Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 11.11.2013. 07:59

Kombinacija stare i nove mehanizacije

Kombajn star 50 godina, novi traktori, zadnjeg krika tehnike, ali i onaj iz 1952.godine. Svi imaju svoje mjesto kod Čupićevih

  • 2.937
  • 299
  • 0

Igor i Ivica Ćupić iz Donjeg Miholjca, svojom sušarom postižu bolju uspješnost u proizvodnji kukuruza i tako postižu bolju cijenu. Hodanje po miholjačkom kraju doveo nas je i do njih. Kukuruz i ratarstvo je život u ovom kraju uz rijeku Dravu.

John Deere

U dvorištu dominira sušara i mehanizacija. Ova obitelj je zanimljiva po kombinaciji korištenja jako stare mehanizacije s onom tehnološki novom i suvremenom. John Deere 6830 premijer od nekih 150 konjskih snaga je vrhunac proizvodnje. To je traktor od 103 kW (140 KS) 6830 i 114 kW (155 KS) 6930 - koji pružaju dodatnu snagu za svladavanje teških poslova u ratarstvu. Tiha, udobna kabina omogućava nesmetanu preglednost i kontrole kojima je jednostavno rukovati. Dodajte tome i TLS prednji ovjes koji prenosi više vučne snage na podlogu. Kontrole u kabini su logički smještene, jednostavne za korištenje, i na dohvat ruke. Ima 6,8 L PowerTech motor koji ima dva ventila po cilindru i visokotlačno CommonRail ubrizgavanje goriva (HPCR) te je visoko učinkovit.

Stari IMT

Veliki okretni moment i dodatna snaga dolaze iz dvokružnog sustava za hlađenje i dvostepenog hladnjaka zraka. 103 kW (140 KS) 6830 i 114 kW (155 KS) 6930 napravljeni su da rade na velikim stočarskim ili ratarskim farmama. Ovi traktori također dolaze opremljeni s trotočjem koje koristi linearnu kontrolu i amortiziranje za udobniju vožnju tijekom transporta. Opcijski elektronski osjetnik trotočja, čini priključivanje oruđa brzim i jednostavnim.

Promjena broja okretaja PV-a iz kabine olakšava promjenu i korištenje različitih priključaka. Posjeduju i Massey Fergusona 3089 od 105 konjskih snaga. Radi se o traktoru sa Sisu diesel Euro III motorom s 12 x 12 brzina, 30 km/h sinkroniziranim mjenjačem. Uključivanje i isključivanje obavlja se elektromagnetskim prekidačem, a tu je i mehanička kontrola hidraulike.

Stari Zadrugar

No, uz naše ozbiljne mehanizatorske i ratarske razgovore, pažnju su nam privukla i dva stara traktora koji itekako imaju svoju funkciju. Tu je mali Ferguson kako ga zovu u ovom kraju. To je IMT 539. IMT 539 je najzastupljeniji model u proizvodnom programu IMT-a. Traktor IMT 539 je univerzalni traktor koji sa sistemom od preko 100 priključnih strojeva omogućava raznovrsnu primjenu u poljoprivredi, voćarstvu, šumarstvu, komunalnim i drugim radovima.

Traktor može raditi sa svim vrstama nošenja, polunošenja i vučnih strojeva sa priključnim mjerama kategorije I. Rukovanje traktorom je vrlo jednostavno i lako i to je razlog što dobro dođe kao treći, četvrti traktor na ovakvom imanju.

Kuhn

Na zadnjem mostu je ostvaren prijenos pod pravim kutom preko konusno - tanjurastog para zupčanika sa spiralnim ozubljenjem i diferencijala. Podizni sistem vješanja u tri točke u kategoriji I osigurava dizanje i spuštanje oruđa, kontrolu radnog otpora, kontrolu brzine reagiranja i zaštitu priključaka od preopterećenja.

A još zanimljiviji traktor je onaj star bar 50 godina. Mali Zadrugar. To je traktor koji je tada proizvodila pod tim imenom u bivšoj Jugi, tvornica traktora u Rakovici. Reklama za prvi jugoslavenski diesel traktor Zadrugar, originalno je objavljena u reviji „Jugoslawien-Kroatien“ na njemačkom jeziku, 1955. godine. On služi kao pogon za sušaru. Još uvijek uspješno koristi i jako stari New Holland kombajn clayscn S-1540 Sperry New Holland.

Ćupić/Rukovanjski

Kada je nastao 1975. godine - on je bio revolucija. Značajan napredak u dizajnu kombajna je i okretni dizajn. Prvi puta se spominje spiralni rotor umjesto da prolazi između struganja barova na vanjskoj strani valjka i udubljenja. Sljedeća je novost bila oko 1980. kada su na ploči elektronike uvedeni instrumenti za mjerenje učinkovitosti vršidbe.

Plug koji koristi je Vogel&noot trobrazdni okretač. Riječ je o plugu koji ima mnogo prednosti nad ostalima, kao što je jedinstveni ©plus postupak kaljenja čelika - uz poseban omjer ugljika dobiva se čelik posebne tvrdoće i otpornosti na trošenje. Na svakom plugu je moguće podesiti radni zahvat - mehaničkim ili hidrauličkim putem. Nekoliko tipova zaštite pluga od oštećenja, od sigurnosnog vijka do zaštite putem lisnatih opruga i hidrauličkih cilindara također čine ovaj plug zanimljivim izborom.

OLT PSK

Tu ističemo i Kuhnovu rotodrljaču. Pogon je preko priključnog vratila 540 ili 1000 °/min, a duplex reduktor promjenom broja okretanja rotora zamjenom zupčanika u kućištu, daje veliki plus u radu. Ima kardansko vratilo s proklizavajućim kvačilom za lakšu, srednju ili tešku izvedba (za traktore snage 50 - 250 KS na kardanskom vratilu). Dubina rada je do 20 cm.

Inače, Ćupiće smo posjetili u jeku radova skidanja kukuruza i sjetve pšenice. U proizvodnji kukuruza, poput mnogih, sije više onih hibrida koje mu nudi kuća s kojom ima organiziranu proizvodnju. Kod našeg domaćina radi se o tvrtki Žitar d.d. iz Donjeg Miholjca. U ovoj sezoni su to bili LG hibridi te, BC 596, KWS 3381 te OS-430 i sa svima je dobivao dobre rezultate, u prosjeku od sedam do osam tona po hektaru. Sijao je i suncokret na 18 hektara, a hibridi Naouma i Brio donijeli su prinos od tri tone po hektaru s čime su iznimno zadovoljni.


Tagovi

Donji Miholjac Drava Sušara Rakovica IMT Massey Ferguson Fendt John Deere Case Steyr Valtra Labinprogres Traktor Tržište Konjske snage Holland Sperry Ćupić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.