Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovina žitaricama
  • 03.02.2021. 07:30

Kina rezervirala povijesnu količinu kukuruza za uvoz

Ukupno je ova zemlja rezervirala 3,74 milijuna tona američkih zaliha kukuruza, a otkupit će i 132 tisuće tona soje.

Foto: Depositphotos/chayakorn.lot@gmail.com
  • 3.538
  • 385
  • 0

Vijest da je Kina rezervirala najveću količinu američkog kukuruza u povijesti, objavilo je u siječnju Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA). Kao glavni razlog navode nagli porast potražnje za stočnom hranom u toj zemlji koja je na dobrom putu da postane najveći svjetski uvoznik ove vrste žitarice.

Riječ je o privatnoj prodaji 2.108 milijuna tona u marketinškoj godini 2020./21. i drugoj najvećoj ikad zabilježenoj dnevnoj američkoj prodaji. Dovoljno o tome govori podatak da ju je prestigao jedino sporazum iz 1991. kada je Kina od bivšeg SSSR-a naručila 3,72 milijuna tona te žitarice. 

Kako javlja reuters, ova je zemlja ukupno rezervirala 3,74 milijuna tona američkih zaliha, čime je zaključen jedan od najvećih tjedana američkog izvoza kukuruza. Treba dodati da je tada kupljeno i dodatnih 132 tisuće tona soje.

Ova je kupnja potaknula rast globalnih cijena žitarica, a stručnjaci smatraju da bi mogla pokrenuti i inflaciju hrane i to u državama koje su već teško pogođene pandemijom koronavirusa.

"Uvoz ove ratarske kulture u toj bi se zemlji mogao popeti na 25 do 27 milijuna tona u tekućoj žetvenoj godini, uključujući 18 do 20 milijuna iz SAD-a", izjavio je Dan Basse, predsjednik tvrtke AgResource Co. Upravo bi ju to učinilo najvećim svjetskim kupcem kukuruza.

Uvoz u EU i dalje prednjači

Naime, godinu prije Kina je uvezla samo 7,6 milijuna tona iz čega je vidljivo da se sada radi o gotovo trostrukoj količini, a analitičari tvrde da su američke zalihe više nego dovoljne da zadovolje sve veću potražnju.

Žitarice su prisiljeni uvoziti jer su njihovi usjevi stradali zbog oluje i suše. Shodno tome, zalihe na domaćem tržištu su postale sve manje i nedovoljne da prehrane sve veći broj stada svinja na čijem oporavku se intenzivno radi. "Ona napreduju brže nego što je većina mislila", rekao je Jack Scoville, analitičar grupe Price Futures. Međutim, podsjetimo, mutirani sojevi virusa afričke svinjske kuge, a koji su rezultat korištenja nezakonitog cjepiva, mogli bi ponovno oslabjeti proizvodnju. 

Treba spomenuti da je navedena prodaja uslijedila nakon naglog pada cijena na terminskom tržištu što je Kini otvorilo mogućnosti za kupnju. No, nakon dogovora s SAD-om cijene su ponovno krenule rasti.

Prema podacima statista, Europska unija je još uvijek najveći uvoznik kukuruza, s godišnjih 20.500 tona.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kina Kukuruz Uvoz Izvoz Količina Kupnja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]