Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani polja kukuruza
  • 25.09.2015. 13:15

Kekec iznenadio, Pajdaš nije iznevjerio!

Pajdaš se opet pokazao kao pravi prijatelj slavonskom rataru. U FAO grupi 600 on je opet i po ovakvim uvjetima dao skoro 10 tona.

  • 1.000
  • 85
  • 0

Alibi je naš kandidat za naredno razdoblje. Ima odlične rezultate na pokusima i u Hrvatskoj i u Srbiji, rekao je Mirko Jukić o hibridu Alibi govoreći o svim sortama na Danima polja kukuruza BC Instituta u Lovasu, gdje se okupio veliki broj poljoprivrednika koji sade BC kukuruze, ali i druge kulture.

PZ Lovas i tvrtka Arator tradicionalno su organizatori u vrijeme Dana općine Lovas pa su tako i ove godine priredili pregled pokusa ove hrvatske sjemenarske kuće na svojim parcelama. Izvršeno je vaganje i mjerenje vlage, a time i prinosa svih hibrida, nakon čega je svoj komentar dao Zdravko Kozić, predstojnik Zavoda za kukuruz, a i inače poznat kao autor najpopularnijeg BC kukuruza Pajdaš.

Dani polja kukuruza BC Instituta u Lovasu!

Kekec ugodno iznenadio

"Još takav pokus, s tako malo vlage, nisam vidio. Čak ni u našim mikropokusima nismo imali tako niske vlage. Prinosi su, slobodno to mogu reći, bolji negoli smo očekivali. Možda smo od novih hibrida očekivali više, ali jako smo sretni što su se neki, da tako kažem stariji hibridi, odlično pokazali u ovako teškim uvjetima, istaknuo je Kozić, a koji se pohvalno izrazio za hibrid 282 iz FAO grupe 200. No, kaže da je ipak iznenađenje dana upravo Kekec. Hibrid koji je pravljen za slovensko tržište. A on se odlično pokazao i u Slavoniji. S 11,5% vlage i prinosom od 10.024 tone po hektaru doista je donio veselje stručnjacima BC-a.

Prinosi su bili zadovoljavajući

Ispada kao da se netko zabunio pa zamijenio Sloveniju i Slavoniju. A radili smo za slovensko tržište jer oni traže takvog tvrdunca za hranidbu svinja", istaknuo je stručnjak ovoga Instituta.

Pajdaš dao skoro 10 tona

Svojevrsni pobjednik ponovno je očekivano 344 koji je uvijek među prva tri hibrida na ovoj lokaciji. Izgleda da mu ovo područje jednostavno odgovara i tu ga definitivno treba sijati. I u sušnim, i vlažnim godinama, on je uvijek tu odličan. Alibi je također bio blizu 10 tona. Kekec je u svakom slučaju iznenađenje, a Pajdaš se opet pokazao kao pravi prijatelj slavonskom rataru. U FAO grupi 600 on je opet i po ovakvim uvjetima dao skoro 10 tona. Ovoga puta u Lovasu ima 9.650 tona po hektaru. I kasnije FAO grupe su za sada dobre. Posebice Riđan i Dugi.

Obzirom da se bliži sjetva ozimih kultura, Kristijan Puškarić, direktor Sektora sjemenarstva zajedno s voditeljem marketinga Đurom Lukićem upoznao nas je sa ponudom za sjetvu ove jeseni. Tu smo stvarno postali važan faktor na hrvatskom tržištu i želimo biti još bolji, kazao je Lukić govoreći o poslovima koji nas ubrzo očekuju.

Uskladili smo i ponudu i sortiment s potrebama hrvatskog tržišta, a nudimo sortiment koji usklađuje i prinose, troškove i dobit, rekao je Puškarić i svakako od pšenica ponudio BC Anicu, ali i druge kreacije. No, istaknuo je i sorte triticale, ječma i zobi.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Bc institut Lovas Pajdaš BC Anica Kekec Riđan Đuro Lukić Kristijan Puškarić FAO Mirko Jukić Lovas Slovenija Hranidba svinja


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]