Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lucerka
  • 14.03.2020. 10:00

Koja je dobra zemlja za lucerku i kako je treba nađubriti?

Lucerka se može gaiti i na slabo kiselim zemljištima tipa pseudoglej ako se prethodno obavi melioracija ovog zemljišta, regulisanjem vlažnosti i kalcifikaciom kao i unošenjem organskih i mineralnih đubriva i intezivnom obradom, kaže Zoran Milosavljević, savetodavac iz PSSS Kosovska Mitrovica.

Foto: Pixabay/jmklatte
  • 541
  • 18
  • 0

Za uspešnu proizvodnju lucerke zemljište treba da bude duboko, rastresito, plodno i sa povoljnim vodno-vazdušnim režimom, što joj omogućava bolje snabdevanje vodom i hranivima za maksimalnu produktivnost i dugotrajnost. Zahteva srednje teška zemljišta neutralne reakcije tipa černozem, livadska crnica, gajnjača aluvijumi, navodi Zoran Milosavljević, stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Kosovska Mitrovica.

Proleće je vreme za zasnivanje novih lucerišta

Lucerka je jedna od najosetljivijih biljnih vrsta na kiselost zemljišta. Smatra se da su za gajenje lucerke podesna zemljišta sa reakcijom PH 6,6-7,5. Optimalna pH vrednost može da varira u zavisnosti od zbijenosti, sadržaja humusa i drugih osobina zemljišta. Kisela zemljišta sa malim količinama Ca (kalcijuma) kao što su pseudoglej, opodzoljena gajnjača, deluvijalna i slična zemljišta su manje pogodna za gajenje lucerke.

Lucerka na lošim zemljištima samo uz pomoć đubrenja

Stručnjak za ratarstvo navodi da se lucerka može gaiti i na slabo kiselim zemljištima tipa pseudoglej ako se predhodno obavi melioracija ovog zemljišta, regulisanjem vlažnosti i kalcifikaciom kao i unošenjem organskih i mineralnih đubriva i intezivnom obradom. Širenje gajenje lucerke na lošijim zemljištima postiže se đubrenjem kalcijumom i selekcijom tolerantnih sorti stvorenih međuvrsnim ukrštanjem obične sa žurom lucerkom.

Inače, lucerka najbolje uspeva na toplom i umereno vlažnom podneblju. Vrlo dobro podnosi niske temperature (pod snegom i do - 30ºC). Ima vrlo velike zahteve za vlagom, ali zahvaljujući odlično razvijenom korenovom sistemu dobro podnosi sušu i daje zadovoljavajuće prinose.

Suzbijte korove u lucerištu na efikasan način

Osnovna obrada zemljišta za lucerku se može obaviti na različite načine. To zavisi od pretkulture te vremena setve (jesen, proleće). Zbog lucerkinog vrlo dubokog korenovog sistema, zemljište za lucerku treba dubunski da se podrije (dubina podrivanja oko 50 cm.) Nakon dubinskog podrivanja, treba obaviti oranje na dubinu oko 20 cm (zavisno od zemljišta).

Ne unosite stajnjak pre setve

Primena organskog đubriva takođe povoljno utiče na bolje zasnivanje lucerišta, posebno na siromašnijim i slabo kiselim zemljištima. Stajnjak popravlja fizičko-hemijska i mikrobiološka svojstva zemljišta, a efekat se ispoljava tokom svih godina iskorišćavanja lucerke. Poželjno je da se stajnjak unese pod prethodni usev, ali se ne preporučuje primena stajnjaka pre setve lucerke. Preporučuje se da se unese sa osnovnom obradom 30-80 t/ha dobro zgorelog stajskog đubriva uz obaveznu zaštitu od korova, savetuje Milosavljević.

Preporučuje se da se u zasnivanju lucerišta bude 100-150 kg/ha fosfora,a 60-100 kg/ha kalijuma. Primena azotnih đubriva nije tako značajna, ali se preporučuje do 30-50 kg/ha. Ova količina azota je potrebna da ubrza razvoj klijanaca lucerke dok ne počne aktivnost bakterija azotofiksatora. U zasnivanju lucerke preporučuje se primena NPK mineralnih đubriva formulacije 10:30:20 u količini 500-600kg/ha sa osnovnom obradom a 200kg/ha u predsetvenoj pripremi.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Uzgoj lucerke Đubrenje lucerišta Zemljište za lucerku Setva lucerke


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...