Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 01.03.2016. 18:00

Kiša diktira ritam kupovine i prodaje žitarica

Ko ima najkvalitetniju pšenicu?

  • 877
  • 186
  • 0

Egipat kupuje francusku i rusku pšenicu jer su jedino njihovi usevi nezaraženi, dok druge zemlje imaju problem s izvozom i nivoima zaraze ražanom glavicom. U Francuskoj su ozimi ječam i pšenica u odličnom stanju.

Velike količine kiše pogodile su Južnu Ameriku, pa je setva nešto sporija, a usevi se oporavljaju od suše.

Egipat kupuje rusku i francusku pšenicu

Egipat je, nakon primljenih pet ponuda, kupio 240 Kt francuske i ruske pšenice. Nejasnoće u vezi sa dozvoljenim nivoom zaraze ražanom glavicom razlog su za tako malo pristiglih ponuda. Zalihe pšenice u Egiptu trebale bi da traju do juna.

Nesigurnost u vezi sa egipatskom uvoznom politikom dovela je do posledica za francuske izvoznike pšenice. Dodatne zalihe francuske meke pšenice povećale su se na 6 Mt, prema prognozama statističara. Prognozirano je da će izvoz francuske meke pšenice ukupno iznositi 18,8 Mt, u sezoni 2015/16, što je za 6% manje nego prošle sezone.

Francuski usevi ječma i pšenice u odličnom stanju

Slabija rublja pomogla je ruskom izvozu žitarica. Od jula do februara izvoz bi mogao da bude 25,2 Mt, dok je u istom periodu prošle sezone iznosio 24,8 Mt.

Prema podacima FranceAgriMer-a, 94% francuske meke pšenice, u februaru je bilo u dobrom i izvrsnom stanju. To je u odnosu na prošlu sezonu, povećanje od 3%. Procenjeno je i da je 94% ozimog ječma u dobrim i odličnim uslovima.

Setva francuskog prolećnog ječma je u toku. Prema FranceAgriMer-u, posejano je 5% površina. To je za 1% više od prošle nedelje, ali i 9% manje od prošlogodišnjeg napretka.

Kiša pomaže rastu useva, ali usporava setvu

Kiša je pala širom Južne Amerike gde su bogata područja pod sojom. Padavine su pomogle rastu useva u južnom Brazilu, ali su usporile radove na otvorenom i ranu setvu na severnom i centralnom području.

Kiša, u kombinaciji sa visokim zahtevima brazilske soje i žitarica, uzrokovala je odlaganje isporuke žitarica. Oko 163 broda su čekala na ukrcavanje u Brazilu, gotovo duplo više nego prošle godine. Mada su odgađanja uobičajena za ovo doba godine, ukoliko budu nastavljena - neke od trgovinskih razmena bi mogle biti usmerene na Argentinu ili Sjedinjene Američke Države.

Izvor podataka: hgca.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žitarice Kukuruz Soja Uljarice Rusija Francuska SAD HGCA


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."