Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međuusev
  • 18.06.2022. 18:00

Koji pokrovni usev posejati zavisi od uzgajane glavne kulture - šta se sa čime slaže?

U cilju boljeg iskorišćenja zemljišta i njegovim poboljšanjem, poljoprivredni proizvođači kombinuju različite useve. Šta sejati pre uljane repice, kukuruza, žitarica i trava?

Foto: Depositphotos/CHROMORANGE
  • 364
  • 24
  • 0

Pokrovni usevi i plodored igraju važnu ulogu u održavanju kvaliteta zemljišta. Vegetacija na zemljištu ima različite funkcije, može povećati sadržaj organskih materija, poboljšati karakteristike, ono postaje rastresito i prozračno, ima bolju strukturu, više zadržava vlagu, akumulira hraniva (posebno mahunarke koje akumuliraju azot), povećava se njegova mikrobiološka aktivnost. Na nagnutim terenima biljke sprečavaju eroziju i ispiranje hraniva, sprečavaju zagađenje zemljišta.

Na stranicama nemačkog Servisnog centra za ruralna područja (DLR) u Ajfelu napravili su pregled pokrovnih useva za glavne kulture kao što su: uljana repica, kukuruz, žitarice i trave. Isitče se važnost ranog razvoja, jer je ključna za suzbijanje korova.

Uljana repica

Za uljanu repicu je najvažnije da se u plodoredu izbegne setva drugih kupusnjača, jer povećavaju pojavu štetočina i prouzrokovača oboljenja koji su im zajednički.

Drugi problem su i samonikle biljke iz semena koje ostaju na parceli posle žetve ove uljarice. One su ključna komponenta u lancu opstanka štetočina i bolesti. Zbog toga se moraju uklanjati.

Heljda, trave, lan i mahunarke su prikladne za međuusev, dok su ovas Avena strigosa i facelija neutralne. Problematična može biti facelija kao prenosilac Verticilliuma. Crnačko seme ili gizotija prenosi Sclerotiniu.

Facelija može biti prenosilac Verticilliuma (Foto: Depositphotos/fyletto)

Kukuruz i žitarice

Kada je u pitanju kukuruz, on nije toliko zahtevan, ali se treba prilagoditi sortnim zahtevima i nameni pokrovnog useva.

Prilikom odabira za žitarice fokus treba biti na vremenu setve i nameni. Svakako izbegavati Avenu strigosu zbog pripadnosti istoj porodici.

Mahunarke će dodatno akumulirati azot u zemljištu, a rotkvica će svojim jakim korenom doprineti rastresanju zemljišta. Ljulj i slične vrste mogu biti odlični, ali u proleće je potrebna intenzivna obrada ili hemijska zaštita useva.

Stočna hrana i trave

Gajenje međurednih kultura u ovom vremenu nestabilnosti svetskog tržišta postaje zanimljiv. Za mlečna goveda visokih performansi važna je najveća moguća koncentracija energije uz povoljan sadržaj sirovih vlakana. Dobrim se pokazala mešavina brzorastućeg ljulja sa sitnozrnim mahunarkama poput aleksandrijske i persijske deteline.

Kada i kako obaviti kosidbu i sušenje sena?

Kada su u pitanju trave, one optimalno koriste azot i stvaraju zimsku zelenu biomasu. Obično je setva u periodu jeseni, a na proleće brzo kreće razvoj. Jednogodišnji ljulj brzo počinje da raste i klasa. Ovo omogućava kombinovanu upotrebu letnjih i zimskih useva, koji se lako mogu integrisati u plodorede kukuruza. Prolećna upotreba kompenzuje niže prinose u jesen. Jednogodišnji ljulj sa svojim nešto većim potencijalom prinosa poželjan je za gajenje pokrovnih useva za isključivo jesenje korišćenje.

Sa svojim obiljem listova i potrebom za stimulacijom jarovizacije za formiranje klasa, italijanski ljulj je energetski bogatiji i ima manju strukturu od jednogodišnjeg. Od jednog do 1,5 kilograma po hektaru ozime repice može se umešati u jednogodišnje mešavine ljulja.

Kod gajenja mahunarki kao glavne kulture izbegavati mešanje trava i mahunarki kao pokrovnih useva zbog prenošenja štetočina i bolesti i stvaranja zamora zemljišta.

Heljda je prikladna za međuusev (Foto: V. Stapić)

Mešavina i zelena raž

Mešavine ovasa, poljskog graška i letnje grahorice čine odličnu mešavinu jer se ove vrste međusobno nadopunjuju. Zelena raž se seje kao ozimi usev u jesen. Za rast i razvoj treba mnogo vode i u nedostatku vlage u zemljištu može ga dodatno isušiti što negativno deluje na glavnu kulturu što može rezultirati manjim prinosom.

Mešavina za ozelenjavanje površine mora se sastojati od najmanje dve vrste trave, a one ne smeju imati više od 60 odsto sadržaja semena.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Žitarice Uljana repica Kukuruz Stočna hrana Trave Pokrovni usevi Međuusevi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.