Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 28.04.2022. 16:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Padina, Pančevo

Koliko se ulaganjem u mehanizaciju prinosi zaista povećavaju?

Na pitanje da li je padinski ratar Martin Đuriček primetio poboljšanje u svom radu na njivi uz nov traktor i ravnjač - valjak kroz osmeh komentariše: "Veća mehanizacija, lakša rabota - zar ne?"

Foto: Lidija Pribelja
  • 1.599
  • 206
  • 0

Da li je agrotehnika, a u prvom redu kvalitetna mehanizacija, presudna u postizanju visokih prinosa, pitanje je koje smo provukli kroz tekst o taktikama prilikom izbora hibrida kukuruza?

Diplomirani inženjer agronomije Robert Nemeš kaže da agrotehnika treba da se prilagodi agroekološkim i klimatskim uslovima, a njome moramo da se prilagodimo i u ekonomskom okruženju.

"Ako je input vrlo skup, a godina ne sluti na rekord, onda se postavlja pitanje da li je opravdano ulagati u inpute neka veća sredstva", naglašava ovaj inženjer.

Cene đubriva ostaće visoke - čeka nas nestašica hrane?

Zbog toga, agroekonomski analitičar Žarko Galetin se boji da će naši proizvođači danas koristiti manje mineralnih đubriva i da bi to ove godine moglo da se odrazi na prinos.

"Jedina povoljna okolnost jeste da je prosečna tehnička opremljenost mehanizacijom bolja nego pre deset godina, što bi u konačnom ishodu moglo da kompenzuje nedovoljnu primenu mineralnih đubriva koja je izvesna ove godine", kaže Galetin.

Konverzacijska obrada sa novom tanjiračom

Zato smo ispitali, koliko naši poljoprivrednici iz ratarskog južnobanatskog okruga smatraju da je mehanizacija važna u postizanju prinosa. Jan Hlavča iz Padine kod Pančeva je domaćin koji u svom posedu ima 40 ha zemlje na koje seje suncokret, kukuruz i pšenicu. Korisnik je i subvencija za poljoprivrednike.

Poseduje sopstvenu mehanizaciju u koju ulaže koliko mu finansije to dozvoljavaju.

"Svoje investicije u poljoprivrednu mehaniciju sam pre svega fokusirao u takozvano - 'nadograđivanje', odnosno 'pravljenje novog od starog'. To znači da postojeću mehanizaciju koju posedujem, a starijeg je tipa, prepravljam, zamenjujem stare delove novima i popravljam kako bi dobio noviju i efikasniju mašinu koja će mi olakšati posao", objašnjava Hlavča i dodaje da je ta praksa česta među kolegama u selu.

Investicija kroz nadograđivanje Jana Hlavča

"Što se tiče nabavke nove opreme, pre dve godine sam uzeo tanjiraču za 4.000 evra, a jedan traktor sam uz pomoć majstora prepravio i nadogradio kako bih sebi modernizovao mehanizaciju", navodi padinski ratar i primećuje kako mu je to značajno pomoglo u olakšavanju posla i povećanju prinosa.

"Konkretno sa tanjiračom koju sam uzeo, radim konverzacijsku obradu, ne moram da orem, samo tanjiram i odmah sejem pšenicu. Primetio sam da su prinosi žita bolji, a utrošak goriva je značajno manji otkako postupam ovako."

Nov traktor i ravnjač - valjak za uljanu repicu

Za kupovinu novog traktora, koja je ozbiljna investicija, iskusni padinski ratar Martin Đuriček odlučio se pre nekoliko godina. Obzirom na to da poseduje 30 ha svoje zemlje, a još 65 ha uzima u zakup, takvo ulaganje je svakako opravdano, a videće se tek benefiti. Od kultura najčešće seje kukuruz, pšenicu, suncokret, uljanu repicu i soju na nekoliko parcela koje obrađuje uz pomoć sopstvene mehanizacije u koju redovno ulaže - česti servisi, popravke i nadogradnje mašina.

"U poslednjih pet godina sam značajno uložio u svoju mehnizaciju, uzeo sam novi traktor i nekoliko priključnih mašina. Poslednje što sam kupio je bio ravnjač - valjak koji sam uzeo 2019. godine", kaže Đuriček i dodaje da pošto se preusmerio na setvu uljane repice, ova priključna mašina mu je izuzetno važna jer sabija zemljište, ravna ga i usitnjava i omogućava da površinski seje sitna semena repice kako bi ona posle lakše mogla proklijati na rosi.

Đuriček je prinovio sebi traktor

"Semena repice moraju da imaju sabijeno zemljište ispod sebe, nikako se ne smeju ponovo valjkati nakon setve i zato jednom ili dva puta prelazim valjkom te parcele na koje ću zasejati repicu. Pravi fini setveni sloj praktično od gromada zemlje", objašnjava naš sagovornok.

Na pitanje da li je primetio poboljšanje u svom radu na njivi, naš sagovornik uz osmeh kaže - "veća mehanizacija, lakša rabota - zar ne?"

Pužni transporter "sam će sebe" otplatiti

Nove priključne mašine takođe umnogome olakšavaju ratarima posao, u isto vreme im štedeći im vreme, novac i gorivo, jer je novim priključnim mašinama moguće završiti dva ili čak i tri posla u isti mah, smanjujući tako broj odlazaka na njive. Nova sejalica za žitarice koju je kupio Mihal Garafijat, radi upravo to.

"Sejalicu koju sam skoro kupio još uvek, nažalost, nije kod mene već se nalazi u skladištu u Novom Sadu i nadam se da će uskoro stići na moju adresu", veselo dodaje padinski ratar Garafijat.

Garafijat smatra da će se mu se ulaganje u pužni transporter vrlo brzo vratiti

Iskusan poljoprivrednik koji se pre svega bavi ratartsvom više od 20 godina, na svojih 20 ha i ostalih 80 koje uzima u zakup najčešće seje pšenicu, kukuruz, suncokret i ječam.

Kako jedan metar obrađuje dodatnih šest hektara?

Kao takav, ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo i korisnik je subvencija za poljoprivrednike. Svoju mehanizaciju redovno održava čestim servisima i ulaganjima.

"Što se tiče ulaganja u priključne mašine, pored nove sejalice, kupio sam i pužni transporter. Po mojoj proceni, sam će sebe otplatiti za nekih šest meseci tako da smatram da je to dobra investicija", kaže naša sagovornik i još dodaje da setvospremač koji poseduje je prerađivao sa tri na četiri metra, a računica bi izgledala ovako:

"Sa setvospremačem od tri metra obradim 17 ha za jedan dan. Sada, sa ovim od četiri obradim 23 ha za jedan radni dan koristeći istu količinu goriva", zadovoljno je rekao, navodeći benefite i nove sejalice za kukuruz

Garafijat je nabavio i novu sejalicu za kukuruz

"Novu šestorednu sejalicu za kukuruz koju sam kupio 2017. godine koristim od 2018. godine i značajno mi štedi vreme. Pre sam sa četvororedom sejalicom za jedan radni dan posejao 15 ha, a sada sa šestoredom 20 ha za isti dan", zaključuje padinski ratar.

Mehanizacija, ali i drugi faktori

Sva tri domaćina su primetila da ulaganje u mehanizaciju značajno ubrzava radove na njivama, štedeći im dragoceno vreme obzirom na to, da jedan radni dan svakog ratara traje od izlaska do zalaska sunca.

Sva trojica su zaključila kako im su im se količine utrošenog goriva značajno smanjile, a prinosi značajno povećali, iako napominju da su ipak, osim mehanizacije, ključni faktori za uvećanje prinosa definitivno vremenske prilike i dovoljno vlage u zemljištu za svaku kulturu.   

Autori teksta: Lidija Pribelja i Julijana Kuzmić


Foto prilog


Tagovi

Nova mehanizacija Traktor Priključne mašine Servis mašina Jan Hlavča Martin Đuriček Mihal Garafijat


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.