Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Europi
  • 09.06.2020. 07:30

Kiša spašava prinose europske pšenice?

Kiša je prošlog tjedna donijela olakšanje u sušnim područjima Europe, ali je ipak potrebno još vlage kako se žetva i prinosi ovog ljeta ne bi drastično smanjili u usporedbi s prošlogodišnjima.

Foto: Depositphotos/fotografiecor
  • 494
  • 51
  • 0

Poljoprivredna proizvodnja uvelike ovisi o vremenskim i klimatskim uvjetima što ju čini jednim od najugroženijih sektora. Suho proljeće povećalo je već postojeće probleme kada je riječ o europskoj pšenici koja je prvo pretrpjela štetu uzrokovanu vlažnom jeseni i zimom što je utjecalo na sjetvu i spriječilo uspostavljanje snažnog korijena.

Suša Europi prijeti i ove godine?

Ove godine suša je uzrokovala probleme u mnogim europskim zemljama koje će radi toga imati niže prinose te kulture. Ipak, kiša je na naš kontinent prošloga tjedna donijela olakšanje u sušnim područjima, ali je ipak potrebno još vlage kako se žetva i urod ovog ljeta ne bi drastično smanjili u usporedbi s prošlogodišnjima, upozoravaju analitičari.

EK smanjila prognozu očekivanih prinosa za 4 milijuna tona

"Krećemo se prema najnižem prinosu pšenice posljednjih desetljeća u Europi", rekao je za reuters konzultant Sebastien Poncelet te nadodao kako ova kiša može barem donekle stablizirati situaciju.

Suša: U Belgiji zabranili navodnjavanje iz Ysera, u Ukrajini manji prinosi pšenice

Europska komisija je prošli tjedan smanjila mjesečnu prognozu očekivanih ovogodišnjih prinosa usjeva te žitarice, izuzev Velike Britanije. Naime, smatraju da će oni iznositi 121,5 milijuna tona, što je preko 4 milijuna tona ili oko 7% manje u odnosu na prošlu godinu.

Francuska: Pšenica na dubokim tlima se dobro drži 

U Francusku je obilna kiša stigla sredinom prošlog tjedna, ali je bilo i oluja koje su prekinule vrućinu, dok za ovaj tjedan meteorolozi predviđaju još kiše. To bi trebalo pomoći usjevima koje je ured poljoprivrede FranceAgriMer ocijenio da su u najlošijem stanju još od 2011. godine.

"Imat ćemo izuzetno raznolike prinose", rekao je Francois Laurent, direktor za istraživanje i razvoj s poljoprivrednog instituta Arvalis te nadodao kako se ova žitarica na dubokim tlima drži dobro.

Mnogi trgovci u toj zemlji očekuju prinos od 32 do 33 milijuna tona, u usporedbi s 39,5 mil. t prošle godine.

Njemačka bi mogla dostići prosječan prinos

Kiša bi trebala pomoći suhom sjevernom i istočnom dijelu Njemačke. "Slika se značajno poboljšala ovaj tjedan i kiša će biti korisna, ali potrebno je još više padalina, posebno na istoku", rekao je jedan njemački analitičar. Velika katastrofa spriječena je ovotjednim oborinama, a ta bi europska zemlja mogla doseći prosječan prinos ako se nastavi vlažno vrijeme.

Naime, urod pšenice u Njemačkoj ove bi se godine mogao smanjiti za 2,9%, na 22,38 milijuna tona, predvidjela je u svibnju Udruga zemljoradničkih zadruga. No, neke prognoze govore i o 21,8 milijuna tona.

Poljska: očekuju prinose slične prošlogodišnjim

"U Poljskoj su nedavne kiše poboljšale stanje u usjevima", rekao je Wojtek Sabaranski iz tvrtke Sparks Polska.

Suša će uzrokovati znatno manje prinose pšenice u Rumunjskoj

"Prva polovica lipnja vjerojatno će biti prilično kišna, tako da će biti još poboljšanja", istaknuo je. Procjenjuje se kako će ta zemlja ove godine proizvesti oko 11,1 milijuna tona pšenice. 

U Velikoj Britaniji palo manje kiše nego u ostatku Europe

Britanija je ovaj tjedan imala slabije padalina od kontinentalne Europe, a potrebno joj je puno više kako bi se spriječilo daljnje propadanje usjeva. Richard King, šef istraživanja iz konzultantske tvrtke Anderson Center ističe kako bi ove godine u toj otočkoj zemlji urod mogao pasti ispod 10 milijuna tona, što je znatan pad u odnosu na prošlu sezonu kada je iznosio 16,3 milijuna.


Tagovi

Prinos pšenice Suša Kiša Europska pšenica Njemačka Francuska Velika Britanija Poljska


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce