Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kineska poljoprivreda
  • 10.01.2021. 18:00

Kina povećava proizvodnju kukuruza, veća cijena ispraznila skladišta?

Cijene ove žitarice u Kini su dosegle rekordne razine, a vlasti ispraznile rezerve. Međutim, uvoznici su nabavili rekordne količine kako bi nadomjestili nestašicu.

Foto: Bigstock/Jonathan Weiss
  • 772
  • 139
  • 0

"Kina će ove godine povećati površinu zasijanu kukuruzom u svojim glavnim ratarskim regijama", najavio je tamošnji ministar poljoprivrede, Tang Renjian komentirajući nekoliko posljednjih godina u kojima su manje zasijane površine rezultirale sve većim nedostatkom ove kulture u toj zemlji. Povećanje površina dio je plana za osiguranje prehrambene sigurnosti, prema novoimenovanom ministru poljoprivrede i ruralnih poslova, prenosi reuters.

Vlasti će se usredotočiti na širenje površina kukuruza na sjeveroistoku, kao i područja oko rijeke Huai, Hai i Žute, obećao je Renjian nakon što su cijene te žitarice u Kini dosegle rekordne razine, a vlasti ispraznile rezerve. Međutim, uvoznici su nabavili rekordne količine kako bi nadomjestili nestašicu.

Stabilizacija proizvodnje

"Očekuje se da će se površine i proizvodnja kukuruza oporaviti i povećati, dok će cijena vjerojatno pasti u sljedećih nekoliko godina", kazala je Meng Jinhui, viša analitičarka iz agencije Shengda Futures.

Prema tamošnjem Državnom zavodu za statistiku poljoprivrednici su 2020. posijali 41,264 milijuna hektara kukuruza, a proizvodnja je iznosila 260,67 milijuna tona zrna.

Naime, Kina je smanjila površine u posljednjih nekoliko godina kako bi reducirala državne zalihe i povećala proizvodnju ostalih kultura poput soje. "Vlasti moraju osigurati da se ne smanje ni površine riže", napomenuo je ministar.

"Na sjeverozapadu i područjima oko rijeka Žuta, Huai i Hai trebalo bi težiti oporavku površina pšenice", smatra on. Dodaje i da će Kina stabilizirati proizvodnju soje i osigurati domaće zalihe. Također, usredotočit će se na bolje sjeme i zaštitu svojih obradivih površina radi jačanja sigurnosti žitarica. 

Modernizacija poljoprivrede

Treba spomenuti da je ova država tijekom protekle godine zabilježila dobru žetvu, a proizvodnja žitarica je povećana za 0,9% na godišnjoj razini.

Kako piše xinhuanet, pametne tehnologije i digitalizacija postale su dio pokreta za modernu poljoprivredu, oslobađanje radne snage i poboljšanje proizvodne učinkovitosti.

Od rujna 2020. Kina je uspostavila 18 poljoprivrednih pilot-zona bez radne snage i to za 14 vrsta usjeva u 12 pokrajina i regija. S tim su projektom pokrili više od 5.300 hektara. Također, prodaja opreme, samohodnih i autonomnih poljoprivrednih strojeva porasla je za čak 213% u toj zemlji.

Najavljena je i digitalna poljoprivredna platforma koja u različitim fazama prikuplja informacije o čimbenicima okoliša, plodnosti tla i rastu usjeva, nudeći znanstvene smjernice za upravljanje poljima.


Tagovi

Kina Modernizacija Digitalizacija Proizvodnja žitarica Tang Renjianu


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]