Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 30.03.2020. 19:00

Koje su radnje u polju nužne nakon nedavnog snijega i kada u sjetvu kukuruza?

Pred nama je još jedna proljetna sjetva, i kako nas već povijest uči, ponovo vrlo posebna. Vremenske prilike koje smo imali tijekom zime daju naslutiti kako možemo očekivati specifične probleme u periodu koji je pred nama, poručuje Dominik Mikolčević iz KWS-a.

Foto: KWS
  • 4.276
  • 301
  • 0

Koje su sljedeće radnje važne za ratare nakon snijega koji je na par dana zabijelio cijelu Hrvatsku, kada u sjetvu kukuruza i kakvo je stanje usjeva uljane repice, pitanja su na koja nam je odgovor dao Dominik Mikolčević, voditelj razvoja hibrida iz tvrtke KWS Sjeme d.o.o.

Osvrt na zimski period i stanje usjeva

"Pred nama je još jedna proljetna sjetva, i kako nas sad već povijest uči, ponovo vrlo posebna. Vremenske prilike koje smo imali tijekom zime daju naslutiti kako možemo očekivati specifične probleme u periodu koji je pred nama. 

Vrlo visoke temperature, značajno iznad višegodišnjeg prosjeka, i vrlo male količine oborina tijekom čitave zime rezultirale su vrlo niskim zalihama akumulirane vlage u tlu, ali isto tako i ranom pojavom štetnika i bolesti na ozimim usjevima", ističe Mikolčević.

vd
Uljanu repicu trebat će zaštititi od insekata, a vrlo brzo i od bolesti

Posljednja dekada mjeseca ožujka, dodaje, sve nas je pomalo iznenadila. Nakon dugog perioda vrlo visokih temperatura i proljetne atmosfere, zima koju nismo imali, došla je na nekoliko dana i zaustavila radove u polju. U fazi pune pripreme zemljišta za proljetnu sjetvu, na vrhuncu sjetve šećerne repe, ali i zaštiti i prihrani ozimih usjeva, hladnoća i veći ili manji snježni pokrivač ovisno o regiji, prekinuli su sve aktivnosti u poljoprivrednoj proizvodnji.

Koji nas radovi očekuju na polju?

"Ubrzo nakon stabilizacije vremena i mogućnosti nastavka obavljanja spomenutih radova, možemo očekivati kako ćemo vrlo intenzivno prionuti pripremi i samoj sjetvi proljetnih kultura, ali isto tako i zaštiti žitarica od korova i bolesti te zaštiti uljane repice od insekata, a vrlo brzo i od bolesti. 

Apel svim proizvođačima koji nisu odradili drugu prihranu ozimih usjeva neka to učine u najkraćem mogućem roku kada okolnosti to budu dozvoljavale", poručuje Mikolčević.

sc
Pratite stanje usjeva uljane repice

Dodao je i kako možemo primjetiti da sve veći broj proizvođača iz godine u godinu prati preporuke struke po pitanju primjene agrotehničkih mjera u proizvodnji što rezultira značajno višim prinosima i u konačnici boljim rezultatima u ukupnoj proizvodnji. Slijedom toga, svi proizvođači koji prate takve preporuke i osluškuju prirodu zasigurno su do sada odradili sve potrebne mjere za proljetnu sjetvu, a to su prije svega osnovna gnojidba i obrada u jesen prilagođena tipu tla i geografskom području te pravovremeno zatvaranje brazde i očuvanje vlage u tlu, o kojoj doista treba voditi brigu obzirom na aktualne okolnosti i manjak iste.

"Oborine u posljednjoj dekadi ožujka malo će popraviti stanje, ali nikako u mjeri u kojoj bismo stanje tla po pitanju zalihe vlage mogli ocijeniti kao zadovoljavajuće i stoga operacije predsjetvene pripreme i gnojidbe trebamo obaviti vrlo promišljeno i racionalno te iste prilagoditi stanju koje imamo na pojedinoj parceli", rekao je.

vd
Sve aktivnosti ćemo obaviti pravovremeno, poručuju iz KWS-a

Distribucija sjemena KWS teče nesmetano

"Unatoč aktualnim restrikcijama uslijed izvanrednog stanja uvjetovanog širenjem koronavirusa, protok repromaterijala potrebitog za proljetnu sjetvu je nešto usporen, ali možemo potvrditi proizvođačima kako neće biti problema s isporukom istih na vrijeme i kako ćemo sve aktivnosti obaviti pravovremeno. No, molimo sve da se ponašaju odgovorno, poštujući mjere zaštite i sigurnosti koje su propisane od Stožera civilne zaštite RH. 

Sjeme je život i naša je dužnost da pomognemo i odradimo ovu sjetvu te zajedničkim snagama prebrodimo ovo izvanredno stanje. Vjerujem da ćemo uživati u plodovima žetve", zaključuje Mikolčević.

Za više informacija obratite se tvrtki KWS na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

KWS Proljetna sjetva Sjetva šećerne repe Sjetva kukuruza


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]