Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čišćenje kombajna
  • 26.12.2022. 18:00

Kombajni su previše važni i skupi strojevi da ih ne očistimo za narednu sezonu

Očistite i podmažite kombajn. Veliku pažnju posvetite čišćenju motora kako bi spriječili samozapaljenje u narednoj sezoni

Foto: Depositphotos/photography33
  • 1.421
  • 146
  • 0

Kombajni su itekako važni i skupi poljoprivredni strojevi da ih ne očistimo i pripremimo za zimu. Tijekom sezone u svaki njegov kutak su se uvukli ostaci biljaka, sjeme korova, zemlja i prašina koji mogu negativno djelovati na sve komponente, posebno na premaze i ležajeve.

Dodatni problem je što nečistoće usvajaju vlagu i vlaže okolne dijelove što izaziva njihovo brže propadanje. Voda reagira s biljnim ostacima i nastaju kiseline koje nagrizaju zaštitnu boju, premaze, nezaštićen metal, električne i elektronične komponente. Što je više padalina i magle uz nešto veću temperaturu i oscilaciju dovodi do stalnog vlaženja i aktiviranja biokemijskih procesa.

Također, sjeme korova i žitarica, krmna masa zaostala u stroju privlači miševe i pacove. Postoji opasnost da unište kablove i uređaje.

Čišćenje koje sprječava štete

Za čišćenje odaberite miran dan, bez padalina i mraza. Za radove je najbolje koristiti puhače ili usisivače lišća, kompresore i ventilatore. Podižu se svi poklopci kako bi se što bolje prišlo svim kutovima i mjestima na kojima se talože nečistoće. Veliku pažnju moramo posvetiti čišćenju motora i prostora oko njega, jer su prljavštine najčešći uzrok zapaljenja tijekom rada u sljedećoj sezoni.

Ponovo požari na poljima u Slavoniji - izgorjeli kombajn, balirka i pšenica

Započnite s radovima na prednjem dijelu i strujom zraka propušite sve dijelove, slamotres, ležajeve i uklonite ostatke koji su se omotali oko osovine. Ako morate upotrijebiti vodu za pranje, obratite pažnju da ne pokvasite sve dijelove kombajna. Nikako ne perite motor.

Ne zaboravite očistiti kabinu, jer često u njoj ostanu ostaci hrane koji privlače glodavce.

Nakon žetve u njemu ostaje puno nečistoće (Foto: Depositphoto/Greatstock)

Ne zaboravite podmazivanje

Nakon toga ostavite da se sve osuši, a zatim pristupite neophodnim popravcima i podmazivanju. Kada sve podmažete, startajte kombajn oko 15 minuta kako bi se mazivo razmazalo unutar ležajeva. Ne zaboravite promijeniti ulja i provjerite ostale tekućinei. Dodajte gorivo, najmanje do 2/3 zapremine, kako bi spriječili kondenzaciju u komponentnom sustavu za ubrizgavanje goriva i samom spremniku. Isprazniti separator vode. Ne zaboravite dodati AdBlue.

Sve baterije se skidaju i ostavljaju u zatvorenom prostoru na suhom mjestu gdje neće doći do smrzavanja. Spriječite kondenzaciju u motoru brtvljenjem ispušnih otvora, jer može doći do pojave hrđe.

Očistite gume

Pobrinite se za gume, pojaseve. Očiste ih i operite od zemlje, ulja i maziva. Nabolje je kod parkiranja ispod kotača postaviti daske ili blokove kako bi gume odvojili od tla i eventualne vode koja će se smrznuti. Gume će tako duže trajati


Tagovi

Kombajn Konzervacija kombajna Poljoprivredna mehanizacija Čišćenje kombajna


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]