Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krmna hraniva
  • 01.09.2022. 07:30

Kasnija sjetva lucerke i djetelina nepovoljno djeluje na usjev

Prva polovina septembra je optimalan termin sjetve lucerke i raznih djetelina koje će obezbijediti krmnu hranu za sljedeću godinu

Foto: Depositphotos/clintonweaverphotos
  • 117
  • 7
  • 0

Kako bi pripremili dovoljno kvalitetne hrane za stoku u narednoj godini mnogi poljoprivrednici planiraju sjetvu lucerke i raznih djetelina. Međutim, u ovakvim uslovima suše to neće biti lak zadatak.

Vrijeme sjetve je do polovine septembra. Optimalan rok je do 10. septembra i on daje mladim biljkama dovoljno vremena da se dobro ukorijene i razviju nadzemnu masu kako bi uspješno prezimile.

Zbog suše i nedostatka vlage u zemlji mnogi se opredjeljuju za kasniju sjetvu što nepovoljno djeluje na usjev. Mlade biljke u zimu ulaze nedovoljno razvijene, što može dovesti do njihovog propadanja.

Priprema zemljišta

Kod izbora parcele problem mogu praviti herbicidi koji su primijenjeni u prethodnom usjevu. Kao predusjev najbolje odgovaraju kukuruz i šećerna repa, ali se najčešće siju poslije žitarica zbog problema sa ostacima pesticida koji djeluju na mlade biljke.

Poslije osnovne obrade zemljišta radi se predsjetvena priprema koja treba da obezbijedi mrvičastu strukturu sjetvenog sloja. Zemljište mora da bude veoma dobro pripremljeno, jer su sve navedene kulture višegodišnje i imaju sitno sjeme.

Važno je da se biljke dobro ukorijene i razviju nadzemnu masu (Foto: Depositphotos/max8xam)

Sjetva lucerke

Najbolje uspijeva na plodnim, rahlim tlima sa ph 6,2 do 7. Dubina sjetve se na težem zemljištu kreće oko 0,5 cm, a na lakšim do 2,5 cm. Međuredni razmak je oko 15 cm. Prosječno se utroši sjemena oko 18 kg/ha. Najbolje je koristiti ono koje ima najmanju klijavost 90 posto, čistoću 98 posto i da nije starije od pet godina. Biljke u zimu trebaju ući s minimalno sedam razvijenih listova, a optimalno je deset.

Sjetva djetelina

Najviše se siju crvena i bijela djetelina, a mnogo manje hibridna, perzijska, švedska, aleksandrijska te inkarnatska. Obrada zemlje je ista kao za lucerku.

Količina sjemena crvene djeteline se kreće od 14 do 16 kg/ha. Najviše se sije kao čist usjev ili u kombinaciji s travama. U odnosu na lucerku sije se do polovine septembra, bolje podnosi teška, zbijena zemljišta.

Djetelina se sije do polovine septembra (Foto: Depositphotos/Dr.PAS)

Za bijelu djetelinu je optimalno vrijeme sjetve takođe do 15. septembra kada zemljište ima dovoljno vlage. Sjetvena dubina je od 0,5 cm, potrebno je od 8 do 11 kg/ha za monokulturu. Uglavnom se miješa sa sjemenom raznih trava u količini do pet posto.

Inkarnatska djetelina se pokazala odlična u krmnim smjesama. Kada se uzgaja u monokulturi, biće nam potrebno oko 28 kg/ha sjemena.


Povezana biljna vrsta

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se uzgaja na svim kontinentima, a od europskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za prehranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košnjom,... Više [+]

Tagovi

Sjetva lucerke Sjetva djeteline Jesenja sjetva djeteline Crvena djetelina Bijela djetelina Lucerka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.