Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ADAMA
  • 13.04.2020. 16:00

Koja je proverena kombinacija za zaštitu kukuruza?

Jedna od sigurnih preporuka koja je više godina unazad potvrđena od velikog broja poljoprivrednih proizvođača je kombinacija dva preparata Chief® i Nicogan®.

Foto: ADAMA Srb
  • 1.757
  • 182
  • 0

Gajenje kukuruza se ne može zamisliti bez pravovremenog i efikasnog suzbijanja korova koji svojim prisustvom u usevu kukuruza mogu dovesti do značajnog smanjenja prinosa. Borba protiv korova hemijskim sredstvima je vrlo kompleksna sa različitim pristupom od parcele do parcele. Zbog toga se u praksi najčešće koristi kombinacija nekoliko preparata na bazi različitih aktivnih materija koje zajednički imaju širok spektar delovanja.

Jedna od sigurnih preporuka koja je više godina unazad potvrđena od velikog broja poljoprivrednih proizvođača je kombinacija dva preparata Chief® i Nicogan®.

Zašto je Chief+Nicogan proverena u zaštiti kukuruza od korova? 

Kombinacija preparata Chief®+ Nicogan® proizvođačima pojednostavljuje zaštitu kukuruza.

"Preparati su kompatibilni, imaju široko vreme primene i veoma su efikasni za suzbijanje korova, širokolisnih i uskolisnih koji mogu da se nađu na parceli", kaže inženjer Dragan Kankaraš.

Ovim preparatima je svoje poverenje, pre pet godina, ukazao mladi poljoprivrednik Milan Stojšić iz Prhova. Svake godine u njegovom kukuruzu korova nema: "Napravio sam sopstvene oglede, jednu njivu sam radio drugim preparatima, drugu njivu sam tretirao Chief-om I Nicogan-om, od tada ih ne menjam."

Herbicid Chief® (mezotrion 100 gr), selektivni i sistemični herbicid namenjen je za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova.

"Preparat se može primeniti u usevu kukuruza do 8. lista. Pored folijarnog delovanja (preko lista) ima izraženo i rezidualno delovanje (preko zemljišta) koje ispoljava dejstvo i do 6 nedelja nakon tretmana. Optimalni momenat primene je u fazi 4-6 listova kukuruza tada su korovi obično do faze 4. lista," poručuje Milan Radović iz kompanije ADAMA.

"U našim parcelama najveći problem su čičak, ambrozija i palamida, ali to sve uspešno rešavamo sa ovim prpearatima i nemamo nikakvih problema," kaže Milan Stojšić.

Kukuruz bez korova, zahvaljujući preparatima Chief i Nicogan

Korovi koje preparat uspešno suzbija su: štir (Amaranthus retroflexus), pepeljuga (Chenopodium album), palamida (Cirsium arvense), pomoćnica (Solanum nigrum), tatula (Datura stramonium), suncokret samonikli (Helianthus annus), dvornik veliki (Polygonum lapathifolium), gorušica (Sinapsis arvensis), čičak (Xanthium strumarium) i mnoge druge.

Suzbijaju uskolisne korove, primena?

Doze primene preparata Chief® su od 1,0 do 1,2 lit/ha, u zavisnosti od vrste i razvojne faze prisutnih korova na parceli. Preparat se odlično kombinuje sa preparatom Nicogan® (nikosulfuron 40 g/l), kompanije ADAMA, koji se koristi za suzbijanje uskolisnih korova u kukuruzu: divlji sirak iz semena i rizoma (Sorghum halepense), pirevina (Agropirum repens), veliki muhar (Panicum crus galli), muhar sivi (Setaria glauca), zeleni muhar (Setaria viridis), zubača (Cynodon dactylon).

Preparat Nicogan® je jedan od osnovnih herbicida za suzbijanje travnih jednogodišnjih i višegodišnjih korova. Može se primenjivati u svim vrstama kukuruza (merkantilni, semenski, kokičar, šećerac). Može se primenjivati sve do 8 lista kukuruza.  Nicogan® se može koristiti jednokratno ili dvokratno u podeljenim dozama u zavisnosti od dinamike nicanja divljeg-rizomskog sirka u usevu kukuruza. Jednokratna primena kada usev ima razvijenih 2 do 6 listova, a divlji sirak je visine 15 do 20 cm u dozi od 1 do 1,25 l/ha.

Kod neujednačenog i razvučenog nicanja divljeg sirka, preporučuje se dvokratna primena. Ova primena predstavlja tretiranja u razmaku od 10 do 14 dana pri čemu se prvi tretman izvodi kada je kukuruz u fazi razvoja 1 do 3 lista, a divlji sirak tek iznikao u dozi od 0,5 l/ha, a drugi tretman kada je kukuruz u fazi razvoja 4 do 6 listova, a divlji sirak visine 15 do 20 cm u dozi od 0,75 l/ha.

Zahvaljujući kompatibilnosti, visokoj efikasnosti i selektivnosti preparata Chief® i Nicogan®, poljoprivredni proizvođači dobijaju sigurno rešenje za sve korove kako uskolisne tako i širokolisne u usevu kukuruza.

"Ja sam i više nego zadovoljan, inače ne bih radio pet godina sa ovim preparatima, mislim da to sve govori, koristićemo ih i dalje", zaključuje Stojšić.

Više pogledajte u video-prilogu:

Za dodatne savete u primeni i raspoloživost proizvoda u vašoj poljoprivrednoj apoteci obratite se ADAMA stručnom timu na jedan od niže navedenih kontakata!


Tagovi

ADAMA Zaštita kukuruza Milan Radović Milan Stojšić Nicogan. Chief


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.


Partner

ADAMA SRB d.o.o

Bulevar Mihajla Pupina 6, 11070 Novi Beograd, Srbija
tel: +381117858500, e-mail: office.serbia@adama.com web: https://www.adama.com/srbija/sb/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu