Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 20.11.2020. 07:30

Kineska vlada potiče svoje poljoprivrednike na veću sjetvu žitarica

Sigurnost hrane najvažnija je svjetskim velesilama. Kineska vlada želi stabilizirati domaću proizvodnju žitarica dok se u Rusiji i Francuskoj bore sa sušom.

Foto: Depositphotos/Nikodash
  • 348
  • 13
  • 0

Kineska vlada izdala je neobičnu smjernicu kojom potiče svoje poljoprivrednike da povećaju proizvodnju žitarica i to sjetvom pšenice, kukuruza i riže, piše South China Morning Post. Na taj način žele stabilizirati domaću proizvodnju žitarica kako bi se mogli nosti s neizvjesnostima koje proizlaze iz globalne situacije vezane uz pandemiju SARS-CoV-2.

Prednost daju ovim kulturama za razliku od dosadašnjeg poticanja diverzifikacije u korištenju obradivih površina, posebno kada je riječ o ekonomskim usjevima kao što su pamuk i duhan. 

Ove je godine uvoz žitarica, posebno ječma, kukuruza, sirka i pšenice, u tu zemlju naglao porastao. Podsjetimo, u prvih devet mjeseci ove godine skočio je za 83,3%, na 20,86 milijuna tona, prema podacima carinske uprave, a očekuje se i rekordna kupnja te proizvodnja usjeva. 

Nestašica kukuruza u Kini poljuljala tržište - očekuju se više cijene u cijelom svijetu?

Istovremeno, ondašnji predsjednik Xi Jinping promovira kampanju za smanjenje otpada od hrane, iako kinesko ministarstvo poljoprivrede predviđa da će domaća proizvodnja žita doseći još jedan rekord u 2020. godini.

U Rusiji posijali manje pšenice

U njima susjednoj Rusiji poljoprivrednici su ove godine posijali ozime pšenice manje nego prošle godine. Procjenjuje se da je jedna od najvećih svjetskih izvoznica žitarica zasijala, i to u suho tlo, 19,1 milijuna hektara pšenice, u odnosu na 18,1 milijun hektara u istom razdoblju prije godinu dana.

"Unatoč određenom poboljšanju posljednjih tjedana, biljke su općenito u lošem stanju. Puno će ovisiti o tome koliko će ova zima biti oštra i koliko će oborina pasti", izjavili su u poljoprivrednoj savjetodavnoj tvrtki Sovecon. 

Uvjeti za sjetvu posebno su loši u području oko Volgograda, Stavropola i obližnjih regija, unatoč određenim poboljšanjima posljednjih tjedan. Situaciju komplicira i nedostatak vlage u zemlji u nekoliko ključnih regija, što predstavlja rizik i za proljetnu sjetvu 2021., prenosi agriculture.com

U sezoni 2019-20 Rusija je proizvela 73,6 milijuna tona pšenice, izvozeći gotovo polovicu ukupne količine. Zauzela je četvrto mjesto po proizvodnji iza Kine, Europske unije i Indije, a drugo po izvozu iza EU.

Povećana potražnja proizvođača stočne hrane

A kada je o EU riječ, zemlja predvodnica po proizvodnji i izvozu je Francuska. Drugi je mjesec zaredom nacionalni ured za poljoprivredne i proizvode iz mora FranceAgriMer povećao prognozu izvoza izvan EU u razdoblju 2020-2021. za meku pšenicu i to na 6,85 milijuna tona

No, izvoz je i dalje za gotovo 49% lošiji od procijenjenog za sezonu 2019-20, odnosno rekordnih 13,46 milijna tona, a što su uzrokovale vremenske prilike. 

Kina je bila najaktivniji kupac francuske pšenice, i to s milijun tona, a neki očekuju da će do kraja sezone izvoz doseći 2 milijuna tona, prenosi World Grain

Očekivani izvoz meke pšenice unutar EU smanjen je za 80.000 tona, dok je domaća potražnja proizvođača stočne hrane povećana za 100.000 tona, rekao je FranceAgriMer.


Tagovi

Tržište žitarica Kina Rusija Francuska Sjetva pšenice Pandemija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]