.

Naime, tvrtka Jerković d.o.o. posjeduje mrežu od 5 baznih stanica diljem Osječko-baranjske županije. A za sva pitanja, detalje, cijene i karakteristike spomenutih proizvoda kontaktirajte ih na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Korekcijski signali Bazne stanice NAV-900 NAV-500 Jerković d.o.o.


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!