Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj suncokreta
  • 29.05.2022. 07:30

Ko u EU proizvodi najviše suncokreta?

U 2021. godini su ratari Evropske unije požnjeli ukupno 10,49 miliona tona ove ratarske kulture.

Foto: Lucija Bencarić
  • 494
  • 41
  • 0

Trećina svetskog suncokretovog ulja dolazi iz Ukrajine, a sukob sa Rusijom stavio je u fokus proizvodnju ove uljarice. Samo na Ukrajinu otpada 22 odsto svetskog roda.

Prognoza američkog Ministarstva poljoprivrede USDA predviđa da će obim žetve u toj zemlji pasti, što će posebno pogoditi evropske potrošače jer se iz nje na tržište Evrope plasiralo 30 odsto suncokretovog ulja, navodi Agrarheute

U 2021. godini su ratari Evropske unije požnjeli ukupno 10,49 miliona tona a ove ratarske kulture što pozicionira EU na treće mesto među svetskim proizvođačima, iza Ukrajine sa 15,4 i Rusije sa 15,3 miliona tona suncokreta.

Prošle godine u EU požnjeveno 10,49 mil. t (Foto: R.Prusina)

Glavni EU uzgajivači, u milionima tona su: Rumunija sa tri, Bugarska i Francuska sa 1,9, Mađarska sa 1,7 i Španija sa 0,77 miliona tona.

Površine pod ovom uljaricom povećavaju se u nekoliko poslednjih godina, a od 2015. zabeležen je rast zasejanih za oko 11 odsto.

Požurili da poseju suncokret na ugaru - u Francuskoj koriste i zemljišta lošijeg kvaliteta

Najveće prinose u EU daje Austrija sa 3,01 t/ha, a sledi je Hrvatska sa tri t/ha. Na trećem mestu je Francuska sa 2,7 t/ha, koju skoro u stopu prati Slovačka sa 2,7t/ha.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Tagovi

Evropska Unija Suncokret Suncokretovo ulje Prinosi Povećanje površina Ukrajina Rusija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.